Cu ce i-a supărat Ghinea pe social-democraţi. Dezvăluirile ministrului la adresa lui Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene, condus de Cristian Ghinea, a descoperit suspicuni privin licitaţiile făcute în timpul guvernării PSD. Beneficiarul: Sebastian Ghiţă FOTO Arhivă Adevărul
Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene, condus de Cristian Ghinea, a descoperit suspicuni privin licitaţiile făcute în timpul guvernării PSD. Beneficiarul: Sebastian Ghiţă FOTO Arhivă Adevărul

PSD pregăteşte o moţiune simplă în Parlament împotriva ministrului Fondurilor Europene, Sebastian Ghiţă. Motivul formal va fi acela al ratei absorbţiei fondurilor europene, însă cea mai mare supărare a greilor din PSD constă în dezvăluirile lui Ghinea privind contractele primite de Sebastian Ghiţă în guvernarea PSD.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii se gândesc să depună în Parlament o moţiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. „Este foarte posibil ca săptămâna viitoare să luăm în calcul o moţiune simple. Sigur, ea nu va fi luată în seamă de guvern. În primul loc în clasament este domeniul Fondurilor Europene. De departe. Nici nu mai poate fi atins. La Ministerul Fondurilor Europene, performanţa e atât de mare încât nu greşeşti“, l-a atacat Dragnea pe Ghinea.

Mai mutl decât atât, Dragnea le-a reproşat colegilor săi din partid că nu atacă Guvernul Cioloş în Parlament, potrivit unor surse politice. Dragnea vrea ca PSD se poziţioneze ca un partid de opoziţie  la adresa Guvernului Cioloş în campania electorală pentru aleegrile parlamentare şi le-a spus parlamentarilor PSD, în funcţie de specialitatea pe care o au, să critice activitatea miniştrilor din Guvernul Cioloş.

Descoperirile lui Ghinea

Motivul pentru care PSD începe cu ministerul Fondurilor Europene este acela că Ghinea a scormonit prin contractele semnate în timpul guvernării PSD cu firmele controlate de deputatul Sebastian Ghiţă, prietenul fostului preşedinte al PSD, Victor Ponta.

Ghinea a anunţat ieri că a mai găsit la instituţia pe care o conduce date despre  un proiect referitor la un sistem informatic de mai multe milioane de euro care ar fi fost câştigat de o firmă apropiată de deputatul Sebastian Ghiţă şi care nu ar fi fost implementat. „Am mai găsit unul, cinci milioane. Când văd proiecte d-astea, un sistem informatic care nu a fost niciodată pus în funcţiune, de cinci milioane de euro. Tot Ghiţă. Este aiuritor cum pot aceşti oameni să toace bani la asemenea nivel. E o lume diferită. Tocmai de aceea, eu cu Ghiţă şi cu alţi oameni nici nu putem comunica“, a spus ministrul Fondurilor Europene, la Adevărul Live.

Ghinea a trimis deja la DNA un raport efectuat de Corpul de Control al ministerului, din care reiese că 36 de milioane de euro au fost plătite firmelor lui Ghiţă pe sisteme informatice care nu au fost folosite. În raport se arată că achiziţia a fost cu suspiciuni, iar sistemul  a fost recepţionat fără a fi testat, ceea ce reprezinta o încalcare flagrantă a procedurilor.

Disputa pe rata fondurilor europene

Fostul premier Victor Ponta chiar l-a jignit pe ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, numindu-l idiot. Ghiţă şi Ponta l-au atacat pe Ghinea încercând să arate că rata absorbţiei este zero. „Din păcate este adevărat - România în 2016 are «GUVERNUL ZERO!» Nu doar absorbţie zero, ci şi ce îşi propun în continuare până la sfârşitul anului este tot zero!“, a spus Ponta. Textul moţiunii pe care îl pregăteşte PSD se va referi tot la rata fondurilor europene. Cristian Ghinea a arătat că rata de absorbţie 2014 – 2020 este un indicator irelevant la începutul exerciţiului bugetar, iar, spre deosebire de alte state membre, care au grad de absorbţie zero, România are 0,18. „Când toată UE e la 1,7% absorbţie pentru 2014 - 2020, şi sunt ţări cu zero, şi cele mai multe în jur de 1%, relevant e să vorbim despre lansări şi despre pregătirea de proiecte. Mă aştept ca Facebook-ul doamnei Creţu să exprime îngrijorări similare şi pentru celelalte ţări“, a spus Ghinea.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite