CTP, despre ce n-a spus Iohannis: Noi şi americanii ce mai stăm bine pe planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat marţi seara la Digi 24 unele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, la conferinţa de presă cu privire la ce se va întâmpla după 15 mai în România, care nu surprind şi „ceea ce nu este corect” în gestionarea epidemiei la noi în ţară.

„Domnul Iohannis a avut în această intervenţie, ieşire, a avut două obiective: 1 - să mai pompeze nişte oxigen PNL-ului, aflat în scădere, partidului şi guvernului. 2 - să nu înceteze a fi conştient şi responsabil. De aceea, acum o săptămână, a aruncat acea dată de 15 mai ca pe o speranţă, pentru a mai îmbunătăţi percepţia oamenilor în legătură cu guvernul, care a luat măsuri dure, în general corecte, cum a spus preşedintele, cu excepţia celor care n-au fost corecte şi pe care preşedintele nu le-a menţionat pentru că scopul domniei sale a fost să mai crească scorul electoral al PNL”, a spus gazetarul.

„Apoi, nu a pomenit nimic preşedintele despre greşelile guvernului, unele dintre ele grave, pe care chiar preşedintele a ieşit şi le-a reprimat cu brutalitate, ca în cazul protocolului MAI-BOR”, a subliniat el, citat de Digi 24.

Gazetarul a remarcat faptul că preşedintele a ţinut să se refere la legile populiste ale PSD, dar a trecut cu vederea greşelile guvernului, între care protocolul cu BOR. În plus, a indicat grafice de urmărire a pandemiei din SUA care nu sunt deloc relevante, susţine Cristian Tudor Popescu.

„În Suceava stăm foarte rău. Suceava are o densitate de bolnavi pe locuitorii din zonă imensă. Este Lombardia României”, a observat gazetarul care dă şi exemplul New Yorkului unde parametrii de măsurare a pandemiei la nivel de ţară nu arată „infernul” de acolo, aşa cum aceştia nu sunt relevanţi nici în Italia.

„Ce legătură au sudul şi nordul Italiei? E aceeaşi situaţie?”, întreabă Cristian Tudor Popescu observând că „distribuţiile nu sunt uniforme, sunt debalansate”, iar acest lucru vedem şi în România, exemplul Sucevei fiind cel mai clar.

În schimb, preşedintele a vrut să arate cât de bine s-a descurcat guvernul, oferind grafice şi cifre care nu sunt neapărat indicatoare ale severităţii pandemiei.

„Preşedintele a început cu un exemplu din care noi să tragem cât concluzia cât de bine stăm şi a dat un grafic, făcut probabil de statisticienii lui de la Cotroceni. Graficul este înşelător şi irelevant. Parametrul de numărul de bolnavi la milionul de locuitori este înşelător pentru că SUA sunt mai jos decât România şi stau, deci, foarte bine. Excepţional! Noi şi americanii ce mai stăm bine pe planetă. Ori în Statele Unite sunt un milion de infectaţi”, a explicat gazetarul.

„Infernul din New York nu e reflectat în niciun fel de acest parametru cum nu era reflectată situaţia României în parametrul tone de oţel pe cap de locuitor”, a observat Cristian Tudor Popescu.

„Observ faptul că domnului preşedintelui i-a crescut transmisia, are o comunicare mai bună, vorbeşte mai fluent, e mai convingător, însă nu a dorit au fost momente în care pur şi simplu a refuzat să răspundă. De pildă, la acea chiflă cu Franţa. A spus domnul preşedinte expressis verbis, l-am auzit cu toţii: În Franţa s-a făcut un experiment, într-o şcoală, în urma căruia au fost infectaţi zeci de elevi şi nu ştiu cîţi medici au ajuns la Terapie Intensivă. Astea sunt fapte, din punct de vedere gazetăresc, spunând acum că a fost înşeles greşit, e un studiu, că informaţiile sunt corecte, e vorba de un studiu al Institutului Pasteur. Autorităţile franceze au arătat că nu există şi că nu s-a deschis nicio şcoală, nici experimental, nici până la 15 mai. Acolo, preşedintele trebuia să spună: unul dintre consilieri m-a informat greşit”, a completat Cristian Tudor Popescu.

    

Preşedintele Klaus Iohannis a rezumat astfel situaţia în care se află România în acest moment:

„A trecut o lună şi jumătate de când am instituit starea de urgenţă. Am considerat că e bine să revenim la o formă mai interactivă. Putem să tragem concluzii statistice. Autorităţile, medicii şi românii au obţinut până acum rezultate notabile. Societatea românească a dovedit maturitate.

Nu am atins maximul în România şi o relaxare prematură ar fi fundamental greşită. Ar putea anula toate măsurile bune de până acum. 

Potrivit cifrelor, 4.900 dintr-un milion de spanioli sunt corona-pozitivi, în timp ce în România sunt doar şase sute. Pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenţie. Faptul că relaxăm din mai anumite măsuri nu înseamnă că revenim la viaţa normală de dinainte de epidemie”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite