CTP, despre disputa Guvern-CCR: „Aici are dreptate Orban”/ „Domnul Dorneanu are altă gramatică a genitivului; are doi «crieri» în cap”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul dintre premierul Ludovic Orban şi preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, spunând că decizia CCR este greşită şi şeful Executivului este cel care are dreptate de data aceasta. Gazetarul atrage atenţia şi asupra modalităţii de funcţionare a CCR când vine vorba de anumite decizii, pe care o consideră problematică.

„Domnul Dorneanu făcând apel la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei... Dar când au luat hotărârea aia în legătură cu Laura Codruţa Kovesi, atunci au făcut vreun apel să vadă ce zice Comisia de la Veneţia? Înainte să ia acea hotărâre, au făcut vreun apel la organismele europene? De pildă, la Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa, unde vor să facă acum apel. Atunci au întrebat „Oare e bine ce vrem să facem noi?”, ca să nu ajungem în situaţia de a ne spune CEDO că ce facem este foarte rău şi împotriva oricăror reguli democratice? Nu! Atunci nu au întrebat nimic”, a comentat Cristian Tudor Popescu, vineri seară, la Digi24.

Gazetarul argumentează că, în ciuda faptului că nu are vreo simpatie pentru premier, de data aceasta dreptatea este de partea lui Ludovic Orban în disputa cu CCR.

„Aici are dreptate Orban! Asta nu înseamnă că îmi este simpatic Orban în vreun fel. Dar, are dreptate spunând că nu pot să stabilească parlamentarii data alegerilor parlamentare, pentru că ei sunt implicaţi, au interes direct în asta. Ăsta este un argument foarte logic şi foarte puternic. Şi, de fapt, este aceeaşi poveste repetată cu imunitatea parlamentară – unde hotărăsc parlamentarii dacă unul dintre ei va merge pe calea justiţiei, sau nu. Aşa şi aici! Hotărâm noi cât mai stăm în funcţii. Cum să faci asta? Nu este în regulă! Trebuie ca altă instituţie să hotărască data când au loc alegerile, şi acea instituţie, fireşte, nu poate să facă lucrul ăsta de capul ei, ci pe baza unor legi, a unor reglementări, ceea ce în cazul de faţă Guvernul a făcut – 6 decembrie este data alegerilor parlamentare. În jurul acestei date s-au întâmplat lucrurile de 30 de ani încoace”, a explicat acesta.

În continuare, Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe Valer Dorneanu, preşedintele CCR, atrăgând atenţia şi asupra greşelilor gramaticale pe care le-a făcut acesta în cadrul ultimelor apariţii publice. 

„Din punctul ăsta de vedere este o hotărâre care însă nu-i o noutate la această Curte a lui Dorneanu. Sau, ar trebui să-i spun „Curte al lui Dorneanu”. Că dânsul are o altă gramatică a genitivului, domnul Dorneanu. L-am auzit şi eu azi la televizor: „Parlamentul este a poporului!”. „A poporului”, zice domnul Dorneanu. Dânsul fiind... are doi „crieri” în cap, e profesor universitar... „Parlamentul este a poporului!”. Deci, poate că o să câştige alegerile PNL-ul acum şi o să facă alianţă cu USR, cu PMP... Da, dar această Curte Constituţională va lucra în continuare - indiferent de rezultatul alegerilor -, va lucra în favoarea PSD. Asta va face! Şi atunci cred că în continuare îi va fi greu să guverneze următorului guvern, sau aceluiaşi, nu ştiu, care va veni”, a completat gazetarul. 

Comentariile lui Cristian Tudor Popescu vin în contextul disputei dintre Ludovic Orban şi Valer Dorneanu, izbucnite în urma publicării motivaţiei deciziei prin care CCR recunoaşte dreptul Parlamentului, nu Executivului, de a stabili data alegerilor parlamentare. „O decizie abracadabrantă”, a spus Orban, joi seară, susţinând că „trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică şi care sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice”. În replică, Valer Dorneanu s-a arătat revoltat de declaraţia premierului. „În nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”, a spus acesta. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite