Tăriceanu, după întâlnirea cu CSM: Atât activitatea Parlamentului, cât şi a autorităţii judecătoreşti au nevoie de îmbunătăţiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului

Reprezentanţii CSM s-au prezentat astăzi la Parlament pentru o discuţie cu conducerea Senatului, cu scopul de a clarifica exercitarea atribuţiilor celor două instituţii, după ce Curtea Constituţonală (CCR) a admis sesizarea CSM care semnala lipsa unei hotărâri a Senatului în cazul Dan Şova. Întrevederea s-a terminat doar cu câteva clişee oficiale.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, la finalul discuţiilor: "Pe lângă eficienţa unei comunicări directe, fără intermediari sau fără arbitri, fie ei şi constituţionali, invitaţia la dialog pe care Biroul Permanent al Senatului a adresat-o CSM a avut în vedere că atât activitatea Parlamentului, cât şi a autorităţii judecătoreşti au nevoie de îmbunătăţiri. Pentru atingerea acestui deziderat, cunoaşterea unor puncte de vedere diverse, fie ele şi critice, ar fi utilă, chiar dacă viziunea fiecărei puteri în stat privind colaborarea cu celelate puteri şi echilibrul dinte puteri este bineînţeles subiectivă, influenţată inerent de propriul unghi de vedere".

UPDATE Marius Tudose, preşedinte CSM: "Nu pot să nu remarc interesul recent şi insistent manifestat de o parte a parlamentarilor faţă de prevederile noului Cp şi noului Cpp în legătură cu care se fac tot felul de aprecieri critice şi ştim cu toţii sunt în proceduri de modificare. Pot să vă spun că nu numai dumneavoastră, domnilor parlamentari, aveţi critici în privinţa acestora. Aplicarea noilor coduri a generat, pe lângă unele probleme practice, la nivelul activităţii instanţelor şi parchetelor, şi dificultăţi de armonizare a textelor, chiar cu articole din acelaşi cod. De altfel ministrul Justiţiei a comunicat deja un set de propuneri de modificare ce include şi propunerile CSM, propuneri pe care le-am colectat de la specialişti. Având în vedere interesul convergent în modificarea acestor coduri, sperăm într-o mobilizaere instituţională din partea dumneavoastră, astfel încât demersul nostru să capete eficienţa necesară".

Tăriceanu i-a chemat pe reprezentanţii CSM la discuţii încă de luna trecută. „În ultimul timp şi-au făcut simţită prezenţa în spaţiul public şi în relaţia bilaterală o serie de diferenţe de abordări şi opinii între Senatul României şi Consiliul Superior al Magistraturii, care s-au manifestat prin declaraţii publice polemice ale unor reprezentanţi ai celor două instituţii şi prin sesizarea înaintată Curţii Constituţionale a României de către CSM. Având în vedere această împrejurare, faptul că Parlamentul se află într-o fază avansată de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei şi necesitatea promovării dialogului între autorităţile statului pentru soluţionarea unor potenţiale disfuncţionalităţi, mâine 15 aprilie a.c., voi face următoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului: Organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între membrii Biroului Permanent al Senatului şi membrii CSM, la care participanţii să exprime în mod liber şi fără o ordine de zi prestabilită problemele cu care se confruntă în relaţia bilaterală şi în exercitarea atribuţiilor constituţionale între cele două instituţii“, anunţa Tăriceanu, în 14 aprilie.

Ulterior, preşedintele Senatului a transmis CSM-ului o scrisoare de invitaţie la o întâlnire informală, propunând să nu existe o rezoluţie sau comunicat la final. Propunem ca întâlnirea noastră să nu se încheie printr-o rezoluţie sau comunicat de presă, ceea ce nu exclude libertatea fiecărui participant de a se exprima, ulterior, în faţa reprezentanţilor mass-media“, se arăta în invitaţia Senatului.

În răspunsul preşedintelui CSM, Marius Bordea Tudose, se precizează că instituţia este de acord cu formatul propus de preşedintele Senatului, dar că publicul trebuie să afle la sfârşitul convorbirilor concluziile întrevederii. „Anticipând interesul mediatic faţă de activitatea propusă, opinăm, totuşi, în sensul redactării unui comunicat de presă comun, la finalul întâlnirii, care să încadreze ferm limitele şi natura eventualelor declaraţii ulterioare ale participanţilor”, sepreciza  în răspunsul CSM.

Curtea Constituţională (CCR) a admis sesizarea de neconstituţionalitate cu privire la faptul că Senatul a respins solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova, fără a emite o hotărâre şi după ce majoritatea senatorilor prezenţi, în condiţii de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor.

„Faptul că Senatul a transmis o simplă comunicare, care nu echivalează cu o hotărâre constituie în fapt un refuz de soluţionare a cererii formulate de ministrul justiţiei cu privire la încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan-Coman Şova, aspect care situează în mod clar Senatul în conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea judecătorească", se arăta în sesizarea CSM către CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite