CSM a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Ponta în cazul Bolintineanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei este unul dintre semnatarii scrisorii trimise la CSM FOTO Arhiva Adevărul
Monica Macovei este unul dintre semnatarii scrisorii trimise la CSM FOTO Arhiva Adevărul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat joi Inspecţia Judiciară în legătură cu intervenţia premierului Victor Ponta în scandalul de la Bolintineanu. Sesizarea vine ca urmare a unei scrisori semnată, printre alţii, de Monica Macovei şi Cristian Preda, care îl acuză pe premier că nu a respectat independenţa Justiţiei.


„Comisia atrage atenţia în mod explicit că «una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar» şi că, în ciuda recomandărilor din raportul din vara lui 2012 al Comisiei, «atacurile cu motivaţie politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat»“, se precizează în scrisoarea trimisă CSM, al cărui conţinut a fost făcut public de către Monica Macovei.

Semnatarii scrisorii, adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Hăineală, sunt: Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu.

Expeditorii solicită CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară şi să exprime o poziţie publică a CSM cu privire la declaraţiile premierului Victor Ponta făcute în cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de corupţie şi fraudă la Bacalaureat de la Liceul „Bolintineanu“.

Prin urmare, CSM a sesizat astăzi Inspecţia Judiciară, aducând la cunoştinţa instituţiei nemulţumirile semnatarilor.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că „toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva“.  „Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei şi n-ai voie să spui nimic“, a adăugat premierul.

Şeful executivului a şi explicat intervenţia sa în acest caz. „În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuşi şcoala e o instituţie de învăţământ care depinde de autoritate locală şi centrală şi pacea socială e un lucru care ţine de Guvern şi de mine, nu are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva. De problemele de zi cu zi ale ţării răspunde primul-ministru şi e normal să intervin, să am poziţii“, a mai spus Ponta.

Materiale pe aceeaşi temă:

Monica Macovei şi Cristian Preda sesizează CSM cu privire la declaraţiile lui Ponta depre Bacalaureat

„Şpaga de la Bolintineanu“. Raportul lui Stroe privind acţiunea poliţiştilor de vineri a ajuns pe masa premierului Ponta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite