Cronica unei suspendări anunţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, după negocieri de culise între liderii USL şi cei ai UDMR şi UNPR.

Parlamentul a decis suspendarea preşedintelui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru şi 114 împotrivă. Este a doua oară când Traian Băsescu este suspendat de Parlament după o decizie similară în 2007.
După ce Curtea Constituţională va constata interimatul funcţiei, Crin Antonescu va deveni preşedinte interimar.
Soarta preşedintelui Traian Băsescu urmează să fie decisă în cadrul unui referendum care va fi organizat pe 29 iulie. Demiterea preşedintelui a fost simplificată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă. Executivul nu a scăzut doar numărul de voturi necesar pentru demiterea președintelui, coborându-l de la majoritatea celor cu drept de vot la majoritatea celor prezenți la urne, dar a desființat şi criteriul prezenței la vot pentru ca referendumul să fie declarat valabil.

Vezi aici filmul zilei

Decizia Parlamentului nu a fost o surpriză, deşi în cursul dimineaţii liderii USL au avut ceva emoţii. USL are doar 215 voturi faţă de necesarul de 218 pentru suspendare, şi chiar dacă avea promise o parte din cele 16 voturi ale independenţilor, avea nevoie de cele 27 ale UDMR şi cele 24 ale UNPR.
Dacă joi, UDMR şi UNPR sprijineau USL, cele două partide au început să ezite după negocieri cu liderul PDL Vasile Blaga. Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut o nouă rundă de negocieri cu liderii UDMR şi UNPR convingându-i să voteze suspendarea.

Atacuri dure

Prinşi într-un meci cu final previzibil, politicienii au intrat directi în campania pentru refrendum. Cei mai hotărâţi au fost preşedintele suspendat, Traian Băsescu şi adversarul său principal, Crin Antonescu, cel care îi va locul la Cotroceni până la referendum.
Liderul PNL, Crin Antonescu a anunţat că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu este demis la refrendum, el se va retrage din viaţa politică.
Crin Antonescu a făcut, de asemenea, o trimitere la faptul că Traian Băsescu a făcut parte din FSN şi nu este străin de mineriade: „Când îşi va scrie memoriile sau i le va dicta lui Mircea Cărtărescu, domnul Traian Băsescu să ne spună unde era în timpul mineriadei din 13,14 şi 15 iunie 1990".
În timpul discursului liderului PNL Crin Antonescu, preşedintele Traian Băsescu a părăsit plenul Parlamentului. El le-a spus jurnaliştilor, pe holurile Parlamentului, că a ieşit să fumeze şi să dea un telefon.

La rândul său, Traian Băsescu şi-a atacat adversarii din USL. „Am numit doi prim-miniştri unul se numeşte Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta paradoxal ambii şi-au propus ca obiectiv suspendarea preşedintelui. I-am văzut pe amândoi cu ochii blânzi şi umezi când le-am pus în mână mandatul şi apoi marionete ale corupţilor din partidele lor", a afirmat şeful statului de la tribuna Parlamentului. El a spus că îl aşteaptă la Cotroceni pe Crin Antonescu cu demisia dacă parlamentarii nu vor vota suspendarea sa.


Vigilenţă la vot

În timpul discursul preşedintelui, parlamentarii PDL l-au aplaudat frenetic, în timp ce din tabăra USL se auzeau vociferări şi mesaje ca "penibil" şi "bine, pa!". În sală, Elena Udrea îl ascultă atent şi şi-a împreunat mâinile în semn de rugăciune.

La vot, atât USL cât şi PDL au dat dovadă de vigilenţă.

Fiecare tabără şi-a plasat reprezentanţi aproape de urne pentru a urmări dacă cei cu care au negociat votează conform înţelegerii. Din partea USL a fost supravegheat de Viroel Hrebenciuc, în timp ce PDL i-a mandatat pe Ioan Oltean şi pe Elena Udrea.


CCR s-a spălat pe mâini

Şedinţa Parlamentului a avut loc în contextul în care Curtea Constituţională a evitat să dea un aviz consultativ clar , analizând separat fiecare din cele şapte capete de acuzare. În cinci cazuri preşedintele a fost găsit nevinovat, iar în alte două magistraţii au găsit încălcări ale Constituţiei.

Chiar dacă are un caracter consultativ, avizul Curţii Constituţionale are o anumit greutate. În 2007, decizia CCR potrivit căreia preşedintele nu a încălcat „grav" Constituţia a fost folosită în campanie de preşedintele Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite