Cronica unei remanieri anunţate. Guvernul Grindeanu, atacat de lideri din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Firea şi Codrin Ştefănescu, doi dintre oamenii cei mai apropiaţi de liderul PSD Liviu Dragnea, l-au criticat vehement în ultimele zile pe premierul Sorin Grindeanu. Atacurile celor doi vin în contextul în care Liviu Dragnea forţează a amplă remaniere, în timp ce Grindeanu se opune din răsputeri.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, unul dintre liderii PSD devotaţi lui Liviu Dragnea, a confirmat ruptura dintre premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele PSD, despre care „Adevărul” a scris încă de săptămâna trecută. „Privesc şi eu cu atenţie şi puţină îngrijorare faptul că domnul preşedinte (Liviu Dragnea – n.r.) a explicat că premierul nu se mai consultă la fel de des cu dumnealui ca la început, că nu se mai întâlnesc la fel de des ca la început. Motivele pentru care sunt în această situaţie nu le cunosc, dar mă îngrijorează faptul că premierul nu mai are timp să se întâlnească cu preşedintele partidului, în condiţiile în care avem un program de guvernare asumat politic“, a spus Gabriela Firea la Antena 3.

Primarul general al Capitalei s-a plâns că are o relaţie mai proastă cu Guvernul Grindeanu decât a avut-o cu Guvernul Cioloş. „Tot ceea ce solicită Primăria Capitalei către Guvern se loveşte ca de un zid. Avem o relaţie mai proastă decât pe vremea tehnocraţilor“, a mai spus Firea. 

La scurt timp, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a insistat: „Gabriela Firea are dreptate. Trebuie să fie ascultată. Ştie ce spune. Legat de remaniere, se face după ce se termină analiza”. În acest moment, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu analizează activitatea miniştrilor, urmând să decidă împreună cu premierul dacă se impun câteva schimbări în Guvern. Aceasta este varianta oficială. Însă surse din PSD au povestit pentru „Adevărul“ că Dragnea a decis deja o amplă remaniere în Guvern, însă premierul Grindeanu se opune categoric, pe motiv că şi-ar pierde şi mai mult credibilitatea dacă ar accepta mutările primite în plic de la Dragnea. Astfel, în condiţiile în care Grindeanu s-a încăpăţânat să nu schimbe miniştrii indicaţi de şeful său de partid, Dragnea a trecut la atacuri prin interpuşi. Pe lângă săgeţile trimise de Gabriela Firea şi Codrin Ştefănescu, mai mulţi miniştri PSD, foarte apropiaţi de Liviu Dragnea, s-au plâns la partid de  „proasta comunicare“ cu premierul Grindeanu şi au ameninţat cu demisia din Guvern.

Un nou premier în iulie?

O eventuală demisie în bloc ar duce la căderea Guvernului, deci puterea ar fi din nou în totalitate la Dragnea. Ca atare, surse social-democrate „iau serios în calcul“ varianta în care PSD ar putea să-şi trântească propriul Guvern prin forţarea demisiei lui Sorin Grindeanu, iar luna viitoare să asistăm la „un nou început“, cu un nou premier şi cu o nouă coaliţie de guvernare din care să facă parte ALDE, dar şi UDMR. „Mi-aş dori ca în perioada următoare, dar nu foarte târziu, să nu se intre în vacanţa parlamentară, mi-aş dori ca domnul Liviu Dragnea să anunţe rezultatele evaluării, inclusiv măsurile mai dure sau mai neaşteptate”, a cerut Gabriela Firea. Surse din conducerea PSD au explicat de ce atâta grabă. „Luna iulie coincide şi cu luna majorărilor salariale, deci ar fi un moment bun pentru noi să arătăm că venim cu o nouă echipă, dar în care să se regăsească şi miniştrii performanţi din actualul Guvern”, a povestit unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul”.

Adversarii PSD sunt în afara partidului Sorin Grindeanu, premierul României

Ce urmări ar aduce această mişcare? În primul rând, Liviu Dragnea ar tranşa din faşă conflictul cu Sorin Grindeanu, care se rostogoleşte de la o zi la alta.  De fapt, în PSD au loc primele poziţionări în lupta pentru putere. Sorin Grindeanu încearcă să reziste cât mai mult la guvernare, cu gândul că al doilea proces al lui Liviu Dragnea l-ar putea scoate definitiv din joc pe actualul lider al PSD, iar Dragnea, odată cu schimbarea lui Grindeanu, ar arăta că puterea e în continuare la el. „Dragnea poate da jos Guvernul Grindeanu dacă vrea. Asta înseamnă o manifestare de forţă politică: arată partidului şi ţării că schimbă Cabinete când vrea şi îşi manifestă autoritatea“, crede analistul politic Radu Magdin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite