Criza de-o noapte din USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu au pozat în campanie ca fraţi Foto: Reuters
Victor Ponta şi Crin Antonescu au pozat în campanie ca fraţi Foto: Reuters

Conflictul dintre PSD şi PNL a debutat fulminant, dar s-a stins după numai o noapte, odată cu pacea surprinzătoare dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu. Cei doi lideri  s-au împăcat sâmbătă la TNL. Însă Victor Ponta aşteaptă ca liberalii să-l sancţioneze luni pe Sorin Roşca Stănescu, conform unor surse politice.

Criza din USL a început exploziv, cu ultimatumul dat de premierul Victor Ponta liberalilor, după ce conducerea PNL a refuzat să îl sancţioneze pe senatorul Sorin Roşca Stănescu, în ciuda solicitărilor liderilor PSD. „Eu aştept până luni să existe o delimitare clară, nu aşa, «Să nu mai faci!». Păi nu i-am mai spus o dată domnului Roşca Stănescu să nu mai facă? Ce, suntem la şcoală ? Altfel, îmi pare rău, dar nu cred că putem să găsim o soluţie pozitivă“, a sunat avertismentul dat de Victor Ponta. Replica liderului PNL, Crin Antonescu, nu s-a lăsat aşteptată. „Fac toate eforturile pentru a nu citi o notă ultimativă într-o asemenea declaraţie, pentru că nu suntem în situaţia în care să ne dăm ultimatumuri unul altuia“, a replicat, tăios, Antonescu.

Relaţiile dintre cei doi lideri au rămas la fel de încordate şi după întâlnirea de vineri seară de la Palatul Victoria, care a avut scopul de a tempera situaţia. „Nu am decis nimic“, a declarat, sec, Ponta, la sfârşitul întrevederii. Câteva ore mai târziu, premierul l-a pus din nou la zid pe Sorin Roşca Stănescu. „În mod sigur, motivul pentru care şi domnul Antonescu a venit azi la Guvern şi noi am vrut să vorbim este că cei care ne-au votat aşteaptă seriozitate şi solidaritate. Nu poţi să fii nici solidar, nici serios dacă tolerezi un personaj ca Sorin Roşca Stănescu“, a spus Ponta la RTV. „Dacă Sorin Roşca Stănescu va fi un erou la liberali, atunci vor apărea şi alţi doritori de glorie şi ruptura va fi inevitabilă“, a avertizat liderul PSD.

PACEA DE LA TNL
În ciuda declaraţiilor care anunţau prohodul USL, sâmbătă, la Conferinţa Tineretului Naţional Liberal, Victor Ponta şi Crin Antonescu au jucat, neaşteptat, hora prieteniei. Tonul a fost dat chiar de premier. „Am fost doi ani şi jumătate o echipă unită, am fost doi ani şi jumătate împreună şi vreau să fim în următorii ani împreună, fiind într-adevăr o echipă pentru România. (...) Cred că ăsta e de fapt marele secret al succesului nostru, faptul că am putut de fiecare dată să fim împreună şi să înţelegem că împreună suntem mai importanţi şi mai puternici decât separat“, a spus, împăciuitor, Ponta.  Liderul liberal Crin Antonescu a contiunat în acceaşi notă a reevaluării.

„Episodul Sorin Roşca Stănescu este unul încheiat, despre care s-a spus din toate părţile şi cu toate nuanţele tot ce trebuia spus. Noi v-am descris şi cred că a făcut-o şi Victor Ponta şi au făcut-o şi alţi colegii de-ai noştri pe larg, s-a spus tot ceea ce era de spus. Eu despre acest caz nu mai am nimic de adăugat, cred că şi domnul Ponta v-a spus totuşi că avem şi altă treabă în România decât asta. S-a discutat, nu s-a băgat sub preş, fiecare a spus ce vrea, ce îl doare, ce trebuie să facem, ne-am înţeles, mergem mai departe“, a clamat Antonescu. Astfel, relaţia dintre co-preşedinţii USL a intrat, aparent, pe un făgaş normal. Antonescu a ţinut să sublineze că, de fapt, nu s-a certat cu Victor Ponta.

„Nu e vorba de pe un soi de skandenberg, de luptă de cocoşi, de luptă de ţapi, nu, e vorba de oameni care sunt parteneri, coechipieri, care am construit ceva foarte important împreună, de oameni care suntem raţionali“, a afirmat Antonescu.

Cu toate că liderii USL au încercat să relaţiile au revenit la normal, conflictul din interiorul alianţei încă mocneşte.Victor Ponta aşteaptă ca Sorin Roşca Stănescu să fie sancţionat de liberali în şedinţa de astăzi, conform unor surse politice. În caz contrar, premierul va cere din nou o măsură împotriva lui Roşca Stănescu, invocând  protocolul USL.

DISENSIUNI PRECEDENTE
Strategia premierului s-a axat pe transmiterea mesajului că liberalii nu sunt solidari cu guvernarea, dacă nu îl sancţionează pe Sorin Roşca Stănescu. „Problema nu este Sorin Roşca Stănescu, ci, dacă în momentele dificile care urmează, PNL, în totalitatea sa, nu este solidar cu deciziile grele pe care trebuie să le luăm. Dacă noi guvernăm, iar unii se fac că sunt în Opoziţie e un gen de colaborare care aminteşte de Alianţa D.A. “, a explicat Ponta.

De altfel, liderii PSD au insitat pe ideea că nu este pentru prima dată când liberalii încalcă protocolul. Un astfel de caz a fost legat de opoziţia liberalilor faţă de taxa de solidaritate pe care Ponta a vrut să o introducă pentru bugetarii cu salarii mari.

Liberalii s-au opus, iar premierul a insistat pe ideea că taxa de solidaritate fusese aprobată într-o şedinţă a conducerii USL. Ponta a vrut să transmită, în acest fel, că liberalii au încălcat articolul din protocol potrivit căruia deciziile conducerii USL sunt obligatorii pentru toţi membrii alianţei.

„A fost o idee absolut convenită în cadrul USL în luna ianuarie. Am prezentat-o celor de la FMI ca o măsură de obţinere a unor venituri. Având acord în cadrul USL, am zis că îi obţinem din această taxă tot de la bugetarii care au salarii foarte mari. Acum, dacă nu mai sunt de acord liberalii, trebuie să căutăm în altă parte cele 110 milioane pentru a-i da la militari, aşa cum am promis“, declara, recent, Ponta. 

  Am fost doi ani şi jumătate o echipă unită, am fost doi ani şi jumătate împreună şi vreau să fim în următorii ani împreună. Victor Ponta, premier Nu e vorba de pe un soi de skandenberg, de luptă de cocoşi, de luptă de ţapi, nu, e vorba de oameni care sunt parteneri. Crin Antonescu, preşedinte PNL

Cum se repliază liberalii
De cealaltă parte a baricadei, preşedintele PNL, Crin Antonescu, recunoaşte că tensiunile din USL s-au adâncit în ultima perioadă. Potrivit unor înregistrări difuzate de România TV, Crin Antonescu le-a vorbit colegilor din PNL cum au evoluat relaţiile din cadrul USL. „Am suferit o criză pe care aş numi-o Criza coabitării, în sensul prin care prin numirea lui Kövesi după înţelegerea Ponta şi Băsescu şi noi având o anumită poziţie s-a generat o criză pentru că a fost vorba de o criză“, a explicat Antonescu.

El a recunoscut că tensiunile din USL au luat amploare:. „Nu mai este doar o invenţie de presă fractura din USL.“ Crin Antonescu a susţinut că a avut discuţii cu Victor Ponta pentru relansarea încrederii în USL, dar a recunoscut că PSD şi PNL sunt separate de numeroase lucruri. Liderul PNL a precizat şi care a fost răspunsul său.„I-am spus că este de dorit, că necesită două-trei lucruri care sunt posibile şi legitime – o revenire la un mod care a funcţionat de a discuta împreună deciziile guvernamentale importante, a recalibrării discursurilor în Guvern şi să nu mai ia el toată imaginea, ci să lase şi altora pentru a nu exista riscul de a confisca totul şi a da impresia că suntem o prezenţă insignifiantă şi a fost de acord“, a explicat Antonescu.

El a povestit şi cum s-au desfăşurat discuţiile pe cazul Sorin Roşca Stănescu şi cum a replicat solicitării PSD de excludere a acestuia. „Eu am încercat să le explic că ar trebui să revenim la normal... şi am încercat să despărţim lucrurile pentru că avem un episod care s-a petrecut în Parlament, la Senat– că a fost o situaţie parlamentară normală“, a adăugat Antonescu.

PSD, MODEL PENTRU PNL
Liderul PNL s-a arătat convins că liberalii trebuie să urmeze strategia PSD de a riposta prin intermediari. „Acum trebuie să ne organizăm şi la comunicare. Lor le vine uşor pentru că vin şi spun că postul ăla e al lui Ghiţă, dar PNL e înjurat de Paula Rusu şi de alţii, dar e adevărat, nu au cazuri de parlamentari PSD care să vină să spună că liberalii sunt nişte şi aşa mai departe. Nu sunt, se feresc foarte bine, au această disciplină. La noi sunt multe astfel de cazuri şi de fapt ce ne rămâne nouă de discutat este dacă putem la un moment dat să ne organizăm în această relaţie cu PSD“, a conchis liderul liberal. 


SRS, mărul discordiei
Conflictul din USL a pornit de la declaraţiile senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu (foto), după ce acesta a demisionat din Comisia parlamentară de ancheta privind interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bârsan, judecător la CEDO.

„Îmi este imposibil, dată fiind obstrucţionarea, în special din partea colegilor din PSD, de a desfăşura această anchetă. Aceştia au îngropat subiectul,  prin vot nu ne-au permis să îl audiem pe magistratul Bârsan. Pretextul a fost că imixtionăm cu justiţia. Am sentimentul că, fără să vrem, încercând să aflăm adevărul în legătura cu această interceptare, ne apropiem de un caz extrem de grav şi nu m-aş mira ca într-o zi să aflăm că la capătul firului se află Traian Băsescu şi şeful SRI“, au fost acuzele care au declanşat scandalul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite