Criza refugiaţilor: Iohannis a făcut o jumătate de pas înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis respinge în continuare cotele obligatorii de refugiaţi, dar pare să se fi împăcat cu ideea că UE nu va ţine cont de poziţia României.

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a adus o mică relaxare în abordarea României faţă de chestiunea refugiaţilor. În primă fază, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că poziţia noastră nu se va schimba: la următorul Consiliu JAI, care va avea loc marţea următoare la Bruxelles, vom vota din nou împotriva cotelor obligatorii de imigranţi. „Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător cu cel de la ultima şedinţă JAI, şi anume că România este solidară cu celelalte state membre din UE, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluţie la problema migraţiei. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI“, a spus şeful statului.

Totuşi, Iohannis este pregătit şi pentru scenariul de rezervă, unul contrar poziţiei României, dar aproape de a fi acceptat de restul statelor europene.„Este posibil ca UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaţilor, dar este un scenariu care, cel puţin teoretic, este posibil şi atunci am discutat ce se poate întâmpla şi în acest context“, a adăugat Iohannis.

Fonduri europene pentru imigranţi
Decizia finală va fi luată miercuri, la Bruxelles, la Consiliul European. Practic, după ce, marţi, miniştrii de interne din statele UE se vor reuni în Consiliul JAI şi vor stabili detalii tehnice, mai exact cotele de imigranţi pe fiecare ţară în parte, miercuri, şefii de stat şi de guvern îşi vor asuma decizia la cel mai înalt nivel politic. În acest moment, cele mai multe state din UE acceptă cotele, ba chiar au apărut ţări care s-au oferit să primească şi mai mulţi imigranţi decât era stabilit iniţial. De aici şi poziţia circumspectă a preşedintelui Iohannis. „Dacă se întâmplă aşa ceva (n.r.- cotele obligatorii), atunci este clar că trebuie să întreprindem ceva. În speţă, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o soluţie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităţilor de primire a refugiaţilor sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiaţi“, a susţinut Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite