Răsturnare de situaţie. Ministrul de Finanţe anunţă că miercuri va fi adoptată revoluţia fiscală a PSD prin OUG: „Premierul a avut o discuţie la partid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Finanţe, Ionuş Mişa, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, care presupune trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, va fi adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului. De dimineaţă, premierul Tudose spune, exact pe dos, că revoluţia fiscală a PSD nu va fi discutată miercuri. Practic, asistăm la o nouă dispută între Dragnea şi Tudose.

UPDATE Ionuţ Mişa, ministrul de Finanţe anunţă că Guvernul va adopta, până la urmă, modificările la Codul Fiscal prin ordonanţă de urgenţă. „Am avut o discuţie cu premierul, premierul a avut o discuţie la partid, iar miercuri va avea loc şedinţa de Guvern, aşa cum a fost stabilită, cu acea ordonanţă de urgenţă. Se poate aplica legea salarizării. Azi a fost amânată şedinţa pentru că am avut nişte întârzieri la avize, dar în momentul de faţă le avem pe toate. Nu va fi o problemă pentru bugetul pe 2018“, a spus Mişa. 

Ministrul de Finanţe, unul dintre apropiaţii lui Liviu Drganea, îl contrazice astfel pe premierul Mihai Tudose, cel care spusese de dimineaţă că miercuri „nu va intra în şedinţa de guvern trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat“. 

UPDATE Premierul a plecat de la Vila Lac, acolo unde s-a întâlnit cu Liviu Dragnea, cu Marian Neacşu, secretarul general al PSD, dar şi cu mai mulţi miniştri. 

UPDATE Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, că modificările aduse Codului Fiscal ar reprezenta “o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile” deoarece vor fi mai puţini bani la buget pentru investiţii. Este primul semnal că Firea se dezice de Liviu Dragnea şi trece în tabăra premierului Mihai Tudose.

UPDATE Victor Ponta: „Sper ca Tudose să câştige bătălia cu Dragnea şi să nu mai adopte prostiile cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Tudose să facă cum a făcut cu TVA split. Să spună: «s-a uitat». Sau cum a  făcut şi cu impozitul pe gospodărie“.

UPDATE Liderii coaliţiei de guvernare se întâlnesc la Vila Lac pentru a decide soarta revoluţiei fiscale. 

UPDATE Liviu Dragnea a anulat întâlnirea cu parlamentarii PSD, la care urma să participe şi premierul Mihai Tudose. 

UPDATE La Asociaţia Munciipiilor, premierul Mihai Tudose a spus că miercuri este şedinţa de Guvern, însă a exclus discutarea transferului contribuţiilor către angajaţi. „Cred că nu va intra în şedinţă trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat", a afirmat Tudose.


Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale se amână din nou, potrivit unor surse politice. Măsurile anunţate de Guvern sunt contestate de patronate, de sindicate şţi de preşedintele Klaus Iohannis, marţi fiind anunţate proteste de amploare. În aceste condiţii, premierul Mihai Tudose ezită să ducă până la capăt „revoluţia fiscală“ anunţată de PSD, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. 

Noile măsuri fiscale ar fi trebuit adoptate de către Guvern,  vineri, prin ordonanţă de urgenţă, numai că şedinţa extraordinară a Executivului a fost amânată pe motiv că mai lipseau avize. 

Aşadar, şedinţa a fost reprogramată pentru luni, însă potrivit unor surse politice, va fi o nouă amânare, întrucât premierul ezită să adopte măsurile fiscale radicale de frica unor proteste de stradă. Noile măsuri fiscale sunt susţinute intens de Liviu Dragnea şi de ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, unul dintre oamenii de încredere ai liderului PSD, dar premierul Mihai Tudose n-ar vrea să treacă noile modificări prin ordonanţă de urgenţă. 

Alte teme controversate

În trecut, Ionuţ Mişa a mai ieşit cu declaraţii care au şubrezit imaginea Guvernului şi care nu au fost pe placul lui Mihai Tudose. Un astfel de exemplu discuţia despre desfiinţarea Pilonului al II-lea, despre care a vorbit Mişa încă din ziua în care a fost validat ca ministru. Tot atunci, Tudose a negat desfiinţarea Pilonului al II-lea, dar în prezent s-a ajuns la măsura reducerii contribuţiilor la acest pilon de la 5,2% la 3,7%. 

Ionuţ Mişa a mai fost în centrul atenţiei în urmă cu două săptămâni când, fără a discuta cu premierul, a anunţat taxa de solidaritate. „Adevărul“ a scris la acel moment cum Tudose a forţat demisia lui Mişa, dar până la urmă acest ministru a fost salvat de liderul PSD, Liviu Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite