Criza din coaliţia de guvernare. Ne îndreptăm spre un guvern minoritar PNL?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că aceasta este soluţia la actuala criză din coaliţia de guvernare. Pretenţiile PNL şi ale premierului Cîţu,  că ei conduc coaliţia şi guvernul, ei ştiu mai bine de ce are nevoie România, se lovesc de cerinţele USR PLUS, care vrea colaborare, consultare, consens pe probleme sensibile şi importante. Orban şi Cîţu au spus „niet”, ei sunt şefii, ei decid, cui nu-i convine poate pleca.

Pe de altă parte, într-o asemenea atmosferă de „noi suntem şefii”, de ce ar deconta USR PLUS erorile actualei guvernări?

Poziţiile PNL şi ale premierului Cîţu

Sunt foarte clare şi rezultă din ultimele declaraţii.

Iată ce declară Orban: “Orice ministru trebuie să ştie că, înainte de a-şi ataca premierul, trebuie să-şi scrie demisia. Dacă nu şi-a scris demisia, trebuie să ştie că va pleca acasă, aşa cum a plecat acasă Voiculescu”.

Iritarea lui Orban vine în urma declaraţiei publice a ministrului Drulă că premierul Cîţu ar fi doar un „zombie” politic. Este adevărat că nu se face să spui public aşa ceva despre şeful guvernului din care faci parte. Presupun că multe alte discuţii interne, din guvern şi din coaliţie,  n-au dus la niciun rezultat, dacă ministrul Drulă a ales calea publică pentru o asemenea acuzaţie. Şi mai înseamnă ceva. Că în USR PLUS, în care ministrul Drulă are o poziţie foarte bună, s-a luat deja decizia „divorţului” de PNL şi ieşirea din coaliţie.

La rândul său, premierul Cîţu declară că PNL „conduce” coaliţia, el conduce guvernul din partea PNL. Rezultă, într-o logică elementară,  că ceilalţi membri ai coaliţiei să facă „ciocu mic” şi să execute ce spune PNL şi premierul PNL. Că dacă nu, îi dă afară din guvern.

Poziţia USR PLUS

Nu le-a picat deloc bine „şefia” PNL la conducerea coaliţiei şi a guvernului. Îşi imaginaseră că lucrurile merg altfel: colaborare, cooperare şi consens. Sigur că premierul are dreptul să concedieze miniştri. Cu Voiculescu chiar a avut dreptate. Dar a explicat convingător de ce apelează la această prerogativă?

Lucrurile nu merg deloc bine în privinţa îndeplinirii obiectivelor programelor de guvernare. Care obiective cereau  reformarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor publice şi a numărului bugetarilor. Şi pentru care nu s-a făcut un pas. Salariile şi sporurile nesimţite sunt tot acolo, cumulul de pensii şi salarii la stat tot acolo, şi multe altele promise şi uitate.

Singura excepţie notabilă o prezintă ministrul Drulă, care a reuşit să pună cu botul pe labe mafia sindicală de la metrou, după ce ministrul Bode le promisese anul trecut mărirea salariilor cu 18%. A mai făcut un pas remarcabil ministrul Drulă. A publicat proiectul de buget pe 2021 pentru CFR Marfă, din care rezultă concedierea a 1400 de salariaţi, pentru echilibrarea bugetului acestei societăţi de stat. Sunt convins că premierul Cîţu şi PNL se vor opune, pentru că nu vor demonstraţii de stradă.

De ce ar rămâne USR PLUS în această coaliţie?

Speranţa că se va trece la reformele esenţiale pentru funcţionarea echilibrată a statului, adoptate în Programul de Guvernare, se destramă pe zi ce trece. România încă trăieşte din împrumuturi masive, că altceva nu ştie să facă. Cât se va mai putea împrumuta în condiţiile acestea? Aceasta-i întrebarea cheie.

Premierul Cîţu tot cere reforme de când a venit la conducerea guvernului. Dar altceva nu face. Când PNL şi Orban i-au spus stop, gata cu reformele, că ne înjură populaţia şi pierdem alegerile, s-a oprit şi Cîţu. A renunţat la tăierea salariilor şi sporurilor nesimţite, a cumulului pensiilor şi salariilor de la stat. S-a consolat cu povestea că e problema parlamentului, în care tot Orban este şef. De OUG-uri nu vrea sa abuzeze.

Cîţu bate câmpii. Anunţă că în 4 luni s-au vaccinat la Bucureşti 20% din populaţie, iar într-o singură lună, mai, vom ajunge la 50%! Cine poate crede asemenea aberaţii? Şi că în iunie, iulie vom vedea relaxări, că va trece pericolul adus de pandemie. Elegant, asta înseamnă „wishful tinking”.

Ce să facă USR PLUS? Să gireze cu prezenţa în guvern politica lui Orban şi a PNL? De lasă că „merge şi aşa”, trăim din împrumuturi cât or mai ţine, după care vedem noi ce facem. Lăsăm PSD la guvernare până la viitoare alegeri. Iar la viitoarele alegeri să se spună: şi voi, USR PLUS aţi participat la guvernare şi nu aţi făcut mare lucru să îndreptaţi situaţia. Singurul ministru care chiar face ce trebuie şi ce scrie în programul de guvernare este Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Până va fi destituit cât de curând, si el.

Nici funcţiile câştigate pentru persoane din USR PLUS nu mi se par decisive pentru participarea la guvernare. USR PLUS nu este construit pe principii clientelare, nu depinde de şefi locali, precum Costel Alexe sau Mihai Chirica, cărora PNL le acceptă statură de „penali”, pentru că fac parte din apropiaţii lui Orban.

Şedinţa coaliţiei de azi

USR PLUS a anunţat că vine cu propunerea de a fi schimbat premierul Cîţu, pentru prestaţia slabă de până acum, în îndeplinirea Programului de Guvernare, pentru aroganţă şi lipsă de cooperare, de acceptare, a ideilor şi propunerilor miniştrilor USR PLUS. După ultimele declaraţii, Orban şi PNL nu au de gând să accepte aşa ceva.

Nu văd cum USR PLUS s-ar acoperi de ridicol să dea înapoi de la această cerinţă ultimativă. Cel mai probabil miniştri USR PLUS vor demisiona, iar guvernul Cîţu trebuie să ceară din nou validarea  parlamentului pentru că şi-a schimbat compoziţia politică. Cu alt premier, cu acelaşi premier, vom vedea.

USR PLUS are, mai degrabă, interesul să rămână în opoziţie, să susţină în parlament legile şi iniţiativele guvernului minoritar PNL atunci când corespund propriei filosofii de guvernare. Iar atunci când nu corespund, să nu e voteze.

În acelaşi timp poate critica liber, fără  să fie constrâns de participarea la guvernare, tot ce i se pare negativ în activitatea de guvernare. În felul acesta va participa la alegerile din 2024 fără acuzaţia: şi voi aţi fost părtaşi la o guvernare eşuată.

Cred că asta îşi doresc şi liberalii. Să fie singuri la guvernare, să facă doar ce doresc ei, fără contre şi acuzaţii de tipul „zombie” politic.

Mai au o soluţie liberalii. Să negocieze pe sub masă cu PSD, negocieri la care Orban e maestru. Sa-i susţină PSD in parlament la revalidarea guvernului Cîţu, contra unor posturi grase in administraţie pentru clientela politica a PSD. Un USL pe la spate, cum ar veni.

În concluzie, în opinia mea spre această soluţie ne îndreptăm. Nu văd cum conducerea USR PLUS acceptă menţinerea premierului Cîţu şi aroganţa că PNL şi Cîţu conduc coaliţia de guvernare, ceilalţi să facă bine să tacă şi să se supună deciziilor premierului şi ale PNL. Iar soluţia aceasta convine atât intereselor PNL cît si celor ale  USR PLUS.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite