Cristian Rizea nu mai vrea să candideze la Primăria Sectorului 5. DNA cere arestarea deputatului PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD Cristian Rizea dorea să candideze la Primăria Sectorului 5 FOTO Arhivă
Deputatul PSD Cristian Rizea dorea să candideze la Primăria Sectorului 5 FOTO Arhivă

Deputatul PSD Cristian Rizea a venit, vineri, la Comisia Juridică pentru a-şi studia cele 2.474 de pagini din dosar pentru care DNA cere reţinerea şi arestarea sa. Rizea a anunţat că îşi retrage intenţia de a candida la Primăria Sectorului 5.

„Nu voi mai candida la Sectorul 5. Le mulţumesc tuturor colegilor de la organizaţia Sector 5. Am avut o discuţie cu preşedintele partidului. Am decis să-mi retrag această candidatură. Primesc mesaje, direct sau pe alte canale, să-mi retrag candidatura. Dacă va fi nevoie, voi trece peste acest examen cu demnitate. Fac apel la toţi colegii mei, indiferent de culoarea politică, să vină să studieze dosarul. Niciodată nu mi-a fost teamă de nimic, decât de Dumnezeu, îmi voi demonstra nevinovăţia în instanţă“, a spus Cristian Rizea.

Comisia Juridică are termen până luni să întocmească raportul privind cererea DNA de reţinere şi arestare a deputatului PSD Cristan Rizea, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Până luni Rizea poate să-şi consulte dosarul care conţine opt volume şi 2.474 de pagini.

Comisia Juridică va da un vot privind cererea de reţinere şi arestare a deputatului PSD Cristian Rizea, urmând ca,c el mai probabil, plenul să se pronunţe miercuri.

Procurorii DNA au cerut miercuri aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea deputatului Cristian Rizea (PSD). Acuzaţiile oficiale: trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor. 

Cel care i-ar fi dat banii deputatului PSD este afaceristul american, de origine română, Lucian Colţea, unchiul afaceristului orădean Adrian Tărău. De altfel, Colţea a fost reţinut miercuri de procurorii DNA, iar miercuri seară un judecător de la Curtea Supremă a eliberat pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Şi deputatul Rizea (46 de ani) s-a întâlnit miercuri cu procurorii anticorupţie. El a fost luat pe sus şi dus cu mandat la sediul DNA încă de la primele ore ale dimineţii. După o audiere maraton de aproximativ trei ore şi jumătate a fost lăsat să plece. „Am fost invitat aici pentru a lămuri o chestiune care, din punctul meu de vedere, s-a lămurit acum şase ani într-o instanţă civilă, iar acum o voi rezolva şi pe latură penală”, a spus parlamentarul. Câteva ore mai târziu, procurorii cereau aviz Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea parlamentarului.

N-a mai apucat să fie candidat la Sectorul 5

Vizita la DNA îi omoară lui Cristian Rizea toate şansele de a ajunge candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 5, marele său obiectiv politic. Potrivit unor surse din conducerea PSD, liderii partidului răsuflă uşuraţi, acum, că au scăpat de Rizea, deşi au rămas fără candidat. Cel care nu voia să meargă pe mâna lui Rizea era chiar Liviu Dragnea, dar mai ales preşedintele executiv al PSD Valeriu Zgonea, care încearcă să-l impună pe deputatul PSD Daniel Florea candidat în Sectorul lăsat liber de Marian Vanghelie.

Rizea intrase deja în dizgraţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, din cauza unui conflict intern cu Robert Negoiţă, primarul Sectorulşui3. Rizea îl suspecta pe Negoiţă că încearcă să-i saboteze candidatură la Sectorul 5 şi a pornit un potop de acuzaţii la adesa sa. Mai întâi prin interpuşi, apoi l-a acuzat direct pe Negoiţă că şi-a filmat colegii de partid atunci când aceştia s-au cazat la hotelul său din Capitală.

Conflictul a fost stins într-o şedinţă PSD, în urma căreia Negoiţă a fost înlocuit cu Gabriela Firea la conducerea PSD Bucureşti, iar Rizea a fost suspendat din funcţia de preşedinte PSD Sector 5, preluată de la Marian Vanghelie, ca urmare a exluderii sale din partid. Cu toate acestea, Rizea a continuat campania în Sectorul 5, organizând mai multe evenimente, în special, pentru pensionari. Ultimul a fost chiar cu o zi înainte de a fi dus cu mandat la DNA, când a împărţit mărţişoare pe care erau imprimate poza sa şi mesajul: „Rizea, primar la 5“.
Odată cu problemele penale cu care se confruntă, Rizea nu se va mai încadra în Codul de integritate al PSD croit pentru candidaţii de la alegerile locale, un pretext bun pentru ca Dragnea să-i respingă candidatură, iar în locul său să fie desemnat, cel mai probabil, Daniel Florea, „rezerva“ susţinută de Zgonea.  

A fost preşedinte PSD Diaspora

Deputat la al doilea mandat, începuturile lui Cristian Rizea au legătură cu Guvernul Năstase, în cadrul căruia a ocupat, în primii doi ani, funcţia de director de Cabinet al ministrului Tineretului Georgiu Gingăraş. Din poziţia guvernamentală, Rizea s-a apropiat de aripa tânără a PSD, din care făceau parte atunci Victor Ponta şi Daciana Sârbu. Prima sa funcţie în partid a fost cea de vicepreşedinte PSD Sector 6, între 2001 până în 2004. Din 2010, de la accederea lui Victor Ponta în fruntea PSD, Rizea a devenit secretarul executiv al partidului şi preşedintele PSD Diaspora, funcţii care îi asigurau un loc în conducerea centrală a partidului. În 2015, Rizea a preluat şefia organizaţiei PSD Sector 5 de la Marian Vanghelie, exclus din partid de către Victor Ponta. De-a lungul timpului, presa a scris de extravaganţele lui Cristian Rizea, cea mai mare fiind achiziţa unui Ferrari în 2010 în valoare de 200.000 de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite