Cristian Preda despre hainele politice ale fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi un candidat independent la prezidențialele din 2014 sau o variantă de premier după alegerile din noiembrie.

Preda apreciază că un candidat independent la prezidențiale, cum e Mihai Răzvan Ungureanu, cu susținerea unui partid cum e PDL ar câștiga mai mult electorat decât candidatul USL, un Crin Antonescu „pesedizat".

„Poate că cineva care se pregăteşte de pe acum ca independent pentru Preşedinţia României face un lucru pe care alţii nu l-au mai făcut, cei care s-au prezentat ca independenţi până acum au fost figuri mărunte. Poate că e o opţiune, se poate discuta între un Crin Antonescu foarte marcat de alianţa cu PSD şi un independent ca Răzvan Ungureanu cred că - fie, dincolo de mine, că n-aş avea o ezitare în privinţa alegerii - cred că o parte importantă din public l-ar prefera pe Ungureanu.

Şi ăsta sigur nu e un sfat pentru Crin Antonescu să se depesedizeze, mi-ar fi greu să cred că o va mai putea face în acest moment, dar e posibil şi acest parcurs. Nu îl exclud, asta nu înseamnă că e parcursul pe care îl va îmbrăţişa Răzvan Ungureanu", a spus Preda.

Cristian Preda nu exclude, însă, și posibilitatea ca Ungureanu să îmbrace haina de „ales al cetățenilor" în una dintre circumscripții.

„Vom vedea dacă e tentant să îmbrace acestă postură de ales al cetăţenilor în una dintre circumscripţii. E posibil asta. Există şi posibilitatea să nu fie ales, uitaţi, de exemplu, Emil Constantinescu a ajuns preşedinte al României fără să fi fost înainte deputat, există această variantă. În timp ce Ion Iliescu a fost deputat, mă rog, inclusiv înainte de '89 a fost în Marea Adunare Naţională, mandate de-a rândul. Traian Băsescu a fost la rândul lui deputat înainte de a fi preşedinte. (...) Sunt parcursuri diferite", a spus Preda.

În viziunea lui Cristian Preda, Ungureanu a fost înăturat de la șefia Executivului de frica popularității și a încrederii pe care o câștiga în rândurile cetățenilor.

„Spre deosebire de alţi politicieni, intrarea lui în postura de prim-ministru a fost rapidă, urmată de o plasare mai degrabă bună în ceea ce priveşte popularitatea, credibilitatea. Şi Victor Ponta şi Crin Antonescu ştiu acest lucru, l-au simţit. A şi fost un joc, pentru că Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au pregătit în interiorul USL fiecare propriul parcurs. Ponta anunţând că e candidat pentru postul de prim-ministru, Antonescu pentru poziţia de preşedinte, şi atunci sigur că fiecare se poziţia în raport cu MRU, văzând în el un posibil adversar. Pentru Ponta era adversarul direct, Mihai Răzvan Ungureanu la Piaţa Victoriei şi Ponta aspirantul, în timp ce pentru Crin Antonescu, din în clipa când a început să se vorbească despre Ungureanu ca prezidenţiabil, l-a simţit drept un concurent.

Acum, amândoi aşteaptă, şi Antonescu, şi Ponta, pentru că nu ştiu ce va face MRU. E o postură bună în acest moment pentru fostul premier. Şi, repet, deocamdată cota de încredere, încrederea de care se bucură este o promisiune pentru dreapta", a spus Preda.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite