Cristian Ghinea (USR): „Ne asumăm guvernarea şi invităm PNL şi UDMR la discuţii pe program de guvernare. Nu avem negocieri cu PSD în acest moment”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea afirmă că USR este "foarte serios" atunci când spune că îşi asumă guvernarea şi invită la discuţii PNL şi UDMR la discuţii pentru refacerea coaliţiei. Ghinea precizează că USR nu are discuţii cu PSD şi că, în negocierile cu PNL şi UDMR, vrea să discute inclusiv despre o reîmpărţire a portofoliilor

   "Ieşirea de la guvernare nu a fost un moft, nu a fost un gest de nervi, nu am vrut să arătăm muşchii cuiva, ci pur şi simplu s-a produs în urma unei încălcări grave a protocolului de coaliţie, în urma concedierii fără justificare a doi miniştri şi acea coaliţie, în urma acestor gesturi, nu putea continua. Acea coaliţie poate fi repetată foarte uşor pentru că avem încă un program de guvernare agreat împreună în decembrie anul trecut care poate fi ajustat foarte uşor (...) şi să ne apucăm de treabă în continuare. Dacă vorbim încontinuu despre de ce au fost daţi afară miniştrii de la USR, de ce am votat noi moţiunea de cenzură, nu văd unde ajungem”, a adăugat Ghinea.

El a făcut un apel către cei de la PNL şi UDMR să se ia "în serios unii pe alţii”.

Reprezentantul USR a menţionat că în eventualele negocieri cu PNL şi UDMR se poate discuta inclusiv despre o redistribuire a portofoliilor.

"Preferinţa noastră este pentru aceleaşi portofolii, dar suntem realişti că, având poziţia de prim ministru, trebuie să fie o reajustare acolo, adică nu putem să pretindem să avem fix aceleaşi ministere şi poziţia de prim ministru”, a explicat Ghinea.

Ghinea a menţionat că, dacă PNL şi UDMR nu vor negocia cu USR, atunci USR poate merge cu o propunere de Guvern în Parlament, iar în acel caz PNL şi PSD vor trebui să explice populaţiei de ce refuză susţinerea unui "guvern legitim".

Fostul ministru al Investiţiilor şi Fondurilor Europene a mai  povestit, luni seară, un episod pe care l-a catalogat drept "interesant". La prezentarea PNRR în Comisia de Afaceri Europene din Parlament, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-ar fi spus: "domnule ministru, transmiteţi domnilor Barna şi Cioloş că PSD este gata să susţină un guvern minoritar USR". Ghinea a precizat că nu ştie dacă Ciolacu a vorbit serios sau nu.

„Noi nu avem negocieri cu PSD în acest moment”, a declarat Cristian Ghinea, luni seară, la Digi 24. 

El a menţionat că "planul A" şi "preferinţa" USR sunt refacerea coaliţiei cu PNL şi UDMR însă dacă cele două formaţiuni nu vor dori acest lucru, USR poate merge în Parlament pentru un vot din partea deputaţilor şi senatorilor privind guvernul condus de Dacian Cioloş.

Ghinea a afirmat că "nu era o promisiune, era o vorbă a domnului Ciolacu" de care şi-a "adus aminte acum”. Ghinea a menţionat că faptul că a relatat acel "episod interesant" nu înseamnă că USR PLUS mizează pe susţinerea PSD. 

"Suntem în faţa unui faliment moral al clasei politice vechi. Partidele vechi joacă ping-pong cu guvernarea şi cu soarta ţării în criză, toţi fac jocuri de imagine, îşi fac calcule cu ochii la sondaje, nu ne asumăm guvernarea, să îl lăsăm pe ăla să-şi rupă gâtul. Cred că este un mod foarte stupid de a face politică, noi, USR ne asumăm guvernarea şi mergem până la capăt în Parlament”, a mai spus fostul ministru al Fondurilor Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite