Cristian Ghinea: Circulă un fake-news că PNRR-ul României a fost respins

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea a transmis că PNRR-ul României nu a fost respins de Comisia Europeană. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Cristian Ghinea a transmis că PNRR-ul României nu a fost respins de Comisia Europeană. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a transmis, joi, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare. Afirmaţiile vin în contextul în care vicepremierul Dan Barna a declarat că forma planului cu care ministrul a mers la Bruxelles a primit observaţii din partea Comisiei Europene.

„Este un fake news care circulă din păcate, că ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuţii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficială. După această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare, conform regulamentului, şi atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereşte, a planului României", a spus Ghinea la Digi 24.

Acesta a precizat că nu există o dată fixă pentru trimiterea oficială a planului, pentru că „nu este o competiţie cu cine trimite primul”, însă de recomandat ar data de 30 aprilie.

„Săptămâna viitoare vom lua o decizie în urma unei videoconferinţe cu vicepreşedinta Comisiei, Margrethe Vestager, legată de calendarul României. Deocamdată sunt state care au anunţat că nu vor trimite până la 30 aprilie: Polonia, Malta, Finlanda, Bulgaria, Olanda. Azi, acum 2 ore, s-a anunţat prima trimitere oficială a planului, planul Portugaliei. Nu este o competiţie cu cine trimite primul", a explicat Ghinea.

Ministrul a subliniat că acum se lucrează pe acele componente propuse public, care au ca mandat de negociere cu Comisia o pagină jumătate, două, şi care trebuie dezvoltate în documente tehnice ce presupun costuri pentru fiecare investiţie, deadline-uri, responsabilităţi.

„Fiecare componentă are prin natura ei câteva zeci de pagini, dacă nu chiar sute, la cele mai complicate. Am trimis la Bruxelles, împreună cu colegii mei din minister, cam 1.000 de pagini de documentaţie tehnică şi propuneri, pe care Comisia se uită. Avem întâlniri cu Comisia şi cu ministerele de linie şi după observaţiile lor aducem modificări, negociem.(...) Toate ţările fac aşa, fiind un mecanism nou, şi sunt în proces de negociere. Fiind în negociere nu vreau să dau detalii pe toate componentele, doar vă asigur că se munceşte intens aici la acest subiect", a mai afirmat Ghinea.

Întrebat dacă sunt şanse ca varianta oficială să fie trimisă pe 30 aprilie, ministrul a răspuns că „se poate face asta”.

Dan Barna a transmis, miercuri, că unele domenii propuse de autorităţile române pentru finanţarea prin PNRR nu au fost acceptate de Comisia Europeană. Printre acestea se află domeniul „irigaţii”. Vicepremierul a transmis că statul român încă discută cu oficialii europeni despre componenta „infrastructură”, care este una dintre cele mai importante pentru ţara noastră.

 Acesta a menţionat că nu au fost „eliminate complet” propunerile privind alocările financiare pentru realizarea sistemelor de irigaţii în România, însă Comisia Europeană a comunicat deja că nu va accepta propunerile aşa cum au fost ele formulate de autorităţile române. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite