Cristian Ghinea anunţă că nu există consens în coaliţie în privinţa categoriilor de pensii speciale care ar trebui eliminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ginea / FOTO Inquam Photos
Cristian Ginea / FOTO Inquam Photos

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, miercuri seară, că nu există consens în coaliţie în privinţa categoriilor de pensii speciale care ar trebui eliminate, însă USR PLUS susţine că „toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă”.

„Asta scrie acolo în PNRR, să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a afirmat, miercuri seară, la Digi 24, Cristian Ghinea.

Întrebat dacă doar pensiile magistraţilor sunt intangibile, în acord cu decizia CCR pe acest subiect, Ghinea a afirmat: ”În accepţiunea mea, da, dar nu este un consens în coaliţie pe acest subiect”.

„Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Am avut nenumărate discuţii pe acest  subiect, dar, cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza şi trebuie să avem discuţia asta public. Din punct de vedere al USR PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem nişte limite ale CCR, eu cred că aceste decizii ale CCR sunt greşite”, a adăugat ministrul.

Ghinea a menţionat că toate partidele din coaliţie au fost de acord cu aplicarea principiului contributivităţii.

Ghinea, despre reforma pensiilor

Cristian Ghinea a fost întrebat, miercuri seară, la Digi 24, care sunt angajamentele în PNRR pentru reforma pensiilor şi a afirmat: „Sunt  reformele pe care România şi le propune să le facă. Creşterea voluntară  a vârstei de pensionare, stagiul de cotizare nu va mai fi unul fix, va fi unul legat de numărul de ani şi de tipul de profesie. Va fi o formulă fixă, dar nu fixă pentru toată lumea, care urmează să fie stabilită în legea viitoare care va fi aprobată de Parlament anul viitor”.

Întrebat ce şi-a dorit Comisia Europeană, Ghinea a explicat: „Comisia Europeană şi-a  dorit ceea ce ne recomandă de vreo 10 ani. Vreau să rispesc puţin acest mit că tema a apărut brusc pe agendă. Sunt două realităţi factuale: Prima, că România are recomandare de ţară de mai  mulţi ani (...) care spune că avem un sistem de pensii dezechilibrat (...) şi al doilea că avem o problemă cu echitatea sistemului de pensii. Adică avem un sistem nedrept”.

Ministrul a explicat că sunt 5 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei, sunt câteva sute de mii de pensionari cu pensia minimă de 800 de lei, în acelaşi timp sunt  9.000 de pensionari cu pensii speciale, care au o pensie medie de 9.600 de lei.

„Dacă noi nu rezolvăm recomandările de ţară, Planul nu este acceptat. Este condiţie eliminatorie, cu DA sau NU. Nu a apărut din senin această temă (...) Dacă nu spui clar cum vrei să rezolvi recomandările de ţară, nu treci la evaluarea tehnică”, a adăugat Ghinea, precizând că ”am avut guverne în trecut care au agravat problema asta în loc să o rezolve”.  

Ghinea a precizat că legea pentru reformarea sistemului de pensii trebuie să fie aprobată de Parlament anul viitor şi să intre în vigoare în 2023.

PNRR a fost depus la Comisia Europeană şi este în procedura de evaluare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite