Cristian Diaconescu: Sunt prudent optimist în privinţa aderării la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, s-a declarat optimist în privinţa deciziei din luna septembrie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. El a explicat că „este aproape exclus" ca această decizie să nu fie luată până la sfârşitul lui 2012.

„Promisiunea Olandei este ca, după evaluările simultane din iunie a acestui an, atât în ceea ce priveste progresele de etapă, pe Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), cât şi în ceea ce priveşte evaluarea generală în legătură cu soarta MCV după cinci ani de aplicare, să ia o decizie până în luna septembrie. Sunt prudent optimist, ca să spun aşa", a afirmat Diaconescu, la Pro Tv.

Diaconescu a subliniat că atitudinea Olandei nu este una răuvoitoare, ci bazată exclusiv pe rapoarte MCV. Olanda nu a cerut avantaje economice pentru a lăsa România în spaţiul Schengen.

„Categoric nu, nu au cerut nici mai voalat, nici mai puţin voalat, ei fac doar o legătură cu MCV, plecând de la argumente de politică internă olandeză", a adăugat Diaconescu.

„Deci, acordul în sine a presupus o serie de criterii, iar aceste criterii au fost îndeplinite. România a făcut eforturi şi cheltuieli care au reprezentat economii pentru alte state aflate în interiorul UE. Nu vreau să fiu resentimentar, dar asta e situaţia", a explicat Diaconescu.

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat, joi, la sfârşitul întâlnirii cu premierul Ungureanu, de la Bruxelles, că „CE va respinge orice încercare de a lega Mecanismul de Cooperare şi Verificare de procesul de aderare a României la spaţiul Schengen şi va insista ca decizia finală să fie luată cel mai târziu în luna septembrie".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite