Cristian Buşoi: „Ridicarea unor semne de întrebare privind corectitudinea distribuţiei vaccinurilor nu ajută“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie şi Cercetare din P.E. FOTO: Facebook/ Cristian Buşoi
Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie şi Cercetare din P.E. FOTO: Facebook/ Cristian Buşoi

Europarlamentarul Cristian Buşoi transmite că ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuţiei vaccinurilor nu ajută, după ce cinci lideri de state UE au cerut distribuţia echitabilă a dozelor de vaccin împotriva covid-19, afirmând că actualul sistem ar crea „disparităţi uriaşe” între statele membre până în vară. Buşoi susţine că guvernele naţionale au principalul rol în procesul de vaccinare.

„În legătură cu scrisoarea Letoniei, Austriei, Sloveniei, Bulgariei şi Cehiei către Comisia Europeană se poate spune că: nu ajută ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuţiei vaccinurilor, procedura fiind stabilită chiar de statele membre.” a scris europarlamentarul pe Facebook.

Cristian Buşoi susţine că UE este adesea trasă la răspundere pentru situaţiile în care guvernele nu găsesc soluţii „pe măsura unor proleme politice interne presante”, lucru care nu ajută la derularea eficientă a procesului de vaccinare, unde guvernele naţionale au principalul rol.

„Deseori Uniunea Europeană este luată ca ţintă pentru situaţii în care guvernele nu găsesc rapid soluţii pe măsura unor probleme politice interne presante. Este o reacţia cumva firească. Nu ajută însă pentru a consolida încrederea în UE şi pentru a derula eficient procesul de vaccinare. Un lucru trebuie spus. Era inevitabil ca, într-o campanie de vaccinare desfăşurată la asemenea dimensiune şi cu un efort de organizare fără precedent, să apară disfuncţionalităţi inerente, însă în timp ce Uniunea Europeană este acuzată pentru problemele de derulare a campaniei de vaccinare, guvernele naţionale au rolul principal în planurile de vaccinare.” a explicat Buşoi.

Comisa pentru Sănătate şi Comisia ITRE din Parlamentul European au audiat liderii celor mai mari companii producătoare de vaccin, tocmai pentru a semnala clar că UE urmăreşte un control strict al campaniei de vaccinare, spune europarlamentarul. Mai mult, mecanismul de distribuţie a fost stabilit împreună cu statele membre, iar în procesul de distriuire a dozelor de vaccin s-a ţinut cont de datele epidemiologice, „fiind la latitudinea statelor membre cum le distribuie”, a mai scris Buşoi. 

„Spun toate acestea pentru că, fiind responsabil al Parlamentului European de relaţia cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi preşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Cercetare din Parlamentul European (INTRE), sunt constant în contact cu EMA şi urmăresc îndeaproape desfăşurarea campaniei de vaccinare. În acest sens, Comisa pentru Sănătate şi Comisia ITRE din Parlamentul European au audiat liderii celor mai mari companii producătoare de vaccin, tocmai pentru a semnala clar că UE aşteaptă respectarea angajamentelor asumate de industria farma şi ţine un control strict al campaniei de vaccinare, pe măsura investiţiilor majore făcute.

Mecamismul de distribuţie a fost convenit de Comisia Europeană cu statele membre, iar dozele au fost distribuite ţinând cont şi de datele epidemiologice, fiind la latitudinea statelor cum le distribuie. S-a decis, astfel, să se ţină seama şi de gravitatea diferită a pandemiei, pentru ca statele cu problemele cele mai grave în confruntarea cu pandemia să poată accesa mai multe doze, dacă există guverne care aleg să nu utilizeze partea lor, conform distribuţiei proporţionale.

Acesta este un mecanism normal, întrucât nu toate statele au fost afectate la fel şi soluţia a fost de a răspunde problemei în funcţie de gravitate.

De menţionat că pentru a desfăşura procedura de achiziţie centralizat şi eficient s-a stabilit un Board Director, care include experţi din toate statele membre al cărui rol este tocmai să ofere sprijin pe durata procesului de evaluare şi achiziţie a vaccinurilor anti COVID-19.” a scris Buşoi duminică. 


Premierii Austriei, Bulgariei, Letoniei, Sloveniei şi Cehiei au transmis într-o scrisoare către oficialii UE publicată sâmbătă că actualul sistem de distribuţie a vaccinurilor anti-COVID-19 „va continua să creeze şi să exacerbeze disparităţi uriaşe între statele membre până în vară, când unele vor putea să ajungă la imunitatea de turmă în câteva săptămâni, în timp ce altele vor rămâne mult în urmă”.

Scrisoarea, adresată preşedintelui Consiliului European Charles Michel şi preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, face apel la oficialii UE „să organizeze o discuţie despre această chestiune importantă în rândul liderilor cât de curând posibil”.

  

   

Citeşte şi:

Cinci premieri din UE avertizează asupra unor „disparităţi uriaşe” în distribuţia vaccinurilor anti-COVID-19

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite