Cristian Băcanu, despre poziţia CCR pe tema SIIJ: Reprezintă o abatere foarte gravă de la obligaţiile asumate de România prin aderarea la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Cristian Băcanu, preşedinte al PNL Sector 5. FOTO Facebook Cristian Băcanu
Deputatul Cristian Băcanu, preşedinte al PNL Sector 5. FOTO Facebook Cristian Băcanu

Liberalul Cristian Băcanu, secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, consideră că motivarea deciziei CCR privind Secţia specială arată că judecătorii constituţionali se abat de la obligaţiile asumate de Romnia prin aderarea la UE şi „se bazează pe o fractură gravă a logicii juridice”.

„Decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că  Secţia Specială este constituţională şi că  instanţele naţionale nu pot constata că funcţionarea acesteia (SIIJ) încalcă dreptul Uniunii Europene a fost motivată. Această Decizie reprezintă o abatere foarte gravă de la obligaţiile asumate de România prin aderarea la Uniunea Europeană şi se bazează pe o fractură gravă a logicii juridice în motivare. Astfel, Curtea Constituţională reţine că "Prioritatea de aplicare a dreptului UE nu trebuie percepută în sensul înlăturării sau desconsiderării identităţii constituţionale naţionale". După acest raţionament periculos, CCR ar putea decide oricând că o normă din dreptul UE poate fi lăsată neaplicată iar asta este de neconceput”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Cristian Băcanu. 

Cristian Băcanu, de profesie avocat, indică şi încălcări ale Constituţiei: „Sunt astfel încălcate art. 148 din Constituţie şi practica unitară a CJUE care a reţinut că dreptul UE are prioritate inclusiv în faţa normelor de rang constituţional dar şi faţă de deciziile Curţilor Constituţionale ale statelor membre. Decizia CCR reprezintă o ameninţare la adresa fundaţiei pe care este clădită Uniunea Europeană; modelul nostru de uniune nu permite ca fiecare "să facă oricând orice" ci, din contră, presupune o linie de acţiune comună, bazată pe principii, valori şi reguli comune (adoptate în mod democratic în comun)”, a completat liberalul. 

Nu în ultimul rând, deputatul Cristian Băcanu consideră că România e în pericol de infringement. „După această decizie a CCR, cred că vom ajunge într-o procedură de infringement judiciar iar asta este grav pentru statul nostru de drept şi pentru ordinea noastra juridică. Nu în ultimul rând, trebuie spus (pentru a înţelege mai bine o situaţie absurdă) că faptul că România a înfiinţat această Secţie Specială (în perioada Dragnea) nu are nicio legătură cu identitatea noastră constituţională naţională. Sub aceeaşi identitate şi constituţie am funcţionat cu toţii zeci de ani fără o astfel de instituţie de parchet copiată parcă după un model din Belarus”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite