Crin semnalizează tot mai des la dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu exclude varianta unei alianţe de dreapta pentru alegerile prezidenţiale, iar PDL nu se fereşte de o nouă colaborare cu liberalii.

PSD şi PNL uită uşor-uşor de proiectele comune şi îşi fac tot mai multe calcule pe cont propriu. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a exprimat încă o dată temerea că nu va fi susţinut de PSD la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

„Eu sunt preocupat, când mai încrezător, când mai îndoit, ca noi să avem puterea să respectăm angajamentele noastre până în 2016. Noi nu am făcut această înţelegere între noi, ci între noi şi cetăţeni, cu cei care ne-au votat, ca să fie X premier şi Y preşedinte. Nu este o înţelegere făcută pentru cartea de muncă a lui Ponta şi a mea. Pentru că mi se formulează foarte explicit, din ce în ce mai des şi din ce în ce mai apăsat, am teme de preocupare, de îngrijorare“, a spus Antonescu duminică seara.

Nu a fost singurul avertisment trimis de Antonescu către partenerii de guvernare. Cu câteva ore înainte, prezent la o întâlnire a tinerilor liberali, Antonescu a a arătat că nu exclude varianta unei alianţe de dreapta. „PNL stă astăzi pe axul central al politicii româneşti, nu există şi nu poate exista guvernare coerentă şi legitimă fără PNL, nu există dreapta legitimă, competentă şi capabilă să realizeze obiective ale dreptei în afara PNL sau fără PNL“,  a spus Antonescu la o reuniune organizată de Cluburile Studenţeşti Liberale la Sinaia.

Mesajul lui Antonescu vine într-un context politic complet nefavorabil pentru PNL. Social-democraţii au profitat din plin de „hemoragia PPDD“ şi tocmai au conturat o majoritate la Senat fără PNL. De altfel, PSD pregăteşte o mişcare similară la Camera Deputaţilor. În acelaşi timp, pe partea dreaptă a scenei politice se vorbeşte tot mai mult despre o colaborare între PNL şi PDL, relaţia apropiată dintre Crin Antonescu şi Vasile Blaga fiind de notorietate.

PDL AR SPUNE DIN NOU DA
De altfel, PDL a reacţionat repede la mesajul lui Antonescu şi a deschis deja o portiţă spre o nouă colaborare cu liberalii. „Eu n-aş exclude din construcţia de centru-dreapta sub nicio formă PNL. Eu nu ştiu dacă acest USL va rezista până în mai 2014. Ei oricum candidează separat la alegerile europarlamentare, dar eu nu ştiu dacă acest USL mai are vreo dorinţă de a-l lăsa pe domnul Antonescu să fie candidat la Preşedinţie şi dacă nu cumva deja PSD a luat decizia de a-şi nominaliza propriul candidat“,  a declarat vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, la RFI.

Poziţia lui Preda nu este una singulară. În urmă cu câteva zile, prim-vicepreşedintele PDL, Dorin Florea, spunea că PDL trebuie să negocieze şi cu PNL o posibilă alianţă de dreapta. „Dacă PNL se defineşte de dreapta şi nu se coafează mai mult cu bigudiurile de stânga, va trebui să stai de vorbă şi cu PNL, va trebui să ofere românilor alternativa unei drepte puternice, cu candidat unic, cu guvern ferm şi aşa mai departe. PDL nu mai este un partid de lider şi de aceea trebuie să facă aceste drumuri întortocheate, să-şi definească echipa, să-şi crească un lider, să-l scoată în faţă, să-l promoveze. Dacă nu ai, ce faci?  Mă duc să iau din import“, spunea Florea.

„ESTE MAI SIGUR MARIAJUL CU PDL“
Sociologul Alfred Bulai crede că USL este pe cale să se destrame, motiv pentru care îndulceşte relaţia cu singurul aliat care există momentan pe piaţa electorală. „Este mai sigur mariajul cu PDL. Este oarecum legitim în acest context şi, dacă PNL este dat afară de la guvernare, trebuie cumva să estompeze asperităţile într-o relaţie cu Opoziţia, în cazul de faţă cu PDL. Tonul împotriva PDL a mai scăzut în duritate, tocmai pentru că te gândeşti că oricând este posibil să ieşi de la guvernare. Să nu uităm că există o miză mare pentru Antonescu, să negocieze o susţinere a partidelor de dreapta pentru el”, a explicat Bulai.

În acelaşi timp, nevoia PDL de a-şi impune un candidat cu greutate pentru alegerile prezidenţiale poate conduce la o astfel de alianţă, crede sociologul. „PDL nu are în acest moment un candidat care să conteze foarte mult. Candidaţi precum Predoiu nu câştigă. Cât timp joci aşa, este evident că ai şanse foarte mici“, a punctat Bulai.

La rândul lui, politologul Daniel Şandru susţine că, după ce PSD a dovedit că poate forma o majoritate parlamentară, reacţia lui Antonescu poate fi văzută ca un contraatac. „PNL simte nevoia să arate că poate vira acolo unde nu se ştie dacă se situează cineva, respectiv la dreapta, într-o zonă confuză ideologic. Cred doar că e un joc de glezne pe care îl fac partenerii din USL în condiţiile în care pregătesc terenul pentru o posibilă separare în vederea alegerilor următoare“, a explicat Şandru. ;

Nu există dreapta legitimă, competentă şi capabilă să realizeze obiective ale dreptei în afara PNL sau fără PNL. Crin Antonescu, preşedintele PNL
Eu n-aş exclude din construcţia de centru-dreapta sub nici o formă PNL. Cezar Preda, vicepreşedintele PDL
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite