Antonescu pune paie pe foc în scandalul accizei la benzină: Pentru autostrăzi, o vrem! Pentru clientela politică, nu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că susţine introducerea accizei suplimentare la carburanţi, cât timp destinaţia banilor colectaţi este una precisă.

Antonescu a admis, miercuri, că a susţinut, prin vocea fostului ministru liberal de Finanţe, Daniel Chiţoiu, introducerea accizei de şapte eurocenţi la carburanţi, dar susţine că declaraţiile contradictorii ale ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, respectiv cele ale premierului Victor Ponta îl determină să creadă că suma de două miliarde de lei care ar urma să fie colectată ar avea drept principală destinaţie clientela politică.

În altă ordine de idei, Antonescu a vorbit şi despre proiectul de revizuire a Constituţiei şi despre analiza Comisiei de la Veneţia, care a avut o serie de observaţii la adresa draftului. El a anunţat că, săptămâna viitoare, Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, al cărei preşedinte este, îşi va relua activitatea.

Despre introducerea accizei suplimentare la benzină:

PNL, prin ministrul de Finanţe din acel moment, care ne aparţinea, domnul Chiţoiu, a optat pentru varianta introducerii, începând cu 1 ianuarie, a accizei. Introducerea  accizei a fost o măsură asumată de noi în anumite condiţii şi o asumăm ca atare. Faptul că, la finalul anului trecut, în urma negocierilor dintre domnul Ponta şi domnul Băsescu, domnul Ponta  a cedat cererii lui Băsescu de a amâna introducerea accizei e o decizie pe care a luat-o premierul. Ne-am exprimat nedumerirea, am mers mai departe.

Noi am fost de acord şi am susţinut introducerea accizei în două variante sau din două motive: fie pentru a crea spaţiul fiscal necesar reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, simultan, fie a doua variantă, care a fost agreată la momentul respectiv, trimiterea acestor bani suplimentari într-un fond special destinat investiţiilor din infrastructura mare. Aceasta a fost decizia asumată de ministrul de atunci, de membrii Guvernului, de PNL.

În acest moment, în care încep să apară contradicţii flagrante între premier şi actualul ministru de Finanţe, când unul nu ne mai spune nimic, nici că se bagă în oala cea mare a Guvernului, iar ministrul de Finanţe ne spune că nu mai sunt bani de pensii şi salarii, noi luăm distanţă pentru a arăta că, în condiţiile în care acciza are o destinaţie precisă şi oficială, o susţinem. Dacă banii sunt destinaţi acelui loc general din care prioritatea rezultă a fi clientela politică, nu mai susţinem această măsură politică.

Atenţie! Acciză pentru autostrăzi, da! Acciză pentru a spori bugetul din care alocă dânşii cui vor, nu!

Despre proiectul de revizuire a Constituţiei:

Al doilea subiect e legat de proiectul de revizuire a Constituţiei. Am văzut observaţiile Comisiei de la Veneţia, am luat act de ele, suntem gata şi, probabil săptămâna viitoare, voi solicita colegilor să ne reunim în comisie.

Mai întâi, să vedem că atacuri extrem de puternice şi persistente ale domnului Băsescu, ale domnilor băsişti, PDL şi celelalte aripi şi aripioare, această instituţie nu instituie Parlamentul cu o singură Cameră şi atacurile generale, repetate, cum că modificările constituţionale compromit democraţia din România, statul de drept, afectează instituţii, niciuna dintre aceste două ţinte majore ale atacurilor nu este confirmată ca atare de Comisia de la Veneţia. Observaţiile se îndreaptă către câteva chestiuni în legătură cu care vom discuta.

Comisia reclamă că nu avem o precizare clară legată de forma de guvernământ a României. Mă surprinde acest lucru, forma de guvernământ este republica. Faptul că această republică este prezidenţială, parlamentară, ceea ce nu e cazul, semiprezidenţială, acestea sunt chestiuni care nu se precizează în Constituţie.

Forma de guvernământ este monarhie sau republică şi România e republică, nu cred că e vreun dubiu.

A doua observaţie e legată de necesitatea de a clarifica atribuţiile premierului şi preşedintelui. Oricum proiectul face un pas important înainte, deoarece aceste atribuţii sunt mult mai explicite decât în Constituţia actuală.

Proiectul de revizuire face nişte paşi înainte în problema reprezentării la Consiliul European, în problema desemnării premierului de către alegeri.

Poate că putem să facem şi mai multe clarificări. Oricum s-au făcut clarificări importante faţă de actuala Constituţie, care e destul de vagă sub anumite aspecte.

În al treilea rând, se vorbeşte despre faptul că nu există suficient de puternic subliniat rolul şi independenţa CSM. Comparaţi textele! Nimic din ce revine în actuala Constituţie acestei instituţii nu este ştirbit, dimpotrivă!

Faptul că noi stipulăm, în proiect, că un judecător trebuie să fie preşedinte, şi nu un procuror este pus în discuţie de comisie şi sigur că putem renunţa la aşa ceva, dar ideea în care am susţinut formula a fost cea în care noi vorbim de separaţia puterilor în stat, având în vedere trei puteri: executivă, legislativă şi judecătorească. Puterea judecătorească este, în opinia noastră, în mod practic şi simbolic, reprezentată cel mai bine de un judecător.

Noi am încercat, de pildă, să introducem în Constituţie număr maxim de 300 de deputaţi. Ni s-a părut util, pentru că Parlamentul a ajuns la aproape 600 de membri. O soluţie bună era în Constituţie. Am încercat să punem o stavilă flagelului traseismului politic.

Citeşte şi:

Ponta îi dă replica lui Băsescu:  Să indice şi cum acoperim renunţarea la acciză. Scandalul accizei, de la cheltuielile lui Dragnea la „deflaţia“ lui Voinea

Preşedintele Traian Băsescu trebuie să indice şi sursa prin care poate fi acoperite veniturile lipsă care ar rezulta din renunţarea accizei la carburanţi, dacă nu vrea să fie doar un demagog pe final de mandat, pregătit de pensie, a afirmat premierul Victor Ponta.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: Dacă nu introducem această acciză de 7 eurocenţi, riscăm să nu mai plătim pensiile

Din introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant se vor colecta până la finele anului două miliarde de lei, iar neîncasarea acestei sume ar putea crea probleme la plata cheltuielilor curente, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

Constituţia USL, taxată de Comisia de la Veneţia

Comisia de la Veneţia a decis că proiectul de revizuire a Constituţiei, proiect asumat de USL, trebuie îmbunătăţit. Clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui este una dintre observaţiile forului european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite