Antonescu: Băsescu s-a erijat într-un supraemisar al SUA; nu suntem la un pas de prăpastie. Legea amnistiei nu va fi votată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL Crin Antonescu FOTO Reuters
Preşedintele PNL Crin Antonescu FOTO Reuters

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a comentat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la vizita pe care emisarul american Victoria Nuland a efectuat-o în România şi l-a criticat pe liderul de la Cotroceni pentru că ar fi "speriat" poporul.

 Potrivit lui Antonescu, afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu sunt deosebit de grave şi ar putea "induce în eroare cetăţenii ţării".

"Nu am obiceiul de a da replici declaraţiilor lui Băsescu. De fapt, nici acum nu intenţionez o replică, nici măcar o analiză a expunerii făcute de Băsescu. A făcut, însă, nişte afirmaţii de o asemenea gravitate, încât doresc să mă adresez concetăţenilor noştri, fie ei şi politicieni", a motivat liderul PNL decizia de a ieşi public. 

Potrivit preşedintelui PNL, declaraţia susţinută de preşedintele Traian Băsescu a "speriat cetăţenii" şi contrazice chiar poziţia Victoriei Nuland.

"Asemenea afirmaţii sunt în stare să sperie şi mai ales să inducă în eroare cetăţenii ţării. Nu o să mă refer decât la câteva afirmaţii grave şi profund neadevărate pe care Băsescu le-a făcut. Privitor la statul de drept, la situaţia internaţională a României, doamna Nuland a transmis un mesaj public în România, un mesaj cât se poate de clar, corect, un mesaj în care ceea ce Guvernul american, SUA, aveau de spus a fost spus. Doamna Nuland s-a referit explicit la preocuparea SUA pentru instituţiile statului de drept, domnia legii. E o preocupare firească, prietenească şi normală", a opinat Crin Antonescu şi a adăugat că "democraţia, statul de drept nu sunt lucruri care rămân pentru totdeauna, trebuie cultivate în fiecare zi."

În opinia sa, preşedintele Băsescu şi-a arogat dreptul de a transmite mesaje din partea SUA.

"Fără îndoială, preşedintele are nu doar dreptul, dar şi obligaţia de a face mereu o pledoarie pentru apărarea statului de drept, pentru garantarea valorilor democratice, numai că Băsescu în această seară a fost foarte flagrant, s-a erijat într-un supraemisar al SUA, spunând cu totul altceva decât a spus doamna Nuland", a mai spus Antonescu.

Antonescu: Nimeni nu a spus că România este cu un pas în prăpastie / Legea amnistiei nu va fi votată

"Doamna Nuland şi niciun alt oficial al vreunui partener al României nu au vorbit, nu au sugerat, oricât de abil, că România este pe marginea prăpastiei. Niciodată vreunul din aceşti parteneri oficiali ai României nu a evocat starea de izolare a României", a precizat Antonescu.

Tot el a ţinut să adauge că întâlnirea preşedintelui cu asistentul secretarului american de stat nu este singulară şi a evocat vizitele întreprinse de premierul Victor Ponta în afara ţării.

"Băsescu este încă în funcţia de preşedinte al României, dar nu e singurul oficial român care are contacte cu parteneri externi. Ponta s-a întâlnit cu cei mai importanţi parteneri ai noştri, şi eu la rândul meu. România nu poate fi într-o stare de izolare, pentru că e parte integrantă a unor structuri şi alianţe care garantează ieşirea din izolare.România este parte a acestor structuri şi va rămâne parte a acestor structuri prin eforturile mai multor preşedinţi, alţii decât Băsescu, şi această calitate nu a fost pusă de nimeni în discuţie"; a mai spus Antonescu.

"Ce se întâmplă în România de suntem pe marginea prăpastiei? Nu avem legi democratice? Eu cred că da. Nu se aplică aceste legi? Eu cred că da. Sigur, sunt nuanţe, discuţii, a existat într-adevăr o discuţie cu un proiect legislativ, modificările la Codul penal, asupra cărora am şi spus limpede că am dat vot greşit, revenim", a admis preşedintele PNL.

Totodată, el a anunţat că legea amnistiei nu va fi votată în Parlament.

"Procurorul general i-a cerut preşedintelui să retrimită acest text şi mai avem proiectul amnistiei şi graţierii, care nu va fi votat. Care sunt celelalte ameninţări? Nu poţi veni ca preşedinte să ceri să nu ţi se interpreteze politic vorbele şi să sperii cetăţenii. Nu poţi veni să-i minţi", a insistat liderul liberal.

Antonescu a abordat şi tema rezoluţiei Parlamentului European privind întărirea statului de drept, dar a negat că ar viza România.

"Este o minciună fără precedent ca el să prezinte acest lucru românilor ca vizându-i. Realitatea este că în Comisia LIBE s-a iniţiat un raport care a fost votat în comisie, un raport care nu priveşte nici România, nici vreo altă ţară, dar care nu se poate referi la România, un raport care să ceară verificarea în toate ţările UE a modului în care sunt respectate criteriile de la Copenhaga. România se află sub monitorizare, are vestitul mecanism MCV,  iar iniţiativa europarlamentarului a fost introdusă tocmai pentru ca România să nu mai fie tratată cu o măsură diferită", a  fost explicaţia oferită de liderul PNL.

Antonescu a abordat şi subiectul revizuirii Constituţiei, de care este legat în mod direct, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru revizuirea Legii fundamentale.

"Faptul că asistăm la această degradare politicianistă a discursului unui preşedinte trebuie să ne facă să ne gândim şi mai bine la proiectul de modificare a Constituţiei. Băsescu a mai strecurat o gravă minciună pe seama Constituţiei. Va fi multă propagandă, ştiu, dar am pretenţia măcar de la şeful statului, cât e în această funcţie, să nu mintă. Unde scrie în proiectul revizuit aberaţia că primul partid clasat va da automat prim-ministru şi va guverna de capul lui?", a întrebat el, retoric.

Potrivit preşedintelui PNL, Constituţia revizuită ar limita într-adevăr posibilitatea preşedintelui de a desemna premierul, însă nu ar presupune că "premierul conduce automat ţara".

"În formula din noua Constituţie se restrânge posibilitatea preşedintelui de a desemna premier pe oricine, libertate pe care nu i-o dădea nici vechea Constituţie, dar pe care o parte din jurisprudenţa invocată a CCR se pare că i-a oferit-o lui Băsescu - îl constrânge pe preşedinte să respecte rezultatul votului popular. Minciuna preşedintelui este unde a spus clar că premierului nu i se dă mandatul şi încearcă să facă un Guvern, ci că automat conduce ţara", a mai spus Antonescu.

În ultima parte a expunerii sale, liderul PNL a făcut şi un apel către Traian Băsescu, dar şi către alţi membri ai clasei politice.

"Cred însă că nu e mult dacă îi cer să se comporte cu mai multă demnitate măcar în ultima parte a mandatului. Am greşit şi eu în materie de limbaj, dar hai să facem măcar în acest 2014, un pact minimal - să nu mai spună nici preşedintele, nici alţii grozăvii, minciuni şi lucruri profund dăunătoare în faţa poporului şi să avem o atitudine cuviincioasă", a îndemnat liderul PNL.

"Ne-am obişnuit ca preşedintele să considere trăsnaie orice idee care nu e a domniei sale. Aşa e în democraţie. Un minim respect şi înţelegerea de a nu ne mai defăima ţara, de a nu mai veni preşedintele să spună ce a spus reprezentantul altui stat, de a declara România în prăpastie, în atenţia unei rezoluţii imaginare, atâta lucru putem să facem. Atâta lucru poate face şi Traian Băsescu", a conchis Crin Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite