Crin Antonescu vrea voturile Partidului Mişcarea Populară penru a iniţia moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat într-un interviu acordat Hotnews.ro că va accepta sprijinul Partidului Mişcarea Populară (PMP) ca să se obţină numărul de voturi necesare pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta.

Antonescu a explicat că ‘e absurd’ să nu vrei voturile partidului lui Băsescu din Parlament atunci când vrei să dărâmi un Guvern, logica ‘elementară’ fiind să foloseşti toate voturile, indiferent de unde vin.

Totuşi, liderul PNL a mai spus că partidul nu va cădea în ‘capcana propagandistică’ ce ar putea să-i asocieze acum pe liberali cu Băsescu.

“Problema în acest moment e că nici Udrea şi nici măcar Băsescu nu se află la putere. Nu de Udrea şi Băsescu depinde introducerea acestor măsuri şi atunci fără a ne lăsa prinşi în capcanele de tip propagandistic, da, orice parlamentar care vrea să semeneze este bine-venit. O moţiune se face la adresa unui Guvern, e tot ce contează, e absurd să spui că vrei să dai jos un Guvern dar nu vrei semnătura cuiva pentru că din alte motive nu ne place sau nu suntem apropiaţi”, a declarat Crin Antonescu într-un interviu acordat hotnews.ro.

Întrebat dacă este logic să primească ajutor de la PMP în condiţiile în care liberalii i-au criticat dur pe Traian Băsescu şi pe Elena Udrea, Antonescu a răspuns că i se pare normal, dacă vrei să iei o măsură bună, să aduni toate resursele de care ai nevoie şi să atragi toate voturile posibile.

“Mie mi se pare logic cu adevărat şi elementar următorul lucru: vrei să iei o măsură bună? Atunci îţi aduni toate voturile şi toate resursele cu care poţi să o iei. Vrei să împiedici un Guvern să facă ceva, vrei să schimbi un Guvern? Foloseşti toate voturile. Noi suntem toţi condamnaţi de regulile democratice la economia jocului şi votului parlamentar. Nu înseamnă nicio alianţă, nu înseamnă nicio apropiere, înseamnă doar o acţiune în care putem să fim, prin vot sau prin semnatură, împreună”, a mai explicat Crin Antonescu.

PMP, alături de PNL pentru o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta

Partidul Mişcarea Populară (PMP) susţine intenţia Partidului Naţional Liberal de a iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Victor Ponta, pentru a sancţiona lipsa de măsuri economice necesare pentru stimularea economiei. PNL nu mai are, începând de marţi, numărul necesar pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură.

PMP consideră că reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit sunt două măsuri vitale pentru economie, care ar reprezenta o gură de oxigen pentru companiile şi persoanele sufocate de taxele aberante introduse de Guvernul Ponta.

"Deşi le-a lansat în spaţiul public cu mult timp în urmă, premierul a evitat până acum aplicarea acestor prime măsuri de relaxare fiscală din mandatul său, ceea ne poate duce la concluzia că a fost vorba doar de o perdea de fum pentru a acoperi avalanşa de taxe şi impozite noi sau majorate. De aceea, salutăm şi susţinem iniţiativa liberalilor de a sancţiona o eventuală neaplicare a acestor măsuri până la 1 mai“, se arată într-un comunicat al PMP.

Liderii PMP pun însă o condiţie pentru susţinerea iniţiativei PNL: conţinutul moţiunii să fie redactat împreună de cele două formaţiuni. „Credem însă că e nevoie de un dialog în interiorul opoziţiei pentru a stabili textul unei eventuale moţiuni de cenzură, precum şi liniile de atac împotriva guvernului Ponta. Reamintim că PNL nu mai are în prezent un număr suficient de parlamentari pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, deci cooperarea în rândurile opoziţiei e nu doar logică, ci obligatorie. Un asemenea demers ar fi cu atât mai eficient cu cât ar beneficia de o susţinere mai largă“, se mai arată în sursa citată.

PNL nu poate iniţia singur moţiunea

Numărul parlamentarilor PNL a scăzut marţi la sub o pătrime din numărul total al aleşilor, prin anunţarea demisiilor din Senat ale liberalilor Victor Ciorbea şi Iosif Secăşan.

Potrivit Constituţiei, pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură sunt necesare semnăturile a minimum o pătrime din numărul parlamentarilor: "Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii".

În prezent, PNL are 141 de parlamentari din totalul de 571, respectiv 47 de senatori şi 94 de deputaţi, în condiţiile în care Radu Stroe este în continuare membru al grupului PNL din Camera Deputaţilor.
Numărul minim necesar pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură este, în prezent, de 143 de semnături.

Astfel, PNL este la acest moment în imposibilitatea de a iniţia singur o moţiune de cenzură.

Întrebat cum poate PNL să depună moţiunea „împotriva Guvernului Ponta-Ghiţă-Hunor“, în condiţiile în care numărul parlamentarilor liberali a scăzut sub pragul necesar pentru un asemenea demers, Antonescu a răspuns că va obţine „minimum patru semnături suplimentare“.


PMP, alături de PNL pentru o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. PNL mai avea nevoie de trei semnături

Partidul Mişcarea Populară (PMP) susţine intenţia Partidului Naţional Liberal de a iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Victor Ponta, pentru a sancţiona lipsa de măsuri economice necesare pentru stimularea economiei. PNL nu mai are, începând de marţi, numărul necesar pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură.

Antonescu ameninţă cu moţiune de cenzură „împotriva Guvernului Ponta-Ghiţă-Hunor“

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că parlamentarii liberali vor pregăti textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta şi a adăugat că se vor găsi patru parlamentari din afara PNL, care să semneze documentul.

PNL nu mai are numărul de parlamentari necesar iniţierii unei moţiuni de cenzură

PNL nu mai are, începând de marţi, numărul de parlamentari necesar pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, demers anunţat de liberali în cazul în care Executivul nu ia măsurile de reducere a CAS cu 5% şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit, până pe 1 mai, astfel încât să se aplice din iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite