Crin Antonescu: „Ungaria este o ţară mică al cărei lider vrea să ducă o politică mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu FOTO Adevărul
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a vorbit joi seara despre „războiul steagurilor“ din Ţinutul Secuiesc, subliniind că nu se intenţionează modificarea articolului 1 din Constituţie.

Liderul PNL  a declarat la Realitatea TV că orice preşedinte al României ar trebui să ţină cont de două lucruri: „primul, acela că este primul reprezentant şi responsabil al statului român. Al doilea, că este mereu preşedintele tuturor românilor, cu alte cuvinte este şi preşedintele secuilor din România. Este un lucru care în momentele tensionate poate să  scape, dar nu e bine să îi scape celui care este sau va fi preşedintele României“.

„România nu are niciun interes ca stat să dezvolte o tensiune, un conflict pe teritoriul ei. În acelaşi timp, România este obligată să facă respectată legalitatea, Constituţia şi legile ţării. E o chestiune de comunicare, de fermitate neagresivă şi lucrurile cred că trebuie să se separe foarte clar. Oricare dintre noi,  dacă doreşte, poate arbora în curtea sa steagul Marii Britanii, al Canadei. Orice cetăţean român de origine maghiară poate arbora orice simbol doreşte în împrejurări private.“, a explicat Antonescu.

Pe de altă parte, a precizat acesta, „însemnele oficiale ale statului roman sunt definite de lege şi trebuie să fie acelea  şi numai acelea. Lucrurile s-au complicat prin declaraţii pe care oficiali ai unui alt stat le-au făcut şi care au o doză de provocare“.

Preşedintele Senatului susţine că  Viktor Orban este  „premierul unei ţări mici – Ungaria este o ţară mică în sensul demografiei, forţei, resurselor – al cărei lider doreşte să ducă o politică mare“, adăugând că este vorba despre o politică revizionistă, iar „domnul Orban ar vrea să fie pentru toată maghiarimea mondială ce este Papa pentru catolici. În momentul în care ştii cu ce ai de-a face, evident că pe tabla de şah trebuie să răspunzi cu mutări inteligente şi consistente la acea mutare. Nu poţi avea aceeaşi schemă de dialog cu premierul Orban cum au avut autorităţile româneşti cu premierii dinaintea sa“, a declarat Crin Antonescu.

„Eschiva de astăzi a domnului Băsescu nu a fost deloc convingătoare. Lăsând la o parte că pe fond nu preşedintele Ungariei este omologul de putere şi reprezentativitate al preşedintelui României, aici nu suntem într-un tango al declaraţiilor. Domnia sa trebuia să vorbească pentru români, cu secui cu tot“.

Întrebat dacă, în locul preşedintelui Traian Băsescu, ar fi vorbit despre asta, a răspuns afirmativ.

 „Nu aş fi vorbit ca să înteţesc scandalul, în termeni agresivi, dar aş fi vorbit în aşa fel încât să se înţeleagă că nu în aceşti termeni se poate discuta cu România, că nu i se pot face recomandări despre articolele din Constituţie de către diplomaţi străini şi aceştia să intre într-o coliziune diplomatică, cel puţin, cu România“, a precizat liderul PNL.

Acesta susţine însă că nu este de acord cu măsura propusă de Corneliu Vadim Tudor, respectiv cu expulzarea ambasadorului maghiar, deoarece este „o măsură prea tare“.

Întrebat dacă există posibilitatea ca articolul 1 din Constituţie să fie modificat, Antonescu a răspuns că nu există nicio şansă. „Putem să discutăm, putem să purtăm oricând o discuţie bogată despre acest concept de stat naţional, dar decizia este fermă“.

„Cred ca preocuparea şi jocurile domnului Băsescu în toţi aceşti ani în interiorul maghiarimii au fost nefaste. Până la urmă, maghiarii care sunt cetăţeni români pot înfiinţa ce partide doresc, pot intra în partide politice nonetnice, însă încurajarea acestor forme de revizionism accentuat – nu le numesc extremiste – nu a fost de bun augur“, a spus Antonescu.

Antonescu a mai amintit că „ Traian Băsescu l-a decorat pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul  Naţional Steaua României în grad de cavaler“, precizând că nu neagă meritele acestuia din urmă.

Preşedintele Senatului a mai spus că nu se va „trece Constituţia în marş accelerat“, iar referitor la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării a declarat că susţine iniţiativa lui Liviu Dragnea care „a pledat pentru formula constituirii regiunilor pe actualele regiuni de dezvoltare, cele opt, aşa cum sunt ele acum“. Antonescu a mai spus că „există riscurile unui federalism tacit“: „dacă ne-am plâns de creşterea, consolidarea aşa-numiţilor baroni, să nu ne pomenim cu vreo opt preşedinţi de mici republici“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite