Crin Antonescu spera ca americanii să uite că a făcut din Departamentul de Stat principalul său adversar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminica aceasta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, pleacă într-o vizită în Statele Unite ale Americii. Pe agenda vizitei sale nu se numără nicio întâlnire cu vreun înalt oficial american. Semnalul este clar: administraţia americană nu i-a iertat lui Crin Antonescu declaraţiile critice repetate la adresa Statelor Unite.

Duminica aceasta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, pleacă într-o vizită în Statele Unite ale Americii. Momentul, ar trebui în principiu să fie unul care să îi întărească profilul de candidat la Preşedinţie, demonstrând anvergura sa internaţională şi, mai ales, sprijinul de care se bucură în rândul administraţiei americane.

Numai că, privind mai cu atenţie la vizita efectuată de Crin Antonescu, observăm că lucrurile nu stau nici pe departe aşa. În primul rând, preşedintele PNL pleacă în Statele Unite nu la invitaţia vreunui oficial american, ci pentru a participa la o conferinţă ce are ca subiect recrudescenţa unor manifestări antisemite, organizată de Congresul Mondial Evreiesc.

Mai mult, aşa cum a recunoscut chiar Crin Antonescu, pe agenda vizitei sale nu se numără nicio întâlnire cu vreun înalt oficial american, ci doar cu ”o serie de politicieni”. Iar aici, oricât ar încerca Antonescu să minimalizeze situaţia, semnalul este clar: administraţia americană nu i-a iertat lui Crin Antonescu declaraţiile critice repetate la adresa Statelor Unite.

,,Nu mă va primi Barack Obama, dar nici pe Băsescu, nici pe Ponta, oameni cu funcţii importante în statul român, nu i-a primit oficial la Casa Albă, dar voi avea dialoguri cu importante personalităţi din viaţa publică americană", a încercat preşedintele PNL să justifice absenţa de pe agenda vizitei sale a oricărei întâlniri cu vreo oficialitate americană. 

Comparându-se însă cu modul în care au fost primiţi Victor Ponta şi chiar preşdintele Traian Băsescu în Statele Unite, Crin Antonescu nu îşi face niciun serviciu. Fiindcă în acest mod, devine cu atât mai evident anonimatul care înconjoară vizita sa în Statele Unite. Vizita lui Crin Antonescu în Statele Unite pare un soi de plimbare în scop semi-turistic în comparaţie, spre exemplu, cu turul de forţă efectuat de Victor Ponta, care a avut întâlniri cu Joe Biden, vicepreşedintele Statelor Unite, dar şi numeroase discuţii cu oameni de afaceri sau cu reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale.

Vizita efectuată de către preşedintele PNL în Statele Unite devine astfel mai degrabă un contraargument pentru candidatura sa la prezidenţiale. Devine clar că administraţia de la Washington nu a uitat şi nu i-a iertat lui Crin Antonescu lipsa totală de măsură din declaraţiile pe care le făcea prin 2012 şi 2013, atunci când îi critica la scenă deschisă pe americani.

Acuzaţiile repetate pe care Crin Antonescu le-a adus Departamentului de Stat privind atitudinea părtinitoare pe care au adoptat-o în legătură cu situaţia politică din România se întorc astăzi împotriva liderului PNL, când administraţia lui Barack Obama îi întoarce spatele preşedintelui PNL.  Aşa încât, Crin Antonescu are toate şansele să se întoarcă din Statele Unite cu coada între picioare, ca un paria, cu care niciun lider politic important nu a acceptat să se întâlnească.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite