Crin Antonescu: „Revizuirea Constituţiei nu se face pentru viitorul preşedinte. Mai ales că nu ştim cine va fi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a declarat joi la Academia Română că în modificarea unei Constituţii dificultatea constă în a căuta cel mai mare consens în prezent vizând, în acelaşi timp, lucruri care se vor petrece în viitor. El a mai spus că modificarea Constituţiei nu se face pentru viitorul preşedinte ori pentru confortul primului-ministru în raport cu preşedintele.

Potrivit liderului liberal, constituţie este, prin excelenţă, o expresie a politicii care nu este partizană.

“Constitutía este prin excelenţă o expresie a politicii, a politicii mari, nu a politicii înguste, partizane. Noi cei care, în Comisia de reviziuire şi apoi în plenul celor două Camere, vom revizui Constituţia în calitate de oameni politici înţelegem, cel puţin la început, să facem politică”, a precizat Antonescu.

De asemenea, preşedintele Senatului s-a întrebat retoric pentru cine se modifică Constituţia. “Aceasta e o întrebare fundamentală care poate da o premisă fertilă. Nu o facem pentru viitorul preşedinte, mai ales că nu ştim cine va fi.  Nu o facem pentru comoditatea actualului sau viitorilor prim-miniştri în raport cu preşedintele, nu o facem pentru Parlament, pentru partide ori pentru întreaga clasă politică. Constituţia va fi revizuită, sper, pentru cetăţeanul român al secolului XXI”, a mai afirmat Antonescu.

Crin Antonescu a participat la Dezbaterea Ştiinţifică Naţională “Revizuirea Condtituţiei: Necesitate, Oportunitate, Obiective Posibile”, organizată de Academia Română. 

Evenimentul a fost deschis de preşedintele Traian Băsescu. El a atras atenţia că punctul de pornire pentru modificarea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice altă variantă i-ar situa pe cei care o aplică „deasupra voinţei poporului".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite