Ponta şi Antonescu îngroapă proiectul Roşia Montană. Ponta: „Vom respinge proiectul în Parlament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat astăzi că nu este de acord cu  exploatarea minieră de la Roşia Montană, invocând faptul că societatea a fost scindată în urma aprobării proiectului de către Guvern. În replică, premierul i-a convocat pe Crin Antonescu şi pe Valeriu Zgonea într-o şedinţă de urgenţă, anunţând că proiectul va fi respins în Parlament.

UPDATE Victor Ponta a aunţat la finalul întâlnirii cu Valeriu Zgonea din Parlament că despăgubirile pe care, cel mai probabil le vor cere reprezentanţii de la Roşia Montană, le vom plăti cu toţii. "Cei de la RMCG au avut asigurarea că proiectul se va face. Sigur că vor cere despăgubiri. La un moment dat vom plăti cu toţii. Aţi uitat că marele promoter a fost Traian Băsescu", a afirmat Ponta. 

UPDATE  Premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană va intra în procedură de urgenţă pe ordinea de zi a Senatului şi va fi respins.

„Nu m-a luat prin surprindere poziţia lui Crin Antonescu. Nu pot spune că sunt foarte fericit, dar nu m-a luat prin surprindere. Astăzi trebuie să intrăm în procedură parlamentară, mai întâi la Senat, apoi la Cameră, şi proiectul se va respinge. În momentul în care avem o majoritate conturată, nu mai are rost să lungim lucrurile“, a spus Ponta.

„Ce rost mai are să facem comisie când liderii politici s-au pronunţat? Nu cred că se mai răzgândesc. Proiectul trebuie respins foarte repede la Senat, iar, apoi, Camera Deputaşţilor, în şedinţă de urgenţă va respinge proiectul Roşia Montană", a mai spus Ponta.

UPDATE Premierul Victor Ponta se întâlneşte la ora 14.00, la Parlament, cu Crin Antonescu şi cu Valeriu Zgonea.

Crin Antonescu a anunţat astăzi că este împotriva proiectului Roşia Montană.

„Am un punct de vedere ferm şi definitv conturat în legătură cu Roşia Montană, chiar înaintea dezbaterilor din comisii. Cred că proiectul Roşia Montană nu poate fi susţinut. Proiectul ar trebui retras sau respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore care împiedică aprobarea acestui proiect.Proiectul provoacă o deosebită scindare în societatea românească. Un număr semnificativ de cetăţeni nu au încredere că proiectul va fi în beneficiul acestei naţiuni“, a spus Antonescu.

Liderul liberal a invocat faptul că protestele publice reprezintă un motiv serios de a opri exploatarea minieră de la Roşia Montană.

„Există o uriaşă cantitate de suspiciune. Nu cred că preşedintele sau premierul sunt angajaţi într-un lobby specific al comapniei Gold Corporation. ca au fost cumpăraţi. Au zburat acuzaţii extrem de grave, eu nu am făcut vreodată acuzaţii. Sentimentul la o mare parte a opiniei publice, suspiciunea că aşa ceva s-a întâmpla este un al doilea motiv pentru care e nevoie de stoparea proiectului", a completat liberalul “, a adăugat liderul PNL.

„Trebuie să avem o susţinere publică, dar astăzi constatăm că se produce o scindare în societatea românească. Este un sentiment public de amploare care nu poate fi ignorat şi care este mai important decât o dată tehnică sau alta. Noi nu legiferăm în funcţie de manifestaţii de stradă, un guvern puternic nu trebuie să ia decizii în funcţie de o manifestaţie sau alta, dar sunt manifestaţii şi manifestaţii. Nu se poate guverna de pe stradă, dar nu se poate guverna ignorând strada. Nu poate fi ignorat de nimeni“, a mai afirmat Antonescu.

Crin Antonescu s-a arătat contrariat de faptul  că "este un proiect iniţiat de guvern, dar premierul ne spune că va vota împotriva lui." „Şi din acest motiv proiectul Roşia Montană trebuie respins“, a adăugat Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că aceasta este poziţia sa personală, iar partidul pe care îl conduce va lua o decizie oficială în acest sens, care poate fi diferită.

Alte articole pe aceeaşi temă:

Reportaj la Roşia Montană: ce vor localnicii. În ţară, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a contesta proiectul

Senatorii şi deputaţii se reunesc astăzi pentru constituirea comisiei privind Roşia Montană

Grigore Cartianu, despre Roşia Montană: „Acest proiect este un jaf. Guvernul a trimis ilegal proiectul în Parlament“

Plumb: Voi avea o discuţie cu alegătorii înainte de a-mi da votul în Parlament pentru Roşia Montană

A opta zi de proteste faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Marşul prin Capitală a adunat peste 10.000 de oameni

CNN: „Primăvara Arabă, Vara Turcească, Toamna Românească. Protestele românilor, un model de demonstraţii paşnice”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite