Crin Antonescu refuză să ia în calcul opţiunea Parlamentului unicameral, votată la Referendumul din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crin Antonescu, liderul PNL şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru modificarea Constituţiei, a anunţat luni că nu va lua în calcul rezultatele referendumului din 2009 care a decis reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 şi Parlament unicameral.

"Nu acceptăm să ni se impună premisa Parlament unicameral, pentru că aşa a înţeles electoratul la un moment dat", a spus Antonescu într-un discurs susţinut la o universitate din Bucureşti.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a vorbit la Universitatea „Dimitrie Cantemir” despre proiectul de revizuire a Constituţiei, arătând că nu va ţine seama de ceea ce impune preşedintele Băsescu de la Cotroceni şi nici nu va fi o Constituţie împotriva şefului statului.

Referendumul din 2009 a fost făcut în „situaţii nepotrivite”

Antonescu a explicat, în cadrul dezbaterii pe marginea proiectului de revizuire a Constituţiei, că nu va accepta impunerea de la Cotroceni de a adopta un Parlament unicameral, potrivit rezultatului referendumului care a avut loc în 2009, întrucât respectivul referendum „a fost făcut în situaţii nepotrivite”.

„Noi nu ignorăm rezultatul referendumului, dar acela a fost impus în condiţii nepotrivite, pentru că a fost suprapus pe un scrutin care avea şi o altă miză şi pentru că nu s-a făcut niciodată vreo dezbatere publică în care cetăţenii să fie informaţi ce înseamnă cele două tipuri de parlamente şi care formulă e mai bună”, a spus preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

Crin Antonescu a punctat şi faptul că reducerea numărului de parlamentari şi adoptarea deciziei de a avea un parlament unicameral nu trebuie luată pentru că parlamentarii sunt răi sau pentru că „ne încurcă”, ci pentru că un număr mai mic de parlamentari dă mai multă forţă Legislativului.

Preşedintele Senatului a arătat că momentul revizuirii Constituţiei este un prilej unic de a organiza o dezbatere reală pe această temă. Este o ocazie pentru toate forţele politice şi ale societăţii civile de a se exprima asupra legii fundamentale, astfel încât rezultatul să fie o Constituţie care să poată face faţă „provocărilor actuale şi viitoare”.

Crin Antonescu: „Nu va fi o Constituţie împotriva lui Traian Băsescu”

„Nu va fi o Constituţie împotriva lui Traian Băsescu. Constituţiile nu se fac împotriva preşedinţilor sau pentru premieri. Va fi o Constituţie pentru cetăţeanul român, făcută cu scopul mărturisit de a întruni un consens într-o societate apăsată de dezbinare şi neîncredere”, a mai spus Antonescu.

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei a subliniat că rolul fundamental al unei Constituţii este acela de a aduna cât mai mulţi cetăţeni în jurul ei, acţionând astfel ca un contract în societate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite