Crin Antonescu: „Domnului Ponta îi e din ce în ce mai frică cu cât are mai multă putere. Îl susţin pe Iohannis dacă îşi depune candidatura”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domului Ponta îi este din ce în ce mai frică pe măsură ce are tot mai multă putere, a declarat, luni seară, prin telefon, preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, la postul Realitatea TV. De asemenea, fostul lider al liberalilor a mai spus că îl va susţine pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale dacă acesta îşi va depune candidatura.

Nu există diverse promisiuni pe care eu nu le-am respectat. În 2002 am spus că dacă Băsescu nu va fi demis de popor, eu mă retrag din viaţa politică. Deşi interpretarea de fond a arătat că oamenii l-au demis, mă gandeam inca de pe atunci să demisionez.  Mai ales când votul a milioane de oameni a fost sfidat. Mii de oameni ne rugau să nu le dăm satisfacţia de a pleca.

Nu am dat niciun semn de ezitare în a da curs angajamentului că dacă nu facem 20 la sută mă retrag din preşedinţia partidului. În acea seară, am spus că îmi repet angajamentul. Şi am făcut-o. Nimeni nu poate să-mi spună că m-am fofilat. (...) „Pana” cu Klaus Iohannis, deşi acesta m-a anunţat înainte să iasă public, ne forţa să găsim o soluţie ca să nu vedem alţi prieteni de-ai noştri nghesuindu-se la microfoane. Mă bucur că lucrurile au revenit pe un făgaş normal în partid.

În toate analizele se pleacă de la 2 premise. Unu, că cel care a reuşit să se urce în trenul politic fie iese cu picioarele înainte, fie că e dat afară.  Ideea lor (Ponta şi Zgonea – n.r.) că dacă nu mai ai o funcţie de stat, eşti un om mort, e periculoasă. Există şi oameni, printre care mă număr şi eu, care pot ieşi când vor din politica. Eu nu am ieşit însă. Pot spune că sunt cel mai redutabil candidat al dreptei. Sper să-l bată la prezidenţiale pe domnul Ponta orice candidat al Dreptei sau din oricare altă parte.

Toată această poveste, demisia mea, nu are nimic de-a face cu Băsescu. E vorba doar de conştiinţa mea. Puteam eu să-mi permit ca până în luna august să vină un liberal la televiziune şi să spună că fie Iohannis, fie eu putem câştiga o bătălie prezidenţială? A apăra imaginea partidului e mult mai importantă decât candidatura. Atâta vreme cât am simţit toată echipa mea în spate am dat această bătălie. În momentul în care trupele din spate se răsfiră, atunci singura opţiune era demisia. Însă nu ştiu dacă e suficient.

La această decizie, de a demisiona, eu aveam dreptul. Nu am avut din păcate o discuţie tranşantă cu Iohannis, dacă ar vrea să fie preşedinte. Mi-a spus să facem întâi nişte studii până în august. Eu presupun că el va fi un candidat.

În PNL există o oscilaţie de peste un deceniu între încredera că se poate constui pe baza unei munci de migală, muncă de partid, sau datorită unui lider salvator. 20 la sută era posibil. 20 la sută nu s-a realizat. Am spus că mă retrag doar din fruntea partidului.  Proiectul meu avea nevoie de acest procent. Raţiunea mea a fost că este nevoie să schimbăm liderul partidului.  Nimeni nu plecă din politică de bună voie.

Întrebat dacă l-ar vota pe Klaus Iohannis la prezidenţiale, Crin Antonescu a răspuns: „eu am bucuria că l-am convins pe Iohannis în 2001 şi în 2013 în diverse proiecte. Mă bucur că am reuşit să atrag nişte oameni cu bună imagine, care par valoroşi, în politica mare. Eu am adus mulţi oameni de acest tip (...) L-am susţinut pe Iohannis să devină premier. Are calităţi pentru a fi prim-ministru. Nu ştiu dacă are toate caracteristicile pentru a deveni preşedinte. Există însă şanse pentru acest lucru. Vă spun sincer ce cred. Pot spune că ştiu mai bine ce fel de preşedinte ar fi Ponta, aşadar îl susţin pe Iohannis, în cazul în care îşi va depune candidatura”.

Domnul Ponta a născut o întreagă teorie a consipiraţie asupra mea. Problema lui e următoarea. Domnului Ponta îi e din ce în ce mai frică cu cât are mai multă putere. Îi este frică şi de Dan Diaconescu. De asemenea, îi este frică de Iohannis, nu l-a băgat în guvern. Despre mine ce să mai vorbesc. Am spus că ma retrag, însă el s-a năpustit asupra mea. Frica sa îl poate face un conducător foarte periculos pentru România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite