Crin Antonescu, despre înscrierea lui Klaus Iohannis în PNL: „Nu îl lucrăm pe Victor Ponta, dar nu îmi doresc să păţim ce a păţit PDL“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL Crin Antonescu FOTO Adevărul
Preşedintele PNL Crin Antonescu FOTO Adevărul

Preşedintele PNL Crin Antonescu a discutat joi seara despre înscrierea lui Klaus Iohannis în formaţiunea pe care el o conduce şi a arătat că primarul Sibiului este un posibil viitor candidat la şefia PNL, după alegerile prezidenţiale din 2014. Antonescu a ţinut să adauge că nu doreşte ca partidul său să „păţească ce a păţit şi Partidul Democrat Liberal“, specificând că nu vrea ca formaţiunea să fie condusă „de un Emil Boc“.

„Tratativele cu Klaus Iohannis sunt aşa cum îl vedeţi pe Klaus Johannis: simple, clare, directe. Am evocat ieri, cu prilejul acestui moment în care am anunţat intrarea lui Klaus Iohannis în politică şi în Partidul Naţional Liberal, spunând că a fost nu doar unul dintre cele mai imortante, ci şi unul dintre cele mai dragi. Când am spus asta ştiam ce speculaţii se vor naşte la cei care din asta trăiesc“, a declarat preşedintele PNL la Antena 3.

Acesta a explicat că intrarea lui Iohannis în rândurile liberalilor nu afectează Uniunea Social Liberală.

„Nu e vorba că la acel  moment noi doream ca domnul Iohannis să fie prim-ministru. Nu e vorba de o translaţie în acest moment. Nu îl lucrăm pe domnul Ponta. Proiectul Iohannis însemna venirea în politică a unor oameni de acest fel, care nu sunt foarte mulţi“.

Astfel, Antonescu l-a caracterizat pe Klaus Iohannis, afirmând că face parte dintre acei „oameni performanţi, serioşi, credibili, oameni care au reuşit fără să aibă nevoie de un partid politic, de nişte relaţii politice. Oameni care au reuşit prin forţele lor, prin încrederea cetăţenilor, prin capacitatea cu care au ştiut să câştige şi să folosească această încredere într-n exerciţiu de natură administrativă“.

Politica din România, aşa cum a crescut ea – cu toate bolile ei, cu toate dezamăgirile ei, cu toate nevoile ei – are nevoie imperioasă de astfel de oameni. Nu de toţi, evident, nu toate elitele dintr-o societate pot veni în politică, dar de câţiva  astfel de oameni avem nevoie“, a adăugat el.

De asemenea, Antonescu susţine că venirea primarului Sibiului în PNL nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că astfel de propuneri au mai existat.

„Oferta pentru Klaus Iohannis era veche. Ea a fost într-adevăr înnoită acum fără promisiuni, fără condiţii, fără negocieri. Pur şi simplu i-am spus din nou că, în ciuda scorului foarte mare pe care alianţa noastră politică îl are, pe care Partidul Naţional Liberal îl are, în continuare este loc în politica de vârf din România pentru astfel de oameni. De această dată, Klaus Iohannis a dat un răspuns corect, prompt, rapid, ceea ce este de notat prin excelenţă pentru un ardelean cum este Klaus Iohannis “. Întrebat cât a durat pentru ca Iohannis să accepte propunerea, liderul liberal a răspuns că acesta a răspuns la invitaţie într-o săptămână.  

Klaus Iohannis are un rol important în partid, iar Crin Antonescu a declarat că planurile sale îl includ şi chiar este un posibil viitor preşedinte al PNL.

„Eu am următoarele planuri: ca toate angajamentele pe care PNL şi eu însumi le-am luat împreună cu partenerii din PSD, din PC sub alianţa USL în faţa tuturor cetăţenilor români să fie îndeplinite. În sensul acesta, venirea lui Klaus Iohannis – deşi e foarte bun să fie şi prim-ministru, poate să fie şi preşedinte – nu schimbă cu nimic angajamentul Uniunii Social Liberale.

Fără niciun fel de îndoială, premierul Victor Ponta va fi susţinut total, ca şi până acum, în Guvern şi în Parlament de către PNL până la capătul acestui angajament. Al doilea plan al meu este ca achitarea angajamentului pe care îl am faţă de cetăţeni să o facem cât mai bine.  E o minte în plus,  o personalitate în plus,un om de valoare în plus în rândurile noastre. Venind în PNL, Iohannis a venit în USL. E un câştig. E un om care poate avea o contribuţie consistentă a ceea ce va însemna efortul nostru comun de a gândi şi de a realiza ceea ce se cheamă reforma administrativă a României – regionalizarea. Cred că e un om care va îmbogăţi dezbaterea şi elaborarea“.

„Faptul că noi am câştigat alegerile zdrobitor, faptul că noi avem guvernarea, majoritatea parlamentară pe care o avem nu a readus România la normal“, a mai spus preşedintele PNL.

România nu e deloc normală în anumite privinţe, multe lucruri nu sunt cum trebuie în România şi faptul că la o căruţă care merge razna s-a schimbat birjarul pe mine nu mă încălzeşte. Birjarul fiind noi, cei de la USL. Nu ne putem mulţumi cu faptul că acum conducem noi. În sensul acesta, proiectul de a câştiga preşedinţia României este unul în continuare important. Klaus Iohannis poate să fie un om care contribuie la acest efort“, a declarat Antonescu.

„La sfârşitul anului viitor, vor avea loc alegeri prezidenţiale. Eu sunt candidatul USL. Voi câştiga sau nu, nu asta discut acum, cariera mea în fruntea PNL se va încheia. Eu nu doresc şi nu îmi imaginez ca PNL, fie şi ajuns eu preşedinte, să păţească ce a păţit Partidul Democrat Liberal“.

Explicând la ce se referă, Antonescu a subliniat că „niciodată PNL nu va fi condus de un Emil Boc dacă eu voi fi preşedinte. Cu alte cuvinte, chiar în varianta fericită pentru partid în care eu devin preşedinte,e foarte important ca în fruntea partidului să vină un om puternic prin el însuşi, nu prin faptul că e şef în fostul partid al preşedintelui. Evident, nu doar Klaus Johannis este un om care poate fi acest lider viitor, dar încă un om sporeşte şansa PNL să aibă un conducător puternic, capabil, prestigios“.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă a luat în calcul varianta de a-i oferi lui Iohannis postul de ministru de Externe, Antonescu a răspuns că „nu trebuie să îi căutăm o întrebuinţare guvernamentală lui Klaus Johannis“.

„Are nevoie de un timp de acomodare şi de adaptare la ceea ce înseamnă cerinţele politicii la nivel naţional şi cel mai bine ne va spune Klaus Johannis ce rol şi-ar dori, ce i se va potrivi mai bine“, a detaliat acesta şi a adăugat că „nu trebuie să fii ministru de Externe să ai un dialog cu Germania, pentru că este etnic german, este reprezentantul unei minorităţi extrem de prestigioase şi de îndrăgite. Johannis este unul din puţinele exemple din viaţa publică care este privit cu apreciere în Occident, nu doar în ţările de limbă germană“.

Pe de altă parte, preşedintele PNL  a recunoscut că primarul Sibiului „va fi ţinta unor atacuri murdare. Astăzi, la nici 24 de ore de la înscrierea lui Klaus Iohannis în PNL, aceste atacuri se reiau“.

Întrebat ce părere are despre atacurile lansate chiar din interiorul PNL, Antonescu a discutat despre conflictele cu Andrei Chiliman, recurgând la termeni duri pentru a-l caracteriza.

„Domnul Chiliman este un detractor şi un calomniator, pentru că, reluând în mod greu de calificat elegant o minciună a propagandei băsiste din perioada campaniei pentru referendum – şi anume că PNL, PSD şi PC ar fi semnat o înţelegere cu nişte sindicate, prin care s-au angajat să desfiinţeze în România DNA, Parchetul General, Curtea Constituţională, domnul Chiliman aduce enorme prejudicii Partidului Naţional Liberal.“

„Chiliman persistă cu acest lucru“, a spus Crin Antonescu.

„ Acel document semnat de Victor Ponta, Daniel Constantin şi domnul Chiţoiu cu aceste sindicate angaja doar o discuţie ulterioară asupra unor propuneri printre care figurau aceste măsuri. Nu a existat niciodată un angajament al acestor partide de a da satisfacţie tuturor acelor cereri. Această minciună Chiliman o reia şi este altceva decât o critică, este o mizerie şi un act de trădare faţă de PNL, nu faţă de mine, că nici măcar nu am semnat documentul“, a arătat el.

Crin Antonescu a ţinut să precizeze că războiul din interiorul Partidului Naţional Liberal nu este ceea ce pare şi a adăugat că o discuţie referitoare la taberele din formaţiune ar fi „caraghioasă“.

„Uneori, cifrele spun mai mult decât cuvintele. Am avut azi o dezbatere în Delegaţia Permanentă şi un vot. Votul a fost de 192 de voturi într-o parte şi cinci în alta pe articolul cheie din Statut şi de 194 de voturi într-o parte şi un vot – al domnului Tăriceanu, pentru că domnul Chiliman şi domnul Orban a plecat, nu a mai participat.

La acest scor, după peste cinci ore de dezbateri, ca să discutăm despre taberele din PNL cred că este caraghios. Domnul Chiliman chiar a anunţat că nu vrea să participe la Congres. Regret, acolo trebuia să vină, acolo trebuia să discutăm“.

Subiectul e închis. Aceşti oameni din păcate au parcurs o stagiune de spectacole în presa băsistă în fiecare zi,  în timpul ăsta m-am ocupat cu altceva şi am reuşit să îl conving pe Klaus Iohannis să ni se alăture. Toată lumea e mulţumită“, a conchis Antonescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite