Crin Antonescu: „SRS a făcut afirmaţii corecte la adresa instituţiilor statului. Nu se poate ca Legislativul să execute dorinţele Executivului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL Crin Antonescu a vorbit marţi seara, la Realitatea TV, despre criza prin care trece USL. Liderul liberal a declarat că reacţia vehementă a PSD a venit pe fondul declaraţiilor senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu, potrivit cărora s-ar fi format o nouă majoritate parlamentară. Crin Antonescu a mai arătat că este solidar cu Gigi Becali şi, totodată, a ţinut un vast discurs despre democraţia ateniană.

Iată cele mai importante declaraţii ale lui Crin Antonescu:

Despre Sorin Roşca Stănescu:

SRS a făcut afirmaţii corecte la adresa instituţiilor statului. Afirmaţia lui Roşca Stănescu despre formarea unei alte majorităţi a fost cea deranjată,  atunci când SRS a mărturisit bucuria cu care un anumit proiect a construit o nouă majoritate. Ar fi fost inacceptabil să se creeze o nouă majoritate.

Roşca Stănescu a fost toată viaţa analist, jurnalist. Până să ajungă la un discurs de tip politicianist, mai trebuie să treacă timp.

Această construcţie politică este o şansă pe care România nu o poate rata. este o obligaţie luată în faţa unei majorităţi şi care are proiecte pentru toţi românii. Este o problemă exagerată atunci când se pune în discuţie existenţei acestei coaliţii.

Nu avem voie să nu mergem mai departe. Suntem conştienţi că nu avem voie să tratăm o problemă de interes naţional în termeni frivoli.

A fost foarte important că Victor Ponta a venit la TNL, între oameni tineri. Acei oameni ţin la Victor Ponta la fel de mult cum ţin şi eu. Victor Ponta a fost adoptat de PNL, este şi prim ministurl lor. A fost un gest inspirat politic că a venit acolo. Vorbesc cu Victor Ponta aproape în fiecare zi.

Despre un nou protocol al USL:

Nu a fost niciodată pusă în problemă existenţa USL. Nu cred că Victor Ponta vrea să schimbe ceva la temelia acestei alianţe. Trebuie să rămână până la capăt. identitatea ei fundamentală nu se poate schimba.

Nu se poate ca Legislativul să execute dorinţele Executivului.

Despre Gigi Becali:

Nu regret că l-am susţinut pe Gigi Becali pentru Parlament. Oamenii ştiau pe cine votează, este un om foarte cunoscut. La el chiar s-a aplicat votul uninominal. Când au început discuţiile dintre noi era un om cu toate drepturile. Îmi pare rău că a fost condamnat. Am spus că sunt solidar în plan uman, nu aşa cum au speculat unele televizuini cu arma la picior, sunt solidar cu omul Gigi Becali, nu cu inculpatul Gigi Becali. Sunt alături de el, de familia sa, sper să aibă tăria să treacă cu bine. Suntem oameni, nu se poate să nu-ţi pară rău. Un om pe care îl cunosc este într-un moment greu.

Despre Stadionul Steaua:

Complexul Ghencea a fost întotdeuna în administraţia MAPN. În 1999, s-a făcut o înţelegere ca echipa de fotbal Steaua să joace pe stadionul ei istoric. Stadionul Steaua nu era al meu, Geroge Becali nu exista la clubul Steaua atunci. Nimeni nu i-a dat acest stadion lui Gigi Becali.

Despre democraţia ateneiană:

Nu există altă democraţie decât cea occidentală. Nu poţi da Grecia fară din Europa, pentru că Grecia înseamnă europa. Democraţia ateniană mai poate fi un model astăzi.Pericle nu a fost vreun Băsescu, sau Hitler, a fost un model de echilibru. Percile a fost ceea ce grecii numeau: primul bărbat.Pericle a rămas simbolul democraţiei pentru că a păstrat echilibrul. În Roma, Augustus a avut foarte multă putere, dar nu a folosit-o abuziv.

Despre coabitare:

Noi discutăm depsre coabitările dureroase. În România coabitările sunt întotdeauna grele. Aici vorbim despre faptul că regimul anterior a fost îngrozitor. În cazul nostru este ceva mai spectaculos. În 1990 am avut prima formă de coabitare contestabilă, după mineriadă. Corneliu Coposu alesese o cale de opoziţie ireconciliabilă, iar după şocul mineriadei Ion Iliescu a dat o recepţie. Radu Câmpeanu, lider PNL, s-a prezentat atunci, la recepţia cerută tot de oficili occidentali. Corneliu Coposu nu s-a prezentat. Eu atunci am plecat acasă, m-am retras la vatră. Nu am acceptat acea formulă de coabitare a lui Radu Câmpeanu.

Jucătorii politici joacă cu sentimentele a milioane de oameni. Toate jocurile lui Traian Băsescu au implicat milioane de oameni. Îi reproşez lui Traian Băsescu că a avut intenţia de a falsifica istoria, un demers de tip bolşevic. era profund nedrept faţă de România să spună că el este iniţiatorul relaţiei pro-occidentale.

Coabitare nu înseamnă să uităm azi ce au spus alţii ieri, asta nu se poate accepta. Impostura, abuzul, minciuna din regimul politic al lui Traian Băsescu nu vor putea fi reevaluate de către mine. Dacă un partid cîştigă majoritatea parlamentară în 2016, iar Traian Băsescu va fi candidatul acelui partid pentru funcţia de premier, atunci Traian Băsescu va fi premier, dacă eu voi fi preşedinte. Nu cred, însă, că s-ar întâmpla asta.

Despre serviciile de informaţii:

Trebuie păstrat un raport între puterea serviciciilor şi puterea statului. Cred că puterea serviciilor de informaţii este mai mare decât ar trebui. Cu şeful SRI, domnul Maior, am avut discuţii pe teme intelectuale, nu pe cine ascultă.

Despre George Friedman:

Este o personalitate, un om perfect liber. Nu am avut discuţii cu un responsabil, ci cu un om liber, care circulă în lume şi propune idei. Cel puţin în discuţia cu mine, nu m-a întrebat dacă eu coabitez sau nu cu Traian Băsescu sau cât e deficitul. M-a întrebat cum văd eu anumite lucruri. Am vorbit despre resurse, despre proiecte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite