Crin Antonescu: Nu mi s-a părut nicidată acceptabil să ciupim nişte voturi de la cetăţenii moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a reiterat, la sosirea din Basarabia,  susţinerea clasei politice din România pentru aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Declaraţiile lui Crin Antonescu:

Am reiterat faptul că în România, în clasa politică şi în opinia publică este un consens total pentru sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova în opţiunea sa fermă pentru parcursul european.Am discutat despre mizele din 2014, spre capătul căruia obiectivul este ca tratatul de la Vilnius să fie semnat şi ratificat în Parlamentul de la Chişinău. La sfârşitul anului următor, în noiembrie, în R. Moldova au loc alegeri parlamentare care pot fi esenţiale.

Din partea colegilor noştri de la Chişinău s-au exprimat mulţumiri pentru suportul dat de România la Vilnius. Toate aceste lucruri se pot rezuma în felul următor: proiectul nostru comun pentru 2014 este să conlucrăm, să facem toate eforturile de care suntem capabili, de a sprijini R. Moldova, de a transforma decizia de la Vilnius într-un succes concret.

Sigur, la aceste lucruri s-au adăugat două momente importante. Unul doar a coincis cu prezenţa noastră acolo, un gest politic important, prezenţa secretarului de stat american John Kerry la Chişinău, mesajul de solidaritate pe care l-a dat la Chişinău pentru destinul proeuropean al Chişinăului şi o decizie istorică pe care Curţii Constituţionale a Republicii Moldova a luat-o astăzi.

Decizia nu doar statuează termenul oficial de limbă română, dar care întemeiază decizia pe considerarea Declaraţiei de Independenţă drept document constitutiv şi prioritar al Constituţiei din Republica Moldova.E un moment istoric pe care am avut bucuria să-l trăiesc acolo.

Despre acuzele lui Traian Băsescu:

Aici este o dispută legată de o temă privind un adevăr istoric, iar decizia are repercusiuni favorabile pentru cauza românilor şi din alte părţi - din Ucraina, de exemplu.

Am constatat între timp că în discuţiile politice interne - mă refer la intervenţia preşedintelui - lucrurile continuă să se degradeze, se vorbeşte cu iresponsabilitate de sub tricolor despre partide care fură bugete întregi, acuzaţii de o manieră şi amploare fără precedent şi se amestecă lucruri sub orice nivel acceptabil al polemicii politice.

Cred că oricine ar fi preşedinte, când se adresează naţiunii române trebuie să vorbească despre interesele naţiunii, nu despre vânătorile la care a participat Ilie Sârbu. Cred că diferenţa de regim dintre problematica la care m-am referit şi polemica interminabilă, obosită şi obositoare este evidentă.

Despre buget:
Faptul că va respinge bugetul nu e o surpriză. Băsescu a prezentat pe larg şi în repetate rânduri motivele pentru care doreşte să retrimită bugetul, care este o lege ca oricare alta. Este dreptul său.Cred că ar fi fost mai serios faţă de cetăţeni, nu de Ponta, Chiţoiu sau Sârbu, ca odată ce şi-a făcut cunoscut pe larg punctul de vedere şi decizia să o facă imediat ce legea ajunge la promulgare. E clar că e hotărât. Repet, pentru cetăţeni, pentru cei care aşteaptă acest buget - aşa cum a fost el votat - ca să primească de la stat ce li se cuvine. E o chestiune cel puţin frivolă să începem un joc de calendar. Cred că era decent faţă de opinia publică să-l trimită la Parlament. 

 Probabil voi mai avea discuţii polemice cu Băsescu, e în logica democraţiei.Nu mi s-a părut nicidată acceptabil să exportăm la Chişinău controversele noastre interne, cu atât mai puţin să ciupim nişte voturi de la cetăţenii moldoveni. În toţi aceşti ani, am fost foarte discret, reţinut în a face declaraţii despre situaţia de acolo.Am mers acolo cu asigurarea că toţi în România - preşedinte, Guvern, Parlament - suntem în consens în a fi un prieten al R. Moldova în parcursul către Europa.

Citeşte şi:


Antonescu, despre unirea cu Republica Moldova

Şeful Senatului României a declarat săptămâna trecută că ideea enunţată de preşedintele Traian Băsescu privind unirea Republicii Moldova cu România nu este de comentat, însă a precizat că este vorba despre o aspiraţie naţională care vine din ambele părţi ale Prutului.

Unirea cu Basarabia divide USL

Ipoteza reunificării celor două state de peste Prut, lansată abrupt de preşedintele Traian Băsescu, i-a adus pe liderii USL în postura unui nou dezacord. Liderul liberal Crin Antonescu a dat un nou semnal că vorbeşte mai mult pe limba preşedintelui în chestiunea mesajului unionist.

Crin Antonescu a ajuns în Moldova. Vezi programul preşedintelui Senatului României la Chişinău

Crin Antonescu va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, la Reşedinţa de Stat. În timpul acestei vizite oficiale, preşedintele Senatului României va face o donaţie de calculatoare pentru şcolile din regiunea transnistreană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite