Crin Antonescu, din concediu în campanie electorală. Ce strategie de imagine are liderul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Preşedintele PNL se gândeşte deja la scaunul de la Cotroceni şi a luat primele măsuri de imagine: a rupt protocolul cu PC şi l-a îndepărtat pe Sorin Roşca Stănescu din funcţia de consilier

Liderul liberal Crin Antonescu şi-a luat în serios rolul de prezidenţiabil şi început primele mutări de campanie, chiar dacă ele se rezumă doar la nivel de imagine. Tonul a fost dat încă de la începutul verii, când Antonescu a decis să ia distanţă de Partidul Conservator, formaţiune ce se confundă cu imaginea controversată a lui Dan Voiculescu. „ Noi am construit USL nu ca să ne jucăm de-a mofturile cu conservatorii. USL este o construcţie foarte serioasă în care două partide mari - PSD, PNL - negociază, se întorc, îşi fac concesii unul altuia. Nimeni nu a câştigat decât PC “, a fost reacţia liderului PNL atunci când conservatorii au anunţat că protocolul dintre ei şi liberali nu mai funcţionează.

Care este însă adevărata miză a desprinderii de partidul patronat de Dan Voiculescu? „Distanţarea faţă de PC este o mişcare de imagine a lui Crin Antonescu, care s-a îndepărtat, de fapt, de Dan Voiculescu. Însă această despărţire poate avea şi un preţ: pierderea susţinerii unui important trust de presă. Sigur, Crin Antonescu poate juca un vals frumos“, crede sociologul Alfred Bulai.

Politologul Lucian Dîrdală este de părere că liderul liberal a urmărit un scop pragmatic: votul. „ Crin Antonescu încearcă să se reinventeze în perspectiva anului electoral ce urmează. Preşedintele PNL are nevoie şi de voturile alegătorilor de dreapta care nu-l vor vota niciodată pe Dan Voiculescu şi nici pe nimeni altcineva din anturajul său. Dan Voiculescu are probleme de imagine, la care se mai adaugă şi probleme cu Justiţia, ceea ce l-a determinat pe Crin Antonescu să recurgă la acest joc politic“, a declarat Lucian Dîrdală pentru „Adevărul“.

Roşca Stănescu, decapitat
Proaspăt întors din concediu, Crin Antonescu s-a mai debarasat de unul dintre apropiaţii săi cu un trecut contestabil. Astfel, senatorul Sorin Roşca Stănescu şi-a pierdut funcţia de principal sfătuitor al lui Crin Antonescu. „ Mulţumindu-i, l-am eliberat din condiţia de consilier al preşedintelui PNL pe domnul senator Sorin Roşca Stănescu, pentru că domnia sa a descris public cum greşesc eu, ceea ce e foarte corect, e dreptul domniei sale. Dar, când un om politic greşeşte, înseamnă că are consilieri proşti. Şi atunci i-am mulţumit“, a motivat liderul liberal decizia despărţirii.

Politologul Lucian Dîrdală crede că ruptura dintre Antonescu şi Roşca Stănescu are la bază aceeaşi ecuaţie electorală. „După ce sondajele arată că se plafonează, Crin Antonescu a pornit o ofensivă la nivel de imagine. Aici se încadrează şi despărţirea de Roşca Stănescu“, a opinat Dârdală.

Sociologul Alfred Bulai crede că gestul separării ţine de starea tensionată din PNL. „Este o reacţie care are legătură cu nervii lui Antonescu. Este un gest care sugerează climatul unei situaţii instabile în rândurile liberalilor. Oricum, eu nu l-am văzut pe Roşca Stănescu ca un consilier. Crin Antonescu nu pare a fi un om politic care are consilieri“, a analizat Bulai.

Strategia: tunurile pe Băsescu
Principalul mesaj pe care Crin Antonescu îl transmite electoratului este lupta împotriva preşedintelui Traian Băsescu. „PNL are o mare problemă, PNL nu coabitează, a intrat în USL, a participat la nişte alegeri, a mobilizat electoratul pentru altceva, nu pentru coabitare cu Traian Băsescu“, a fost ultimul mesajul transmis de Crin Antonescu.

„Poziţionarea faţă de Traian Băsescu este o greşeală impardonabilă. Pe măsură ce trece timpul, critica viscerală din partea populaţiei va scădea, iar Traian Băsescu va deveni un personaj politic secundar. În afară de a-l critica pe Băsescu, Crin Antonescu nu mai ştie altceva“, spune, tranşant, Bulai.

De altfel, duelul Antonescu-Băsescu şi-a mai consumat un episod chiar la ceremonia în care Ramona Mănescu a depus jurământul de ministru al Transporturilor. În momentul când Traian Băsescu a luat cuvântul, Crin Antonescu a ieşit din sală. „Ca preşedinte al Senatului nu poţi să faci un asemenea gest. Când nu-ţi convine ceva, ce faci, întorci spatele, înjuri  de mamă?“, se întreabă, retoric, Alfred Bulai.

Război cu Justiţia
Crin Antonescu nu a ezitat să acuze, pe rând, DNA şi ANI, de faptul că îşi îndreaptă acţiunile exclusiv către PNL. „Trebuie să ne lămurim dacă aceste instituţii respectă legea. Impresia mea este că nu-şi fac treaba. Statistica impresiei este urmatoarea: niciun fruntaş din anturajul lui Băsescu nu a fost pus în discuţie“, a afirmat Antonescu, la Antena 3.

Crin Antonescu încearcă să se reinventeze în perspective anului electoral ce urmează. Lucian Dîrdală, politolog
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite