Crin Antonescu: „Băsescu e iresponsabil, de trădare naţională vorbeşti cu dovezi pe masă, nu ca la cenaclu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu FOTO Adevărul
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu a declarat joi seară, la TVR, că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu despre legea privind cadrele militare sunt „iresponsabile“, precizând că despre „trădare naţională“ un şef de stat vorbeşte cu „dovezile pe masă“, nu „ca la cenaclu“.

 Liderul PNL a susţinut, într-o emisiune la TVR, că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu sunt iresponsabile şi nu se pot „auzi din două în două săptămâni din gura unui şef de stat“.

„Faptul că ne-am obişnuit, faptul că a devenit uzual ca domnul Băsescu, din postura de preşedinte - cel puţin legal - al României să vinã cu acuzaţii care de care mai spectaculoase şi cu formule, că de asta vorbesc de iresponsabiliate, care se pot auzi o singură dată din gura unui şef de stat. Dacă vorbim de trădare naţională, nu vorbim ca la cenaclu. Dacă e trădare naţională ori cineva vorbeşte prostii, e complet iresponsabil, ori mâine, poimâine, într-o sãptămână, trebuie să avem nişte oameni legaţi. Ţara nu se trădează, trădarea naţională nu se face aşa, la un şpriţ în fiecare seară“, a afirmat Antonescu.

De asemenea, în ceea ce priveşte Comisia de apărare din Senat, unde a fost avizată favorabil legea privind statutul militarilor, Antonescu a precizat că iniţiativa a fost analizată de persoane avizate şi cu experienţă în domeniu.

„Doi foşti generali ai armatei române, generalul Dobriţoiu, preşedintele Comisiei, fost ministru al Apărării, generalul Gabriel Oprea, viceprim-ministru, oameni care ştiu câte ceva despre armată, oameni care sunt în cauză, oameni care nu sunt aşa nişte amatori şi care cred că nu pot fi acuzaţi de trădare naţională decât în condiţii extraordinare şi cu dovezi pe masă“, a mai susţinut liderul PNL. 

În plus, el a precizat că prerogativa preşedintelui Traian Băsescu de a cere reexaminarea este una constituţională, însã pe un „ton normal, un ton calm, un ton democratic“.

Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede că generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei.

El a prezentat joi seară motivele pentru care a trimis legea înapoi spre reexaminare, după care a precizat: „Eu sper ca această lege să nu mai plece din Parlament niciodată“.

„Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţionalã, şi sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădeşte o evidentă prostie“, a spus Băsescu.

Pe site-ul Camerei Deputaţilor, apar ca iniţiatori ai legii în mai 2012 fostul senator PNL Teodor Meleşcanu, actual şef SIE, precum şi senatorii PSD Ilie Sârbu, Titus Corlăţean, Toni Greblă, Elena Mitrea Ioan Mang, precum şi alţi 24 de deputaţi ale căror nume nu sunt indicate.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite