Crin Antonescu: Că Băsescu mă face pe mine paiață și pe Ponta maimuțoi e una. Să meargă să vorbească de lovitură de stat e altceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar Crin Antonescu a atras din nou atenția asupra deteriorării imaginii României, în condițiile în care președintele suspendat continuă să vorbească de o lovitură de stat în Europa. Antonescu a vorbit și despre strategia USL pentru a asigura cvorumul la referenum.

Despre tăierea telefoanelor STS:

Lucrurile nu aveau o bază legală fermă și a trebuit să aduc lucruile în litera și spiritul legii cu strictețe. Comisia din Senat care are niște atribuții de control asupra acestui Serviciu a făcut o inventariere a tuturor legilor și normelor, iar hotărârea Comisiei mi-a întărit convingerea.

Serviciile SPP se află mai multor demnitari, inclusiv președintelui suspendat, dar participant în această campanie electorală. Dar această protecție nu are nimic de-a face cu Serviciul de Telecomunicații. Președintele este păzit de SPP și nu e nevoie de cine știe ce comunicație. Nu stă cel păzit să dea telefoane de ajutor, pentru că există un șef al echipei care constată în orice moment că ceva e in neregulă.

Despre demiterea șefului CSAT:

În CSAT am făcut o propunere de demitere a lui Marcel Opriș, care nu a fost votată unanim. Iulian Fota s-a opus așa că nu l-am demis.

Declarațiile delirante ale lui Traian Băsescu aduc prejudicii instituțiilor românești. Noi trăim într-o țară destul de democratică ca să înțelegem că schimbarea unui șef de instituție nu înseamnă decapitarea instituției.
Băsescu când vorbește despre persoana sa, crede că vorbește de statul însuși și de șefii instituțiilor ca de instituții. Eu nu intenționez în niciun fel să schimb ceva, le-am cerut tuturor șefilor de Servicii să nu se lase amestecați în bătălia politică și să respecte legea. Credeți că dacă era o conspirație chiar nu se putea aranja votul domnului Fota?

Eu nu am participat la nicio conspirație, iar Traian Băsescu știe asta. Eu am vorbit și cu Marcel Opriș și ieri și astăzi, mai ales că solicitarea mea a găsit răspuns imediat. Nu e vorba de niște telefoane magice. E vorba de un telefon cu circuit închis, unde sunt numerele unor demnitari, sau înalți funcționari, folosite numai de ei, pentru a fi protejați și a comunica mai rapid.

Despre lovitura de stat:

Orice om a vrut să lămurească ce s-a întâmplat, de fapt, în România și au hotărât că nu a fost lovitura de stat. Sigur, se mai vorbește despre viteza, despre faptul că nu au mai fost anunțați. Dar Băsescu vorbește despre lovitura de stat în condițiile în care eu, ieri, în ședința CSAT am făcut o propunere după toate canoanele, ea nu a fost acceptată și eu mi-am retras-o. Nu așa se dau loviturile de stat.

Traian Băsescu poate să iasă și să strige în România că o Comisie a Senatului este, de fapt, o gașcă de politruci care vor să submineze statul. Sunt curios ce cred cei de la Washington de felul în care vorbește președintele suspendat de senatorii României. Politrucii sunt cei pe care îi numeau bolșevicii pe lângă cadrele militare ca nu cumva să treacă de partea cealaltă. Eu am auzit cuvinte grele, dar ca asta că „vom înfunda pușcăria", nu am mai auzit-o de la Nicolae Ceaușescu.

Băsescu crede că cine pierde prezidențialele se duce la Rahova, dar nimeni din cei pe care îi cunosc eu nu are intenția și nu va avea posibilitatea, dar am absoluta convingere că nu vor mai exista puncte politice legate de condamnarea cuiva. Nimeni nu are în plan hăituirea, arestarea lui Traian Băsescu. Eu îi amintesc lui Băsescu că eu nu am niciun fel de problemă cu justiția. Traian Băsescu este singurul lider european fost comunist. Dar nu poate să vină să ne facă pe mine și pe Ponta comuniști, pe mine care n-am fost nici măcar membru PCR și Ponta care avea 16 ani la Revoluție.

Eu i-am spus lui Traian Băsescu că e foarte inteligent. Vai, dar cât l-am lăudat. Poate el țipă la mine ca să audă alții.

De multe ori, în lupta asta politică, m-am întâlnit și m-a adus împreună cu mulți oameni care au fost speriați sau intimidați de Băsescu.

Eu nu cred că soarte votului stă în posibilitatea de a afla mai repede, cu câteva minute, prin telefoanele STS scorul politic.

E limpede ceea ce se știa, că bătălia pentru pragul la referendum, pragul dus de o coaliție internațională, că niciodată nu ar mai fi avut șansa să aibă mai multe voturi în favoarea sa. Singura scăpare este ca acest prag să nu se facă. Acum e la vedere că toți teoreticienii băsismului, toți strigă că cine se duce la referendum este un trădător. Prelungirea orelor la referendum i-a deranjat tocmai pentru că nu vor ca acest prag să se întrunească.

Despre referendum:

Oamenii puternici cad. Oamenii puternici mor.Traian băsescu a făcut mereu apologia legitimității populare. Oriunde în lumea asta când se face consultare populară, scopul este de a avea un rezultat cât mai semnificativ. Băsescu care ne spune că românii sunt de treabă, nu ca noi. Băsescu până acum a câștigat toate alegerile la lăsarea serii. Nu știu de ce îl deranjează pe Traian Băsescu ora nopții. Acest referendum nu va fi organizat de Blaga și nu va fi numărat de Videanu.

Noi nu mai suntem preocupați de raportul „DA" și „NU", ci de cei prezenți la vot. Maximul pe care îl poate obține Băsescu este 35%. Oare ce se întâmplă dacă vin 8 milioane de oameni care spun „DA", și 100.000 care spun „NU". Cum va coabita Băsescu cu restul instituțiilor? Și cum va răspunde crizei politice.

Eu mă voi retrage din scena politică, dar vă întreb ce se întâmplă în politică și pe plan internațional.

Toți politicienii să se gândească că dacă promit ceva și e în puterea lor să îndeplinească promisiunea trebuie să facă asta. Eu îmi voi da demisia.

Dacă votul va fi invalidat prin neîntrunirea pragului, Antonescu pleacă:

Îmi voi da demisia și voi ieși din viața politică, dacă va fi invalidat referendumul. Traian Băsescu este, într-adevăr o epavă politică, nu pentru că vreau să-l jignesc, am explicat de ce este o epavă politică. Dacă ne gândim la apelativele folosite de Băsescu la adresa mea și a lui Ponta săptămâna asta, între mine și el a fost o diferență și de calitate și de cantite.

Eu o să merg la oameni și să-mi spun părerea, chiar dacă oamenii se întâlnesc politic. Am obligația să le vorbesc tuturor celor care vor să mă asculte și dacă încalc vreo lege, vorba domnului Băsescu: „La pușcărie"

La mineriade eram fugărit la Tulcea, iar domnul Băsescu era secretar de stat la Transporturi, aducându-i pe bieții mineri. Eu sunt un om într-un partid care din 1990 vorba de UE și NATO și americani. Mie mi se pare jignitor să invocăm mereu numele Rusiei în mod jignitor în dezbaterile dintre noi. Gândiți-vă ce înseamnă la Moscova să audă că România spune că sunt atât de ticăloși că am ajuns ca rușii. Băsescu nu a inventat pro-americanismul. Pro-americanismul a început de la mandatul lui Emil Constantinescu. El a luat deciziile ruinătoare electoral când a acordat dreptul de survol NATO și atunci am intrat în NATO și acolo am rămas.

Dacă Ponta a plagiat sau nu sau dacă rămâne Ponta da sau nu premier. Problema plagiatului este un subiect care distrage atenția de la problema referendumului. Povestea cu Victor Ponta este o discuție pe care o evit. Dar uite și o criză de autoritate în mediul academic din România.
Țara asta suferă pentru că nu are instanțe credibile. Avem două comisii și unele și altele sunt făcute din profesori universitari, amândouă reprezintă Ministere sau Universități, dar politicul a ajuns deja și la ei. Noi n-avem societate civilă. Avem doar oameni care se situează de o parte sau de alta a politicului.

Eu cred că Ponta a început niște lucruri foarte serioase și importante.

Despre desecretizarea alegerilor din 2009:

Vom vedea dacă după 29 iulie va mai avea sens această desecretizare.

În 1812, Napoleon spre deosebire de Hitler a reușit să ajungă la Moscova, doar că guvernatorul Moscovei a incendiat Moscova. Nici Cotroceniul nu e Rusia, dar în Cotroceni, pe la începutul anilo 70 începuse bomba cu neutroni, care omora tot ce era viu. Așa e și acum. Cotroceniul e pustiu. Toată lumea e în concediu. L-am întâlnit pe domnul Bujor Teodoriu, dumnealui a spus că vrea să meargă la Consiliul Concurenței și eu l-am numit acolo, pentru că e într-adevăr un economist de primă mână.

Palatul Cotroceni e frumos, e altceva față de Palatul Poporului, dar nu fac turism în Cotroceni.

Despre înscenări:

Eu am de-a face cu insulte,dar consider că insultele nu te descalifică neapărat. Am de-a face cu calomnii - când aud că sunt antieuropean și că merg spre ruși. Domnul Ponta a avut de-a face cu răspândirea la nivel mondial a unor minciuni. Nu mă tem de înscenări și se pot petrece înscenări într-o țară în care oamenii nu au cultura examenului critic. Oricâte înscenări ar fi nu îl pot ajuta pe Băsescu. Dumnealui trebuie să găsească ceva care să îi convingă pe români că ar fi buni, că vor fi buni.

Patriciu nu mai este în ținta lui Băsescu pentru că presa susținută de Patriciu deja îl susține pe Băsescu, iar Vîntu n-a mai susținut guri de foc și a rămas doar Dan Voiculescu. Crede cineva că Ponta este un om manipulat de Dan Voiculescu sau că eu sunt manipulat de Dan Voiculescu? Dumnealui este propietarul unui trust de presă care nu a căzut la învoială cu domnul Băsescu.

Băsescu nu a vorbit pe telefonul ăla cu lideri europeni. Credeți că cine poate vorbi cu lideri europeni, nu poate vorbi cu SPP-istul de alături? Cu cine să vorbească? Cu papa? A vorbit cu mulți lideri europeni și îi pare rău că a vorbit cu doamna Merkel. Băsescu procedează neronian: Dă foc acuma României. Că mă face pe mine paiață sau pe Ponta maimuțoi, asta e între noi. Dar să meargă în Europa să zică de lovitură de stat, e altceva.

Eu încerc să vorbesc oamenilor când am ocazia și sub ce formă încerc să ofer, să sugerez o altă variantă și mai mult de atât nu am ce să fac. Timpul petrecut aici este destinat unor întâlniri oficiale și neoficiale pentru a repara din imaginea țării. Dar trebuie făcut un efort de mobilizare din USL cât se poate de mare. Eu nu sunt sceptic, dar sunt indici care dau speranță celor care vor să avem un rezultat bun la referendum. Sondajele arată o creștere a intenției de vot.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite