Antonescu, despre relaţia cu Ponta: Noi nu suntem tocmiţi să menţinem liniştea. Nu suntem în luna de miere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului şi liderul liberalilor, Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Senatului şi liderul liberalilor, Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele PNL Crin Antonescu a discutat duminică seară, la Antena 3, pe marginea relaţiilor tensionate din USL, despre candidatura la Preşedinţie, dar şi despre dreapta românească.

 Principalele declaraţii ale lui Antonescu:

Despre relaţiile din USL

Nu răbufnesc, comunic. Comunic lucrurile care trebuie făcute, ce fac, ce încercăm să facem, ca lucrurile să stea bine, şi nu rău. Mă cunosc şi pe mine, şi pe Victor Ponta. Antonescu spune coabitarea a fost un lucru dăunător, vrem să mergem înainte cu USL. Aceasta nu este critică sau lipsă de prietenie. Noi nu am fost trimişi în luna de miere, să ne îngânăm. Eu cred că am făcut foarte multe lucruri importante împreună.

Dacă un telespectator sau un prieten al meu, chiar şi domnul Ponta, cred că trebuie să joc rolul domnului Zgonea, se înşală. Eu nu sunt un om care să critice cu orice preţ. Nu sunt în postura de critic, eu transmit mesaje. Cei care sunt neliniştiţi, au motive să se neliniştească când lucrurile în anumite privinţe nu merg bine.

Despre coabitare

Comisarii nu sunt în numele meu. Eu nu am cerut ruperea coabitării. Eu am arătat că are consecinţe nefaste. Ponta s-a plâns că este obstrucţionat în activitatea Guvernului. Eu am nişte convingeri foarte ferme, le-am prezentat cu precădere lui Victor Ponta. Noi nu suntem tocmiţi să menţinem liniştea. Toţi miniştrii liberali şi-au susţinut prim-ministrul. Toate discuţiile din Guvern au trecut prin Parlament.

O asemneea atitudine mă face să am o poziţie publică. Nu sunt condamnat la o poziţie de obiect pe o tablă de şah. Cea privitoare la Roşia Montană (n.r. unde nu a fost consultat de PSD). PNL şi eu am fost ţinta la vorbe că ne înghite PSD, venite chiar din PNL. Eu niciodată nu am fost influenţat de aceste lucruri. Păstrez o filozofie a acestei uniuni. Nu am avut nicio ezitare să apăr părerile prim-ministrului. Domnul Victor Ponta nu poate fi acuzat de stângism. Faptul că domnul Băsescu continuă să facă presiuni în numirea procurorilor, de asta m-aş nelinişti.

Eu contez şi pe fidelitatea domnului Ponta şi de asta fac şi acest acord. Nu-mi place să arăt că există tensiuni, dar nici nu pot să tac. În democraţie sunt mai mulţi cei care muncesc. Treaba noastră nu este să ieşim bine în poze, ci în România să fie mai bine.

Despre acordul cu FMI

Fără îndoială, de mâine vor fi făcute publice elementele. A fost corect când a apărut în presă această problemă şi am spus că PNL nu acceptă mărirea cotei unice. Nu a fost cazul, premierul a fost solidar cu mine, să facem şi pasul cu 3 puncte procentuale a CAS. Nu am criticat FMI, ci cum este dusă discuţia de noi aici în ţară. Eu am spus să fim conştienţi că situaţia de a te afla sub asistenţa FMI nu este bună. FMI de asta există, ca să ajute, să protejeze pe cei slabi.

Nu putem să luăm discursul domnului Stolojan, Boc sau a domnului Băsescu că ne-am conformat cerinţelor FMI. Câtă vreme eşti sub acord cu FMI, nu poţi avea propria politică economică şi bugetară. Eu pledez pentru cauza acestui premier. Dacă s-ar fi modificat cota unică era o tragedie şi pe bună dreptate.  Acest 16% indică nişte direcţii, până în 2016 revine TVA de 9%.Trebuie să scoatem bani de undeva că vrem să mărim şi salariul minim.

Prima măsura de dreapta a fost menţinerea cotei unice. Au tras pentru cotă progresivă. N-am auzit să încerce cineva să nu respectă acest punct. Eugen Nicolaecu vine cu un proiect îndrăzneţ care necesită bani. Eugen Nicolaescu a comunicat şi comunică pe măsură ce se apropie această reformă a sănătăţii, Câmpeanu a comunicat şi comunică destul de mult, a comunicat destul de mult şi colega mea Lucia Varga. Eu mi-am dorit mai multă comunicare de la ministrul Economiei.

Despre activitatea Parlamentului

Aş putea să dau o notă, dar nu vreau. Îmi place să mă joc, însă alţii ar intepreta. La Parlament, valoarea de utilizare ca majoritate care suţine un Guvern a fost maximă, nu au fost sincope. Parlamentul nu este cum mă aşteptam eu. Voi încerca să pun în practică nişte modificări care să schimbe atitudinea. Senatul are o responsabilitate faţă de instituţile care numesc acele persoane.

Parlamentul mai are şi o funcţie de dezbatere. Solicitarea mea de a face o dezbatere pe tema Justiţiei şi interpretată că am vrut să controlăm Justiţia este o minciună. Amploarea USL nu a mai funcţionat. Nu sunt şeful niciunui senator, suntem colegi. Parlamentul e dator cu dezbateri importante. Nimeni nu doreşte să cheme la ordine, dar dacă noi am aşezat prin lege CSM, ca for de control la un moment dat, noi putem să ne adresăm asupra lucrurilor care fac obiectul dezbaterii publice.

Despre sprijinul PSD pentru prezidenţiale

Eu sunt preocupat ca noi să ne respectăm angajamentele până în 2016. Noi am făcut această înţelegere ca să fie X preşedinte şi Y premier. Am motive să mă gândesc (n.r. referitor la sprijinul PSD pentru prezidenţiale). În ce mă priveşte pe mine, noi avem toată încrederea în acest proiect. Vă reamintesc că de la începutul alinaţei, noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile noastre faţă de parteneri. Când vorbim de fapte, PNL nu a avut nicio ezitare să se implice total.

Eu nu am de gând să mă sfidesc cu toate declaraţiile ale unor oameni din PSD. Nu înseamnă să fi captiv de aceste mecanisme. S-a văzut că dacă nu au avut lideri, cei din PSD s-au făcut praf, s-au pierdut alegeri. Eu cu Victor Ponta am făcut ca aceste maşinării să câştige. Un partid este un mijloc de a face politică şi nu un scop.
 

Despre prezidenţiabilii dreptei

Nu-mi provoacă frisoane nicunul, nu desconsider pe nicunul. Cu excepţia domnului Boc, cei trei (n.r. Mihai răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu şi Elena Udrea) nu au apariţie fără să mă critice pe mine. Confruntarea trebuie să aibă loc cu altfel de arme şi la momentul potrivit. PNŢCD nu-mi este un subiect indiferent. PNŢCD este un partid cu tradiţie şi deplâng situaţia în care a ajuns. Nu are niciun fel de relevanţă pe scena politică. Mai trăiesc surorile lui Corneliu Coposu. Dacă cineva va încerca să ajute şi să-mi ceară ajutorul, aş face-o cu mare drag.





 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite