Antonescu: Pactul nu există. Este un pretext pentru acest circ. Băsescu, Ponta, terminaţi cu acest pact!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu FOTO Adevărul
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a discutat marţi seară, la Antena 3, despre pactul de coabitare dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, despre cazurile lui Vosganian şi Dragnea şi despre o posibilă rocadă între el şi Victor Ponta.



Principalele declaraţii ale preşedintelui Senatului:


Despre declaraţiile lui Băsescu

Nu am semnat pactul, nu aş fi putut semna vreodată. Nefrecventabil înseană că omologii săi evită să-l întâlnească. Am avut întâlniri oficele la Madrid cu omologul meu din Spania, întâlnire cu preşedintele Senatului din Elveţia, întâlnire urmează în Polonia, în Israel, am întâlnit preşedintele Estoniei, la Bucureşti. Regimul meu de frecventabilitate este normal. Problema domnului Băsescu este că o fi frecventabil, dar nu este frecventat.

Votul alegătorilor români pe care l-a calificat zdrobitor că nu are nicio valoare. Putem pune pe seama bătrâneţii, pe seama unei încercări jenante de a minţi această naţiune. Tot acest spectacol jalnic în care un şef de stat în toarnă pe preşedinte, nu este România prima ţară în care preşedintele nu se înţelege cu premierul, dar nimeni nu oferă un astfel de spectacol. O hotărâre a CCR a spus asta, iar noi nu aveam ce să facem pentru că într-adevăr ar fi fost lovitură de stat.

USL nu a câştigat nimic de pe urma pactului de coabitare. Aceasta este evaluarea mea şi ştiu că diferă de cea a premierului, dar este părerea mea. Este o pierdere şi trăim cu ea. Ştirea zilei de astăzi nu este că ne-a făcut bebeluşi. USL funcţionează şi s-a făcut un pas înainte, descentralizarea. Acesta este un lucru important. Nu m-ar mira ca această CCR să mai spună că trebuie să stea încă patru luni. Am probleme mult mai mari decât dacă preşedintele va mai sta două luni.

Despre pactul de coabitare

Am văzut un reprezentat al CSM care spunea că ar fi fost o înţelegere cu procurorii. Adocă domnii de la CSM nu ştia că este o înţelegere politică în legătură cu numirea procurorilor. Domnii cercetează acum dacă a fost o înţelegere politică pe procurori. Sun tare curios cum face asta? Băsescu, Ponta, terminaţi cu acest pact. Nu avem istorie, nu avem nimic, avem acest pact de coabitare. Sunt revoltat din cauza acestui circ care nu mai conteneşte.

Pactul nu există. Este un pretext pentru acest circ. Şansa României este să dea legi bune. În măsura în care vorbim de acest pact, da, este un circ cu toţi care iau parte. Nu m-a deranjat nicio declaraţie de a lui Victor Ponta. Am ceva mai bund e făcut decât să mă cert cu Ponta privind pactuld e coabitare. Nu este o ceartă, niciun atac, să vină Daniel Constantin să-mi spună să mergem în căsuţă să ne rezolvăm problemele.

Pare a fi în prea mică măsură a cetăţenilor, în prea mare măsură a politicienilor şi într-o măsură din ce în ce mai mare a magistraţilor. În calitate de om care sunt la putere, constat unde ne aflăm. Dacă Parlamentul nu discută starea Justiţiei, suntem în starea de a spune că suntem mici şi discută parchetele. Am ocazia să vorbesc public despre ce gândesc, nu în căsuţă cum spune Daniel Constantin. Prin intermediul dvs. discut şi explic cetăţenilor cât este de greu.

În perioada după referendum, idee vehiculată în mediile consilierilor săi.(n.r. pactuld e coabitare). Am discutat într-un cadru informal cu unul dintre ei. Nu am discutat niciodată despre un pact de coabitare între mine şi Traian Băsescu. Am acceptat să particip la insistenţele domnului Ponta şi Dragnea (n.r. pactul de coabitare între preşedinte şi premier). Am mers să-l nominalizeze pe Ponta premier. I-am spus domnului Ponta să nus emneze niciun document, că nu sunt de acord şi că nu este cazul. Eu nu am vrut să-l semnez.

I-am dat câteva exemple. Cum să semnăm aşa ceva? Sunt anumite aspecte neconstituţionale acolo. Eu sunt gata împreună cu Victor Ponta cu toţi ambasadorii şi să lămuim că ţara asta are o Constituţie, un Parlament şi Un Guvern legitim, dar nu are reprezentaţi care se legitimează cu un document semnat. Domnul Băsescu este nimeni din perspectiva viitorului. Ideea de a nu lega cu nimic legitimitatea externăsde Traian Băsescu. Ponta nu a fost primit pe unde a fost datorită pactului cu Traian Băsescu.

Despre cazurile Vosganian şi Dragnea

Câtă vreme l-am propus pe Relu Fenechiu care avea un proces pe rol, pot eu să mă duc la Dragnea şi să-i spun că tu ai un proces, pleacă. Vosganian s-a retras că nu dorea să creeze un punct de atac asupra Guvernului. Probabil că nu m-aş fi retra dacă aş fi fost în locul lui Liviu Dragnea. Dacă Monica Macovei care a dat sentinţe în public, o să-mi dau seama dacă există Justiţie dacă Dragnea este condamnat.

Oamenii trebuie să aibă în continuare în noi cei cărora le-a dat votul. Cele mai multe lucruri pe care această putere le-a promis, le-a făcut sau a început să le facă.

Despre Roşia Montană

Nu ştiu ce va vota Parlamentul, eu ştiu cum vom vota noi. Noi votăm, nu, dar am deschis discuţiie, este nevoie de un consens asupra problemei exploatării resurselor naturale.

Despre o posibilă rocadă între Antonescu şi Ponta

Nu dau înapoi. S-a insistat atât de tare, o campanie că ea sapă la temelia USL cum că este mai bine plasat domnul Ponta şi că există o prevedere în protocol. Se poate întâmpla ca la începutul toamnei 2014, altcineva să stea mai bine în sondaje. Eu am fost desemnat să fiu candidatul USL şi după dezastrul domnului Geoană, PSD nu a avut un candidat mai bine plasat.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite