Cozmin Guşă: Sebastian Ghiţă a jucat şah şi a pierdut. Nu vor fi probleme cu extrădarea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat vineri seară la o emisiune televizată că Sebastian Ghiţă a fost „păcălitul de serviciu”, că din „şahul” pe care l-a jucat cu mai mulţi politicieni români a fost singurul care nu a câştigat nimic şi că nu vor exista probleme legate de extrădarea acestuia.

Întrebat despre cine a operat ca să-l aducă pe Ghiţă în ţară, Guşă a răspuns că deşi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a contribuit, din datorie, „adevăratul performer” a fost SRI-ul, şi că e sigur că instituţia l-a localizat şi urmărit pe Ghiţă de mai multă vreme. „Deci, nu este vorba nici de DNA, MAI sigur a derulat câte ceva, dar în mod clar SRI-ul este cel care a operat şi va opera în continuare” a adăugat Cozmin Guşă.

Predarea lui Ghiţă ar putea fi peturbată doar de un scenariu de tipul Edward Snowden

În ce priveşte relaţiile dintre Serbia cu România şi extrădarea lui Sebastian Ghiţă, consultantul a precizat că nu vor fi probleme „decât într-un singur scenariu care ţine de războiul geo-politic instalat, despre care noi vorbim de ceva vreme, şi care implică şi interesele ruseşti în a-l captura pe unul ca Sebastian Ghiţă”. Concret, Guşă explică că predarea lui Ghiţă ar putea fi peturbată doar de un scenariu de tipul Edward Snowden sau Julian Assange, unde interesele ruseşti se manifestă asupra a două persoane care „au deranjat zona de tip euro-atlantic sau americană”. Totuşi, consultantul e de părere că această probabilitate este foarte mică şi în ciuda prieteniei dintre omul de afaceri şi actualul preşedinte al Serbiei, nu vor fi dificultăţi în aducerea acestuia în România.

Cozmin Guşă a mai relatat că în toamna electorală din 2016, Ghiţă „a juca şah” simultan cu mai mulţi oameni politici din România. „A stat la masă pe rând fie cu partenerul său de afaceri, Victor Ponta, fie cu potenţialul viitor partener politic, Liviu Dragnea, fie cu aliatul conjunctural din această toamnă cu care a avut zeci de întâlniri, Traian Băsescu, fie oameni din SRI cu care încerca să îşi negocieze ce mai putea să-şi negocieze”. Consultantul a spus că scopurile întâlnirilor a fost ca Ghiţă să intre într-o structură parlamentară, sub care s-ar fi putut salva printr-o eventuală lege pentru amnistiţie şi graţiere.

Totuşi, în urma acestui „şah”, Guşă precizează că dintre toţi actorii, omul de afaceri a fost singurul care nu a câştigat nimic. „Deci, Ghiţă a fost păcălitul de serviciu. Ăsta este motivul pentru care a plecat din ţară, văzându-se în poziţia în care ar fi fost singurul care ar fi trebuit să plăteasca” a completat consultantul. Acesta din urmă a apreciat că plecarea în Serbia a fost un gest calculat, după ce strategiile de a le face pe plac mai multor oameni politici prin atacurile aduse Laurei Codruţa Kovesi şi mai apoi Florian Coldea nu au dus nicăieri.

„Acesta este scenariul pe scur şi închei spunând că viitorul nu este foarte predictibil Pe lângă acele multe lucruri care s-au discutat despre Sebastian Ghiţă, vor fi multe alte lucruri, iar această poziţie a sa de «păcălitul de serviciu», pentru că el asta consideră ca a fost, îi va genera un alt aplomb în a discuta despre persoanele despre care până acum nu a discutat, pe de o parte. Pe de altă parte, acasă îl aşteaptă alte dosare, cele în care este vizat statul român, acolo unde a stat şi a negociat în numele lui Ponta sau în nume personal de la OMV, Rompetrol şi alte afaceri grele din care statu român a ieşit păgubit” a conchis Cozmin Guşă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite