Cozmin Guşă: PNL+USR merg în 30%, ALDE este copilul protejat al PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analistul politic Cozmin Guşă susţine că cea mai mare greşeală a USR este despărţirea de Alina Mungiu FOTO Adevărul
Analistul politic Cozmin Guşă susţine că cea mai mare greşeală a USR este despărţirea de Alina Mungiu FOTO Adevărul

Analistul politic Cozmin Guşă a arătat, la Realitatea TV, că tabloul politic de astăzi arată că, în ultimii 27 de ani, decidenţii nu au reuşit să schimbe nimic, ba mai mult, au înrăutăţit situaţia. În plus, acesta a arătat că se aşteaptă ca PNL şi USR să obţină un procent apropait de 30% la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

„Eu credeam că lumea pe care am primit-o la maturitate de la părinţii mei, de la semenii lor, a fost o lume proastă şi defectă şi că generaţia mea o va îmbunătăţi. Păi n-am îmbunătăţit-o, am înrăutăţit-o. Şi n-am fost în stare, nu doar în România, ci peste tot în lumea civilizată unde putem să înregistrăm şi să măsurăm regresul, nu am fost în stare să îmbunătăţim nimic, am înrăutăţit. Şi lumea românească pe care o las copiilor mei este o lume mai proastă şi mai îndobitocită decât lumea pe care am moştenit-o eu de la părinţii mei. Şi efortul acesta pe care îl tot fac, cu analize, cu Realitatea, cu institute pe care le-am mai creat, pentru a aduce oameni împreună, e un efort al unui om culpabil. Eu mă simt culpabil în timpul vieţii mele active, şi sunt un om de 46 de ani care e de mult timp la bătălie, la lupte. Mai am timp, dar nu am echipă, nu există o echipă de oameni care să vrea să vâslească împotriva curentului, frica domină, solidaritate nu mai există, deci lucrurile sunt făcute aici, nu ne mai minţim. Dacă ne mai minţim înseamnă că suntem ca oamenii din masa îndobitocită de votanţi care merg mereu la vot, votează aceleaşi figuri sau figuri mai triste şi cred că se va schimba ceva în bine. Păi cum să se schimbe ceva în bine când tu votezi o figură mai tristă sau pe unul mai prost, mai hoţ sau mai incult decât precedentul? Nu se schimbă nimic. Pentru că nimeni nu-şi face măsura asta. Ce am votat noi în ultimii 27 de ani? Hai să ne uităm. Şi o să ne dăm seama că nivelul profesional al celor care sunt votaţi a scăzut dramatic, culmea, în ultimii 27 de ani“, a spus Guşă, la Realitatea TV

"Mă uitam, de exemplu, la masa de acum trei zile, la un prezidiu, în care PSD îşi prezenta programul de guvernare cu o audienţă cu ştaif. Dragnea, Ponta, Teodorovici, Fifor, Chiriţă, Rovana Plumb şi mai nu ştiu cine. Şi m-am uitat în spate, apropo de 15 ani, şi mă gândeam la prezidiul de la PSD-ul din 2001. Şi acolo era Năstase în centru, eu eram în stânga lui, în dreapta era Alexandru Atanasiu, în dreapta lui Atanasiu era Miron Mitrea, în stânga mea era Ion Mircea Paşcu, în stânga lui Paşcu era Dan Ioan Popescu, în stânga lui Dan Ioan Popescu era Ioan Rus, lângă Ioan Rus era Florin Georgescu, lângă Florin Georgescu era Nicolae Văcăroiu. Pe partea cealaltă erau Hrebenciuc şi Mihai Tănăsescu. Hai să vedem ce s-a întâmplat în 15 ani. Doar dacă este să comparăm acest prezidiu de prezentare de program de guvernare cu cel de acum 15 ani, care, indiferent cum am vrea să-i caracaterizăm pe fiecare dintre cei pe care i-am menţionat, erau oameni care aveau o calitate: ştiau despre ce vorbesc. Cum îmi place mie să spun, ştiau ceea ce nu ştiu şi nu se băgau acolo unde nu ştiau. Asta este o imagine", a continuat acesta.

Referitor la PNL, consultantul politic a susţinut că situaţia este mult mai tristă: „Apoi, sigur, putem să fim mai trişti, dacă ne uităm că în partea cealaltă, la liberali, în afară de apariţiile timide ale lui Florin Cîţu din ultima vreme, dacă stai să te uiţi nu mai vezi nimic. Vezi zbaterile prinţului consort, apropo de Lucian Isar, care este omul de mare influenţă din umbra Alinei Gorghiu. Nu e ok, să ai un mare partid liberal şi să arate aşa. Mă uitam şi la tristeţea asta a lui Rareş. Rareş, care e liberal de atât de mult timp, s-a apucat şi-i critică, dar îi critică aşa cu un fel de regret că n-are pe cine să laude. Şi că el vede mare parte din liberalii pe care îi cunoştea el fie ieşiţi din câmpul tactic, fie plecaţi pe la ALDE sau în altă parte. Eu îi înţeleg regretul şi tristeţea, dar asta e realitatea. Pentru că făceam comparaţie, la PSD îi vedem măcar pe ăştia, în partea cealaltă nu vedem pe nimeni“. 

Cozmin Guşă a analizat un sondaj realizat de CCSB, la cererea Iniţiativa România Liberală, care arată că PSD şi PNL sunt despărţite doar de 13 procente, respectv PSD – 40,2%, PNL – 27,2%, USR – 11%, UDMR – 5,4%, ALDE – 5,2%, PMP – 5%, PRU – 4,2%, alţii – 1,8%.

"Mi se pare un sondaj forţat. Şi originea este destul de ciudată. Cum ar zice amicul meu Adrian Sârbu, pe care nu l-am văzut de mult, dar l-am văzut că scrie bine, e un fel de “wishful thinking”, adică cineva şi-ar dori să fie lucrurile aşa cum sunt prezentate acolo. E mai mare diferenţa dintre PSD şi PNL, dar ce e mai important în această perioadă de campanie şi cel mai grav, pentru PNL de data asta, este trendul. Ei se află pe un trend descendent. Un lucru care în campanie contează foarte mult. Trendul adică direcţia. Într-o campanie, dacă stai drept, îţi conservi un anumit tip de electorat şi în timpul campaniei, pe măsură ce se duce, dacă ai o campanie bună poţi să urci. Nu cred că e cazul liberalilor. PSD prin indiferenţă a reuşit să rămână pe un plafon, nu a intrat la bătălii nu a răspuns unor provocări şi au o anumită prudenţă, care nu e spre lauda lor, pentru că o campanie este o campanie de luptă, de idei, dar asta le conservă, ba chiar poate să le dea o anumită tendinţă de urcare. PNL a avut o mare problemă la acest început de campanie, prin ezitarea lui Dacian Cioloş de a-şi asuma foarte clar, de la început, această misiune liberală. Şi apoi, sigur, a venit acea gafă a Alinei Gorghiu cu videoclipul de campanie cu copilaşul unei candidate, cu sandvişul pe care îl fură Dragnea şi aşa mai departe. Ei aveau un public ţintă de convins de seriozitatea demersului lor. Putem râde de acest videoclip, putem să avem comparaţii, putem să ne enervăm, însă ce rămâne la finalul zilei este prin ce metodă încerci să convingi electoratul care ar fi înclinat spre tine să facă şi pasul. Aici e vorba de un interval limitat de timp, o lună de zile, în care nu ai voie să greşeşti, pentru că orice greşeală înseamnă că îţi intră apă în barcă, barca se scufundă mai mult, şi nu mai poţi să ajungi la nivelul de flotabilitate pe care ţi l-ai propus. Liberalilor, dacă nu fac 30% în aceste alegeri, le va fi extrem de greu să vină cu o propunere care să fie considerată de către Klaus Iohannis grea şi să poată să emită pretenţii pentru a nominaliza un prim-ministru", a arătat consultantul politic.

Acesta a explicat că cea mai mare greşeală a Uniunii Salvaţi România (USR) este despărţirea de Alina Mungiu şi a subliniat că PNL şi USR nu vor depăşi un scor de 30% la alegerile din 11 decembrie.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite