Cozmin Guşă: Iohannis are azi al doilea scor pentru prezidenţialele din 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Cozmin Guşă crede că preşedintele Klaus Iohannis este depăşit în momentul de faţă de primarul Capitalei, Gabriela Firea, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Lupta pentru Cotroceni va începe în vara anului 2019, anticipează Guşă, într-o intervenţie la Realitatea TV.

"Klaus Iohannis poate e îngrijorat într-un fel. Azi are al doilea scor, primul scor îl are Firea, unul dintre posibilii candidaţi. Teoretic, Iohannis ar putea să stea confortabil numai că ce e azi nu e mâine. Iohannis se află într-o triplă menghină", spune Cozmin Guşă.

În opinia analistului politic, preşedintele Klaus Iohannis are trei puncte slabe:

„1. PNL-ul nu este foarte decis şi conturat în acest moment în a avea o relaţie cu Iohannis, nici preşedintele nu pare să dorească asta. Această ambiguitate îl aduce într-o poziţie uşor ciudată în relaţia cu liberalii, situaţie gravă pentru că PNL-ul are o reţea similară cu PSD în alegeri, mai ales după fuziunea cu PDL;

2. Miscarea "Rezist", foarte legată de Iohannis până acum, s-a disipat din siajul preşedintelui după momentul Dăncilă. Cei care sunt foarte bine conectaţi la această zonă spun că a fost un «adevărat tsunami». S-a pierdut mult din suportul pentru Iohannis, nu ştim dacă ireversibil;

3. Realizările concrete ale preşedintelui, planurile pe care le-a avut şi  le-a dus la anumite trepte de realizare: fie acestea nu există, fie nu au fost comunicate bine“.

"Din aceste trei unghiuri, poziţia lui Iohannis este instabilă. Ce este azi nu e mâine. Vestea bună pentru Iohannis: are timp. Dacă se hotărăşte să candideze, are timp. De ce? Jocul pentru alegerile prezidenţiale se va face efectiv din iulie 2019. În 2018, niciun partid nu va lua decizii despre posibilele candidaturi. De la începutul anului viitor, vom avea preşedinţia Uniunii Europene, prin Iohannis, şi din nou toată lumea se va abţine, în speranţa că va mai exista ce să coordonam. Rămân, deci, doar câteva luni pentru jocul prezidenţial, din iulie 2019 până în toamnă", consideră consultantul politic.

Va fi vorba de un "joc sofisticat" în perioada iulie - noiembrie 2019, totul se va face atunci şi foarte rapid, arată Cozmin Guşă, care invocă un episod similar - alegerile din anul 2000.

"Să ne aducem aminte de episodul 2000. Emil Constantinescu avea în primăvară un scor bun, dar prin iulie a anunţat că a fost învins de sistem şi nu va candida. Cunoscătorii au înţeles că a fost şantajat şi obligat să renunţe. S-a deschis un joc în care trebuia să ajungă la Cotroceni premierul Isărescu. Era foarte bine. Numai că aşa cum există stat paralel acum, şi atunci s-au declanşat mai multe mişcări care i-au erodat poziţia. Omul Securităţii de dinainte de 1989, Theodor Stolojan a anunţat că va candida şi el, iar voturile s-au împărţit, dându-i posibililitatea lui Vadim Tudor să ajungă în turul doi. Vadim a beneficiat de bugete consistente, de 3.000 de Dacii şi 6.000 oameni care au bătut toată ţara ca să-i ridice scorul. Am votat răul mai mic: Ion Iliescu. Dintr-o inginerie relativ pozitivă: Isărescu la Cotroceni şi premier Adrian Năstase, ne-am trezit în urma unui joc de câteva luni tot cu Iliescu, care nici nu mai spera să ajungă şeful statului, iar Năstase nu a putut să aibă un joc normal cu Iliescu preşedinte", a amintit Cozmin Guşă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite