Cozmin Guşă, despre Trianon 100: „Va fi o bombă inteligentă, segregaţionistă“ care „face parte dintr-un proiect mai amplu de destabilizare a regiunii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Consultantul politic Cozmin Gusă a vorbit sâmbătă seară la o emisiune TV despre Trianon 100, departamentul special înfiinţat de Guvernul maghiar al cărui obiectiv este de a împiedica iniţiativele propuse de către România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire, precizează Realitatea.net.

Cozmin Guşă a subliniat că Aurel Pop şi alţi istorici sunt pregătiţi să explice toate detaliile proiectului Trianon 100, pe care l-a catalogat drept o „bombă inteligantă, segregaţionistă”. De asemenea, consultantul a mai subliniat că lucrurile „sunt mult mai profunde” şi că istoricii pot observa subtilităţile. „Tot ce se împinge ca fonduri în spatele proiectului Trianon 100 face parte dintr-un proiect mai amplu de destabilizare a regiunii şi de schimbare a azimutului” a completat Cozmin Guşă.

Clasa politică românească, fără voce împotriva Trianon 100

În continuare, Cozmin Guşă a analizat clasa politică românească şi a ajuns la concluzia că niciun lider nu poate penaliza Ungaria pentru Trianon 100. Acesta a pornit cu Klaus Iohannis despre care a spus că „are o problemă atunci când ar trebui să fie foarte dur” pe subiectele ce vizează partea naţionalistă.

„Putem să operăm cu ideea că Klaus Iohannis este un bun român, dar şi cu ideea că Iohannis nu este acel preşedinte al României care să cheme, în ghilimele, «oştirea la arme»” a adăugat Cozmin Guşă.

Următorul lider politic pe care Cozmin Guşă l-a avut în vizor a fost Călin Popescu Tăriceanu, despre care a punctat că ar fi suspectat de o relaţie apropiată cu serviciile secrete maghiare.

„Omului numărul 3 n-avem ce să-i cerem, pentru că nu are cultură. Liviu Dragnea nu este aplecat către acest gen de subiecte, el când vorbeşte despre România, vorbeşte pentru că aşa se cade, aşa îi spun consultanţii. Dacă îl întrebaţi repede ce e cu Trianonul, o să vedeţi că face confuzii grave” a mai declarat Guşă.

Cât despre preşedintii de partid, consultantul a ajuns la aceeaşi concluzie şi a făcut mai departe o radiografie a rolului pe care îl joacă Ungaria în Europa şi în întreaga lume. Guşă a remarcat că Ungaria n-a fost penalizată niciodată atunci când a încălcat tratatul Uniunii Europene şi că situaţia sa reprezintă „un caz de promovare al strategiilor de tip Euroasiatic sau dacă nu chiar aşa, al unei Europe puţin mai mari cu simpatii şi dragoste evidentă faţă de Rusia”.

Consultantul politic a mai punctat că pe axa Budapesta - Ankara se construiesc strategii al căror scop este de a destabiliza sistemele care se bazează pe conceptul democraţiei liberale. De asemenea, Guşă a mai subliniat că Ungaria şi Turcia doresc să demonstreze că succestul poate veni şi de la autograţie.

„Proiectul este foarte complex, este bine susţinut. Un semnal de alarmă dat de Ioan Aurel Pop, este unul binevenit. Cei care au acţionat tot timpul împotriva României s-au grupat acum într-un proiect foarte bine finaţat” a completat consultantul.

„Toată lumea se preface că apără Europa”

Guşă a remarcat în continuare puterea pe care Viktor Orban a câştigat-o în UE, dar şi vocea importantă care a devenit atât la Washington, cât şi la Moscova, amintind că scopul Trianon 100 este de a promova sistemele de tip autocratic.

„Semnaul istoricilor este unul excepţional. Cine îl operaţionalizează? Istoricii ne prezintă nişte concluzii. Mai departe trebuie să vină o activitate a politicienilor, care să-şi asume asta. Şi românii sunt foarte concesivi. Din cauza inculturii, care domină în ultimul sfert de veac, asta e, nu-şi dau seama de consecinţele negative pentru viaţa lor. O să avem surpriza, probabil, să auzim că românii o să-şi dorească şi ei un autocart. Dacă ungurii au un nebun, hai să avem şi noi un nebun; (…) lumea actuală este dominată de lideri autoritari, gen Putin sau Trump, care nu mai ţin cont de democraţie” a adăugat consultantul.

La final, Guşă a declarat că nu vede un front al ţărilor care chiar să creată în democraţia liberală şi că majoritatea îşi urmăreşte interesul propriu.

„Germania crede foarte tare în democraţia liberală până la contractele de energie cu Rusia. Sau jocul acesta duplicitar cu Turcia şi emigraţia, pe care doamna Merkel l-a făcut. Toată lumea se preface că apără Europa. Germania îşi apără propria economie şi propriul export, Franţa îşi linge rănile şi se preface că alege un preşedinte, vezi Doamne, vine cineva servit, fie de ruşi, doamna Le Pen, fie de cercurile financiare, domnul Macron. Omenirea evoluează haotic” a conchis Cozmin Guşă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite