Cozmin Guşă, despre suspendarea lui Coldea: „Nu cred că se va mai întoarce în fruntea structurilor operative ale SRI”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul politic Cozmin Guşă afirmă că suspendarea lui Florian Coldea din funcţia de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii (SRI) este „un gest de forţă necesar şi coerent şi reprezintă moment unghiular în statul român”, şi este de părere că generalul nu se va mai întoarce în structurile operative instituţiei în urma acestui scandal.

„Suspendarea din funcţia de prim-adjunct al SRI a lui Florian Coldea reprezintă un moment unghiular în zona structurilor de putere din România şi este o decizie care presa de mult timp asupra conducerii civile a Serviciului - asupra lui Eduard Hellvig - şi, pe baza parteneriatului dintre el şi Klaus Iohannis, şi asupra preşedintelui“, a declarat Cozmin Guşă pentru Realitatea TV.

„După 11 ani în care liderul de facto al SRI a fost Coldea, asistăm la un moment de schimbare, în care nu doar deciziile executive vor fi schimbate, dar şi calculele de influenţă - de la câmpul tactic sugerat de analişti până la relaţiile bilaterale pe care Coldea le avea”, continuă consultantul politic. 

„Bineînţeles că şi eu cred că Florian Coldea nu se va mai întoarce în fruntea structurilor operative ale SRI”, adaugă acesta.

Fostul consilier prezidenţial a insistat că judecata faptelor trebuie să facă abstracţie de emoţia prezentă în dezbaterea publică şi că, în cazul în care faptele se vor confirma, Coldea nu poate rămâne în cadrul instituţiei.

„În mod clar, în momentul în care un ofiţer superior, nu vorbesc despre simbolul Coldea, din cel mai important serviciu secret este cvasidovedit că s-a dus într-o excursie plătită sau nu de către un inculpat, respectiv beneficiar al bugetetelor de la instituţia pe care o conduce operativ, nu poate să rămână în instituţie. Şi asta trebuie să fie o judecată rece a oricui”, a declarat Guşă.

Guşă consideră că era firească plecarea lui Coldea din această funcţie după 11 ani. „Am fost ameninţat în fel şi chip pentru că am spus că nu este posibil ca cineva atat de implicat economic ca Ghiţă să aibă relaţii atât de amicale din partea şefilor de servicii secrete - Maior şi Coldea - excursiile, prietenia erau de notorietate pentru un cerc restrâns. Eu le-am şi spus public. Ghiţă, fiind învăţat de un general SRI să fie în folosul statului obţinând contracte cu statul pe care apoi le comisiona şi le livra chiar SRI-ului, a avut un comportament prepotent, în care se confunda cu cineva care chiar conduce România”, a mai precizat Cozmin Guşă.

De asemenea, consultantul punctează faptul că ar fi important de ştiut ce decizii ale lui Coldea au fost unfluenţate de maior, Traian Băsescu sau alte persoane.

„Pe Traian Băsescu am putea să-l suspectăm de KGB-ism”

 Consultantul l-a atacat pe fostul preşedinte Traian Băsescu, cel care l-a desemnat în funcţie pe Coldea în 2005, acuzându-l de faptul că „a crescut un sistem şi a trecut repede în tabăra contestatarilor” şi că este responsabil pentru un „blocaj total al investiţiilor americane în România”.

„Am văzut cum a fugit din emisiune şi apoi a făcut pe victima, că de ce îndrăzneşte cineva să-i judece mandatele. Care mandate? Mandatele în care a făcut praf România? Mandatele în care nu a ţinut cont absolut de nimeni? Mandatele în care nu a cerut nimic partenerului strategic din SUA. Mă uitam pe statistica în care cel mai important investitor la nivelul UE este SUA, cu peste 2.500 de miliarde, şi în România nu vreau să spun procentul acestor investiţii directe, pentru că este unul mult, mult subunitar. Iar asta se datorează tocmai acestui stil a unui om pe care am putea să-l suspentăm de KGB-ism” a declarat analistul.

Guşă este de părere şi că generalul Coldea ar fi fost „incomodat” de schimbarea atitudinii faţă de Justiţie a lui Traian Băsescu, iar prim-adjunctul SRI este unul dintre primele capete căzute într-un eveniment „trist, fără premianţi” pornit pe axa dintre fostul preşedinte şi Sebastian Ghiţă.

„Să-l prezentăm atât de vinovat astăzi pe Coldea este o mare greşeală şi nu rezolvă absolut nimic. Nu asta e originea răului şi nu Coldea este cel care a implementat un sistem. Un sistem a fost implementat de apetenţa noastră de genul ‘capul plecat, sabia nu-l taie’, a faptul că daca mi-este bine mie astăzi şi este rău celuilalt, lasă ca mergem mai departe că poate îmi va fi bine mie", susţine Guşă.

Decizia schimbării

„În urma suspendării lui Coldea, se vor schimba multe la nivelul instituţiilor din SRI, la nivelul legăturilor cu partea din Justiţie (...) În ceea ce-l priveşte pe Eduard Hellvig, decizia de suspendare a lui Coldea este un gest de forţă, dar necesar, deloc negativ, coerent cu ceea ce a făcut până acum - precizie, determinare. Putem vedea o mână de fier într-o mănuşă de catifea“, completează Guşă. 

Consultantul mai punctează că dezvăluirile arată un conflict de interese în care s-ar fi alfat adjunctul SRI.  „Speculaţiile şi presiunea pusă pe Iohannis au venit în pixul lui Hellvig. Dezvăluirile nu sunt legate de o prietenie, ci de un conflict de interese dintre directorul operativ al SRI şi un prestator şi câştigător de licitaţii la SRI. Biletele - plătite, probabil, de Ghiţă - ale acelor vacanţe pot fi interpretate mai degrabă ca un fel de mită”, a explicat Cozmin Guşă. 

„Să vedem cum va fi administrată această decizie de către Iohannis şi de către cei care au executat-o - Eduard Hellvig  - şi să vedem ce reacţii va avea puterea parlamentară", conchide Guşă. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite