Cozmin Guşă, despre conflictul SUA-Coreea de Nord: Adevăratul protagonist al acestor confruntări de tip militar este, în realitate, China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozmin Guşă
Cozmin Guşă

Consultantul politic  Cozmin Guşă a acordat luni o declaraţie pentru PSnews.ro, în care a tranşat criza apărută între SUA şi Coreea de Nord, odată cu lansarea unei rachete balistice de către Phenian.

„Aici este vorba despre războiul lumilor, de fapt; nu de vreun război între minuscula Coree de Nord şi Statele Unite ale Americii. Totodată, adevăratul protagonist al acestor confruntări de tip militar este, în realitate, China, care mai are probabil 3, maximum 5 ani până când să devină de jure şi de facto (formal şi informal) liderul economic numărul 1 al lumii. În mod evident, regimul nord-coreean nu ar face aceste gesturi dacă nu ar avea o înţelegere subterană cu China, o înţelegere – sigur – care nu poate fi exprimată public. Nici măcar nu mai este cazul să se discute de acum înainte, dar în mediul internaţional, toţi actorii interesaţi ştiu de fapt că aici nu e vorba de un conflict militar între Coreea de Nord şi Statele Unite, ci e vorba despre ofensiva Chinei – a se vedea conflictele latente din Marea Chinei de Sud”, a punctat Guşă.

În continuare, comentatorul politic a creionat o lume împărţită între euroatlantişti (în frunte cu SUA) şi euroasianişti (conduşi de Rusia şi China), iar confruntarea dintre acestea reverberează chiar şi în Europa – un exemplu fiind tendinţele rusofile ale Germaniei unde Angela Merkel se pregăteşte pentru realegerea în funcţia de cancelar.

În altă ordine de idei, Cozmin Guşă a opinat că momentan nu există motive de îngrijorare, întrucât războiul Washington-Phenian dă semne că se va menţine la nivelul declaraţiilor.

„Opţiunea de reîmpărţire a lumii e clar că a fost luată – acum se poate vedea cu ochiul liber (nu mai este niciun secret). Vedem pe de o parte lumea de tip euroatlantic (cu SUA ca lider, dar divizată în acest moment) şi vedem lumea de tip euroasiatic (cu doi lideri: liderul militar Rusia şi liderul economic China), iar confruntarea dintre cele două lumi este în plină progresie. Şi de aici izvorăsc toate aceste conflicte: fie de natură militară (dacă vorbim despre Coreea de Nord sau chiar Siria), fie de natură economică (dacă vorbim despre opţiunea Germaniei în Europa, de a semnaliza mai mult către Rusia decât către Statele Unite), plus multe alte derivate din ceea ce am spus mai devreme. Cam asta este pe scurt imaginea lumii de astăzi şi nu cred că trebuie să ne îngrijoreze atât de tare aceste declaraţii războinice, deoarece cei care ţin frâiele regimului nord-coreean – mă refer la chinezi – sunt oameni cumpătaţi”, a explicat Guşă.

Cât priveşte România, consultantul politic a arătat că nu există motive de îngrijorare, datorită poziţionării noastre de partea Americii.

„Războiul este global. Noi suntem poziţionaţi de o parte a frontului (respectiv de partea Statelor Unite) – nu are cum să ne afecteze deocamdată un conflict cu Coreea de Nord care se rezumă la ameninţări şi atât. Să nu credeţi cumva că va fi mai mult! Sigur: având în vedere starea mentală pe care specialiştii o atribuie actualului lider nord-coreean, se pot întâmpla şi prostii, dar cred că sunt excluse prostiile majore în acest moment şi toată lumea ştie: e mai mult un război al declaraţiilor”, a afirmat Guşă.

În încheiere, Cozmin Guşă a opinat că preşedintele SUA, Donald Trump, va revizui chiar astăzi (luni) ameninţarea cu bomba atomică la adresa ţării conduse de către Kim Jong-un.

„Eu cred că o s-o revizuiască. E foarte complicat atunci când un preşedinte al Statelor Unite vorbeşte cu subiect şi predicat despre folosirea acestui tip de armament împotriva unei ţări. Cred că această declaraţie va fi revizuită chiar în cursul zilei”, a conchis analistul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite