COVID-19: Comisia Europeană cere Statelor Membre să sprijine comunităţile de romi marginalizate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

COVID-19 ne ameninţă pe toţi, dar mai ales pe cei mai vulnerabili dintre noi, care se confruntă cu dificultăţi, aşa cum sunt cei care locuiesc în condiţii de sărăcie extremă, fără acces la apă potabilă sau servicii de îngrijire medicală, bătrânii, persoanele cu dizabilităţi, persoanele fără adăpost, persoanele fără un loc de muncă stabil şi implicit fără posibilitatea susţinerii financiare a lor şi a familiilor lor.

Nu trebuie să lăsăm această creatură minusculă să ne zguduie din temelie şi ultimul gram de bunătate, de solidaritate sau înţelegere, pe care mulţi dintre noi încă îl manifestăm pentru cei din jurul nostru.

Salvarea de vieţi omeneşti şi protejarea altora de infectare, în această perioadă, au o importanţă capitală.

În acest context, Comisia Europeană a făcut, printre numeroasele eforturi de a ţine în frâu răspândirea acestui virus, câteva apeluri către statele membre pentru protejarea celor mai vulnerabili dintre noi.

Astăzi a fost vorba despre romii care trăiesc în comunităţi segregate, marginalizate.

Comisarul European pentru Egalitate, Helena Dalli, a cerut statelor membre să implementeze măsuri urgente care să limiteze impactul virusului asupra comunităţilor de romi marginalizate din Uniunea Europeană, după ce în zilele trecute acelaşi apel a fost făcut şi pentru bătrâni, persoane cu autism şi alte grupuri vulnerabile menţionate de mine mai sus.

Helena Dalli cere statelor membre să:

  • asigure fonduri de urgenţă pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă din comunităţile de romi;
  • conecteze comunităţile marginalizate la infrastructura principală şi să se asigure că membrii comunităţilor au acces la apă potabilă şi condiţii sanitare;
  • asigure accesul egal la serviciile de sănătate;
  • penalizeze discursul public rasist şi care incită la rasism în timp de criză.

Întregul set de măsuri, aici.

Mă bucură mesajul Comisie Europene pentru comunităţile marginalizate, aşa cum mă bucură şi solidaritea dintre majoritatea romilor. Există oameni care au înţeles că principala sursă de speranţă în lupta cu dificultăţile şi neajunsurile pe care pandemia le-a creat pentru mulţi dintre prietenii, vecinii, fraţii, nepoţii, bunicii sau copiii noştri, vine din interiorul nostru. Văd romi care dau din ce au ei şi altor romi, care au mai puţin sau deloc. Bravo, Dumnezeu să vă ţină obiceiul.

În acelaşi timp, încă mai există romi, aşa cum mai există şi români,  care nu respectă măsurile impuse prin starea de urgenţă. E regretabil, dar mai ales periculos pentru voi şi cei din jur, să umblaţi haihui, doar pentru că, epuizaţi de atâta patrulat, poliţiştii şi forţele de ordine nu vă mai pot verifica. Pentru romii care încă nu s-au conformat: Vă îndemn să fiţi responsabili, să arătaţi respect pentru cei care se luptă prin spitale şi pe străzi, să vă protejeze. Ajutaţi-i să vă protejeze şi protejaţi-i la rândul vostru. Trebuie doar să staţi în casă.

Fiţi buni, nu vă costă nimic!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite