Italia abia dacă face faţă acestei provocări, deşi are resurse mult mai mari, comparativ cu România.

Preşedintele Iohannis trebuie  să instaleze imediat un guvern cu puteri depline

Nu mai este loc de lupte politice. Nici de anticipate. Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat. Partidele şi preşedintele trebuie să înţeleagă că nu te poţi juca cu riscurile enorme ce planează asupra României în perioada imediat următoare. În cursul consultările de miercuri, preşedintele şi şefii partidelor parlamentare trebuie să cadă la pace. Să stabilească împreună numele premierului şi componenţa guvernului care trebuie să treacă prin parlament joi şi vineri. Astfel încât vineri seara noul guvern să depună jurământul la Cotroceni. Orice altă variantă afectează grav interesele imediate ale României.

Guvernul trebuie să păstreze o continuitate în lupta începută împotriva coronavirusului. Nu pot fi schimbaţi miniştrii, pentru că alţii nu au timp să înveţe „culoarele” puterii. Premierul trebuie să fie o persoană cu care să fie de acord celelalte partide parlamentare, care şi ele trebuie să accepte că situaţia dramatică în care ne găsim nu lasă loc de certuri şi refuzuri nejustificate.

Trei  nume de premieri îndeplinesc astfel de condiţii: Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă şi Siegfried Mureşan.  Dna Raluca Turcan este din conducerea PNL, a manifestat o ostilitate făţişă faţă de actuala  opoziţie parlamentară şi nu are şanse să fie votată de o majoritate parlamentară, în decurs de 48 de ore.

Este momentul ca preşedintele Iohannis şi şefii partidelor politice parlamentare să dea dovadă că înţeleg situaţia dificilă în care se găseşte România, şi să acţioneze pe măsura riscurilor enorme care planează asupra noastră. În caz contrar, vor plăti cu vârf şi îndesat la viitoarele alegeri.