Corlăţean: „Sper ca poziţia lui Băsescu la Consiliu să corespundă intereselor României, nu ale PPE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean consideră că statele central-est-europene trebuie să primească resursele necesare, ca să se diminueze decalajul din interiorul UE FOTO Mediafax
Titus Corlăţean consideră că statele central-est-europene trebuie să primească resursele necesare, ca să se diminueze decalajul din interiorul UE FOTO Mediafax

Dacă propunerea este inacceptabilă, România nu va sprijini bugetul UE pentru exerciţiu financiar 2014-2020, a declarat luni, la RFI, ministrul de Externe Titus Corlăţean, care speră că poziţia pe care o va exprima preşedintele Traian Băsescu la Consiliul European să corespundă intereselor României, nu intereselor PPE.

Ministrul de Externe speră ca „ca poziţia pe care preşedintele Băsescu o va exprima la Consiliul European extraordinar să fie cea care să corespundă cu adevărat intereselor de dezvoltare a României în următorii ani, că vorbim de necesitatea ca România să primească din bugetul Uniunii, în perioada 2014-2020 resursele necesare pentru dezvoltare".

Corlăţean spune că nu doar România se opune propunerii de buget avansate de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, arătând că „au existat şi alte situaţii în care manifestarea politică a poziţiei unor state membre în 2005, atunci când s-a negociat bugetul UE în perioada 2007-2013 practic a condus la o respingere a propunerii iniţiale, a continuării negocierilor timp de şase luni, astfel încât abia la sfârşitul lui 2005 a fost adoptat bugetul, într-o formă care a corespuns intereselor statelor membre". „<<Prietenii Coeziunii>>, din care şi România face parte, au spus-o foarte clar: nu suntem mulţumiţi cu această propunere! Şi atunci îmi pun întrebarea: de ce ar trebui să fim rezervaţi în a ne exprima public şi în a spune inclusiv în cadrul Consiliului că această propunere este inacceptabilă României?", a mai declarat Corlăţean la RFI.

„Dacă această propunere este inacceptabilă, nu vom sprijini adoptarea acestei formule de buget! Practic, acest lucru echivalează cu un drept de veto. Or suntem obligaţi să jucăm acest joc şi nu să căutăm pretexte, unele chiar pentru a ieşi dintr-o poziţie inconfortabilă, cum se află în clipa de faţă preşedintele Băsescu faţă de liderii aparţinând aceleiaşi familii politice, PPE. Trebuie să ne poziţionăm din punctul de vedere al intereselor României şi nu din punctul de vedere al intereselor de partid politic la nivel european", a subliniat ministrul de Externe.

Corlăţean a arătat şi varianta pe care România ar fi dispusă să o accepte, spunând că „propunerea avansată iniţial de Comisie e o foarte bună bază de lucru". Şeful MAE consideră că statele central-est-europene, membre UE, au nevoie să primească resursele necesare, „pentru a diminua decalajul de dezvoltare în următorii ani". „Este nevoie ca formula de buget să nu includă o modalitate de repartizare a bugetului paradoxal spre regiunile mai dezvoltate. Merge împotriva logicii de dezvoltare omogenă a UE. Iată că există o bază de lucru, pe care noi o putem sprijini. Pentru asta, însă, este nevoie ca vocea României să se exprime foarte clar, nu singular, ci împreună cu ceilalţi membri din grupul de Prieteni ai Coeziunii", a insistat Corlăţean.

Întrebat cum priveşte afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind "declaraţiile antieuropene" ale unor politicieni români, Titus Corlăţean a răspuns: "Din perspectiva unei logici păguboase de campanie electorală prezidenţială. Preşedintele României n-ar trebui să intervină în campania electorală internă. Îşi prezintă poziţia sub diferite pretexte. Este legată însă de prestaţia foarte slabă a preferaţilor politici ai domniei sale şi predictibilitatea unor rezultate politice la alegerile parlamentare din 9 decembrie extrem de slabe ale PDL-ului şi aliaţilor săi, îl obligă pe preşedinte să fie încă o dată vârful de lance într-o campanie electorală pe care românii, sunt convins, o vor califica într-un anumit fel foarte-foarte clar. Şi de aici, preocuparea foarte serioasă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale pentru eşecul care se anunţă la capitolul PDL şi aliaţi".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite