Corlățean: Românii din Ungaria sunt tratați mai rău decât maghiarii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria
Ungaria

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a vorbit, în această seară, despre modul în care Ungaria îi tratează pe cetățenii de etnie română și despre problema vlahilor din Valea Timocului.

"Ungaria îi tratează pe românii de-acolo diferit de modul în care România a tratat şi îi tratează pe cetăţnii români de etnie maghiară din ţara noastră, şi diferit într-un sens negativ.", spune Corlățean.

"Sunt lucruri care ţin de educaţia în limba maternă, paşi modeşti, care se soldează zi de zi cu o continuitate a procesului de asimilare a românilor din Ungaria, cu un sprijin insuficient, uneori mimat, din partea guvernelor de la Budapesta pentru identitatea culturală, pentru presa de limba română din Ungaria, pentru respectarea dreptului la libertatea realigioasă cu adevărat şi sprijin pentru Biserica Ortodoxă Română din Ungaria", a continuat ministrul.

Corlățean a mai spus, la TVR Internațional, că românii din Valea Timocului, de la granița cu Serbia, nu sunt recunoscuți ca români și nu beneficiază de dreptul la educație în limba maternă.

Cu acordul Belgradului, mai mulți oameni de știință "falși", spune ministrul, au inventat un alfabet vlah, cu litere chirilice, care generează confuzie în privința identității românești a locuitorilor din această zonă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite