Corlăţean încă mai speră să readucă Tezaurul României de la ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe Titus Corlăţean FOTO Mediafax
Ministrul de Externe Titus Corlăţean FOTO Mediafax

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat, miercuri, că România “rămâne” extrem de activă în chestiunea recuperării Tezaurului şi a subliniat că a purtat discuţii în acest sens cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

“În niciun caz nu ne luăm adio de la Tezaurul României”, a declarat Corlăţean, miercuri, la TVR.

Potrivit şefului diplomaţiei române, activitatea comisiei bilaterale româno-ruse, care studiază “inclusiv chestiunea Tezaurului”, va fi reluată, deşi există “dificultăţi obiective, legate de restructurarea părţii ruse a comisiei bilaterale”.

“Pe 9 iulie, când am fost în vizită oficială la Moscova, am discutat cu omologul rus Serghei Lavrov necesitatea reluării activităţii comisiei bilaterale româno-ruse care studiază problemele care provin din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv chestiunea Tezaurului. Şi am căzut de acord, politic, să reluăm activitatea acestei comisii, îngheţată de foarte mulţi ani”, a explicat ministrul de Externe.

În ciuda “dificultăţilor obiective” invocate de Rusia, Corlăţean a dat asigurări că România este în continuare “extrem de activă pe această temă”.

“Această comisie se va reîntâlni, este o decizie politică luată la nivelul miniştrilor de Externe român şi rus. Iar în ce priveşte partea română – este mai tânără şi mai încăpăţânată şi are energia necesară să rămână ferm angajată în această direcţie”,  a mai spus el.

Totodată, ministrul s-a arătat optimist şi a subliniat că “au fost cel puţin două momente în istoria anterioară în care s-au returnat părţii române piese din Tezaur”.

“Documente sunt şi în partea română, altfel ar fi mai greu de discutat. Cunoaştem o serie de argumente, noi le-avem pe ale noastre şi, odată ce am stabilit un lucru la nivel politic, dorim să-l punem în practică şi asta vom face”, a  conchis Titus Corlăţean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite