Corina Creţu: „Tokes vorbeşte în PE numai despre desprinderea unei părţi din ţara noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Corina Creţu FOTO Arhiva Adevărul
Europarlamentarul Corina Creţu FOTO Arhiva Adevărul

Europarlamentarul PSD Corina Creţu  a declarat joi că Lazslo Tokes a adus numai critici la adresa României în Parlamentul European, motiv pentru care trebuie retrasă decoraţia lui Tokes.


„Sunt 134 de luări de cuvânt şi în toate nu vorbeşte decât despre autonomia teritorială, despre desprinderea unei părţi a României din ţara noastră. Din acest moment, dacă acceptăm astfel de poziţii explicite la adresa integrităţii României, ne facem vinovaţi cu toţii de complicitate pasivă la atacurile la adresa statului naţional unitar român“, a afirmat europarlamentarul PSD.

Europarlamentarul sugerează ca propunerea de retragere a decoraţiei să intre în dezbatere joi, odată cu prilejul stabilirii Consiliul de Onoare. „Sper să ia cât mai curând în dezbatere, chiar astăzi, solicitările de retragere a Ordinului Steaua României, a decoraţiei domnului Laszlo Tokes şi să-i solicite preşedintelui emiterea decretului de retragere a acestei decoraţii (...) Ar fi un semnal că atunci când este vorba de ameninţări la adresa integrităţii naţionale nu avem ce negocia. Acest Consiliu de Onoare va avea o mare responsabilitate, refuzând să-i retragă decoraţia ar deveni complice la gesturile şi atacurile la adresa statului român“, a mai adăugat Corina Creţu.

Creţu consideră că ar fi fost necesar un mesaj politic din partea preşedintelui Traian Băsescu în sensul susţinerii propunerii de retragere a decoraţiei acordată lui Tokes.

Membrii Ordinului Naţional „Steaua României“ se întrunesc joi, de la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, în cadrul Adunării Generale pentru alegerea Consiliului de Onoare, care va hotărî dacă europarlamentarului Laszlo Tokes îi va fi retrasă decoraţia.

Europarlamentarul PSD, Corina Creţu, a solicitat public pe 29 august retragerea Ordinului „Steaua României“ lui Laszlo Tokes. Creţu atrage atenţia în cererea adresată membrilor Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României» că este inadmisibil ca un deţinător al Ordinului să conteste caracterul de stat naţional, unitar şi indivizibil al României.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos“, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere „protectorat“ Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“.

Materiale pe aceeaşi temă:

Tokes comentează propunerea de retragere a distincţiei „Steaua României“: „Mi-a rănit demnitatea“

Corina Creţu cere retragerea decoraţiei „Steaua României“ lui Tokes

Membrii Ordinului „Steaua României“ se întrunesc astăzi la Palatul Cotroceni, pentru alegerea Consiliului de Onoare



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite