Corina Creţu: Nu este nicio legătură între situaţia privind migraţia şi alocările de fonduri ale Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european Corina Creţu precizează, într-o declaraţie politică de duminică, faptul că programele operaţionale nu conţin prevederi referitoare la penalizarea sau restricţionarea accesului statelor membre la fondurile structurale europene şi fondurile de investiţii în situaţia în care un stat membru respinge cota propusă de Comisia Europeană privind primirea migranţilor.

Corina Creţu a explicat faptul nu există există nicio legătură în tema migraşiei, a azilului politic şi a alocărilor bugetare care ţine Politica de Coeziune. „În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, precizez că în Acordurile de Cooperare şi Programele Operaţionale pentru actuala perioadă de programare (2014 - 2020) nu există prevederi referitoare la penalizarea sau restricţionarea accesului statelor membre la Fondurile Structurale Europene şi la Fondurile de Investiţii în situaţia în care un stat membru respinge cota propusă de CE privind primirea migranţilor", menţionează comisarul european în declaraţia de presă.

Creţu punctează şi faptul că Politica de Coeziune „va continua să joace un rol important în chestiunea migraţiei, axându-se pe integrarea socială a migranţilor legali" şi că "în perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de Euro din Fondul European de Dezvoltare Regională alocate tuturor statelor membre sunt destinate măsurilor care vor genera creştere economică şi dezvoltare şi care vor susţine implicit integrarea socială, inclusiv a migranţilor legali“. Totodată, este pecizat faptul că fondurile politicii de coeziune se adresează luptei împotriva excluziunii sociale şi a sărăciei, prin asigurarea condiţiilor care să genereze noi locuri de muncă. 

Creţu susţine că la nivelul Comisiei Europene se „analizează în prezent posibilitatea ca fondurile destinate Politicii de Coeziune să aibă o contribuţie mai mare pe viitor în abordarea problemei migraţiei, iar această contribuţie este posibilă în special în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră şi a strategiilor macro-regionale“, după cum a precizat anterior şi preşedintele Jean-Claude Juncker..

Reacţia din partea comisarului europen vine la câteva zile după ce, Werner Faymann, cancelarul Austriei a criticat vehement ţările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranţilor propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene.

Reacţia MAE referitoare la posibila penalizare a României

Un răspuns referitor la presupusa legătură între alocarea de fonduri structurale şi modul în care România va vota la  Consiliul JAI de luni, a fost dat de şi de Ministerul Afacerilor Externe, innstituţie care a subliniat faptul că  un stat membru al Uniunii Europene nu poate fi penalizat pentru că, din motive obiective, nu are capacitatea de a primi şi integra un număr impus de migranţi. 

„Conform Tratatelor UE, nu există nicio legătură între poziţia pe care România o va susţine la Consiliul JAI din data de 14 septembrie 2015 sau în cadrul oricărui consiliu sectorial şi fondurile structurale alocate ţării noastre“, au precizat cei din MAE în urma unei solicitări a Agerpres.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite